- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.06.2017, 10:24)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Separarea carierei judecătorilor de cea a procurorilor. Ministrul Justiţiei asteaptă propunerea CSM, după Rezoluţia şefilor de tribunale de departajare a atribuţiilor/ Asociaţia Procurorilor ripostează
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că ia în calcul schimbarea statutului procurorului, în sensul că acesta ar putea să nu mai fie magistrat. Ministrul a precizat că aşteaptă propunerile CSM în acest sens.
Urmărește
2854 afișări
Ministrul Justiţiei asteaptă propunerea CSM în legătură cu statutul procurorului, ca reacţie la Rezoluţia şefilor de tribunale de separare a carierei judecătorilor şi procurorilor
"Eu am încredere în propunerile care vor veni de la CSM. Cu siguranţă nu vor fi reţinute toate dar aştept după ce trimit pachetul de legi ale justiţiei la CSM, aştept propunerile dumnealor inclusiv cu privire la statutul procurorului, dacă rămâne sau nu magistrat, dacă este echivalent cu judecătorul. Există o dezbatere publică cu privire la stat procurorului, la salarizarea procurorului. Există o prevedere care e în vigoare astăzi, care permite procurorului să treacă judecător şi invers, prin aprobarea CSM .
Dacă procurorul nu va mai fi considerat magistrat, atunci ar trebui să fie abrogată şi prevederea care permite trecerea procurorului la judecător şi invers. Aştept însa propunerea CSM cu privire la statutul magistratului, dacă îi cuprinde în egală măsura pe procurori şi judecători sau numai pe judecători", a declarat la Antena 3 Tudorel Toader.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Precizările au fost făcute după ce, pe 29 mai, la Constanţa, şefii de tribunale au adoptat o Rezoluţie prin care solicită "separarea atribuţiilor CSM referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor". La întâlnirea de marţi a participat şi ministrul Justiţiei.
"Rezoluţia presupune separarea carierelor, aceasta este dorinţa colegilor. Cum judecătorii nu se amestecă în procedurile de numiri în marile parchete, aşa este corect şi la noi, să nu existe aceasta, să-i spunem intruziune. E mult spus intruziune. Tot ce e acum pe plen în ceea ce priveşte cariera judecătorilor şi a procurorilor să coboare pe secţii. Plenul să aibă atribuţie de reprezentare, nu de a hotărî pe ambele profesii", a declarat judecătorul Gabriela Baltag, membru CSM, pentru MEDIAFAX.
În document se solicită judecătorilor CSM "să denunţe şi să se delimiteze de orice încălcări ale dispoziţiilor legale."
"Au fost situaţii când în CSM uneori s-a trecut peste lege în favoarea oportunităţii iar acest aspect a fost sancţionat numai de o parte dintre noi. Colegii noştri ne-au cerut socotoală şi ne-au cerut în mod expres, pentru transparenţă, să arătăm că nu vom fi nicioadată părtaş la astfel de fapt. Un exemplu este chiar sedinţa de săptămâna trecută, când s-a discutat regulamentul Inspecţiei Judiciare. Avem o dispoziţie de lege, s-a trecut peste lege şi regulamentul a fost modificat împotriva legii. Este un exemplu doar", a explicat Baltag.
Ulterior, şi curţile de apel s-au alăturat demersului.
Asociaţia Procurorilor: Schimbarea statutului ar afecta funcţionarea statului de drept
Asociaţia Procurorilor din România susţine că schimbarea statutului procurorului, în sensul ca acesta să nu mai fie magistrat, ar afecta funcţionarea statului de drept şi ar fi în contradicţie cu deciziile CCR. Ministrul justiţiei anunţa că aşteaptă propunerea CSM în legătură cu acest subiect.
"Modificarea statutului procurorului ar fi o gravă eroare, ar aduce grave prejudicii funcţionării statului de drept, va genera nişte mişcări foarte periculoase pentru că nimeni nu va mai dori acestă carieră. Ar fi o problemă din punct de vedere al independenţei procurorului, în momentul în care va fi un agent al statului nu va mai avea independenţa de care se bucură un magistrat, ca în acest moment. Va slăbi lupta împotriva infracţionalităţii, ar contraveni deciziilor CCR în care se stabileşte că judecătorii şi procurorii au statut identic. Pe de altă parte, domnul ministru a făcut trimitere la deciziile CCR. Colegii (n.r judecători) nu au contestat statutul de magistrat al procurorului", a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Gabor, preşedinte al Asociaţiei Procurorilor din România.
Citeşte şi: Toader: Sunt magistraţi care au în sertar certificat de colaborator de la CNSAS? Este normal ca un magistrat să se pensioneze şi apoi să se reangajeze cu votul secret al CSM?
Citeşte şi: Cum va fi VREMEA la sfârşit de săptămână. La ce să se aştepte cei care merg la mare şi la munte în minivacanţa de Rusalii.
Citeşte şi: Primăria Capitalei vrea să acorde familiilor un stimulent de 2.500 de lei pentru nou-născuţi
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe