- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şerban Mihăilescu, condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul de corupţie
Instanţa supremă l-a condamnat la un an de închisoare cu suspendare pe Şerban Mihăilescu, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie în legătură cu primirea mai multor arme de vânătoare de la fostul său consilier Fănel Păvălache.
Şerban Mihăilescu, condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul de corupţie (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Astfel, Mihăilescu a fost condamnat la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru primire de foloase necuvenite şi un an de detenţie cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, aplicându-se în final pedeapsa de un an cu suspendare.
Sentinţa poate fi atacă cu recurs la Completul de cinci judecători.
Totodată, Şerban Mihăilescu trebuie să plătească 2.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, iar cele şapte arme vor rămâne în custodia statului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
La ultimul termen de judecată, din 9 decembrie, instanţa supremă a audiat doi martori, a citit declaraţiile mai multor martori care nu s-au prezentat pe parcursul procesului, după care a ascultat pledoariile finale ale acuzării şi ale apărării.
Procurorul DNA a cerut judecătorilor instanţei supreme aplicarea unei pedepse privative de libertate în raport de calitatea lui Şerban Mihăilescu de la acea vreme, modalitatea faptei comise, suma relativ mare de bani dată pe arme, precum şi "atitudinea de tergiversare şi zădărnicirea aflării adevărului".
Şerban Mihăilescu a spus că este nevinovat, arătând că "toată tevatura a pornit în 2005, după pierderea alegerilor de către PSD".
"Am fost chemat la mai multe organe ale statului pentru aspecte privind privatizări, achiziţii publice şi chiar adopţii. După şapte ani de la pierderea puterii, vă pot spune că niciun ministru de pe atunci nu are acuzaţii pe numele său. Dar pe atunci s-au modificat masiv reglementările (...) În 2 martie 2006 am primit telefon de la DNA, mi s-a spus că voi fi audiat ca martor într-un dosar ce viza achiziţii de arme de către Adrian Năstase. Le-am spus atunci că nu ştiu nimic despre acest lucru şi că nu am ce să le spun. Mi s-a spus tot atunci să vin a doua zi cu avocatul. Am fost a doua zi cu avocatul, iar un procuror şef, care şi în prezent înţeleg că proferează ameninţări asupra celor pe care îi anchetează, m-a întrebat: «V-aţi schimbat punctul de vedere?».
Răspunsul meu a fost acelaşi, iar în 20 martie am primit rezoluţia în care se spunea că am primit 11 arme. În 7 aprilie s-a renunţat la acuzaţiile politice, iar denunţătorul şi-a modificat denunţul din 13 martie. În iunie 2006, Păvălache a fost dus la instanţă, unde a repetat declaraţia de la DNA şi imediat a fost eliberat... De peste 31 de ani am funcţii de conducere politice sau administrative. Nu am preluat în viaţa mea de la acest denunţător niciun fel de arme. El, în schimb, a făcut numeroase denunţuri împotriva mea, iar DNA le ţine ca pe cărţile religioase. Eu în 2002 nu eram posesor de permis sau de armă de vânătoare", a declarat, în 9 decembrie, Mihăilescu în faţa judecătorilor de la instanţa supremă.
Potrivit procurorilor, în perioada 12 aprilie 2002 - 30 mai 2002, deţinând funcţia de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Şerban Mihăilescu a primit de la Fănel Păvălache nouă arme de vânătoare, în valoare totală de 264.000.000 lei vechi, după ce, prin Ordinul nr. 352/15.10.2001, l-a numit pe acesta în funcţia de consilier. În perioada aprilie-octombrie 2002, armele au fost deţinute, fără drept, de către Mihăilescu, fiind depozitate la Vila de protocol nr. 5 din Snagov.
Şerban Mihăilescu a fost iniţial trimis în judecată în 10 mai 2006. În 14 aprilie 2008, prin decizie definitivă, ICCJ a decis restituirea la DNA a dosarului pentru îndeplinirea procedurilor legate de procedura specială de urmărire penală aplicabilă miniştrilor. În 10 iunie 2009, Senatul a adoptat Hotărârea nr. 8/2009, prin care cerea urmărirea penală a lui Şerban Mihăilescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO