Video Şerban Nicolae: Avem de clarificat accesul intempestiv în arhiva SIPA în ianuarie 2005

Preşedintele Comisiei de anchetă a arhivei SIPA, Şerban Nicolae, a declarat, după vizita făcută la arhivă, că este neclar ce au vrut să spună cei care au afirmat că documentele erau împrăştiate pe jos, deoarece, în 2005, la ANP nu era o arhivă.

Urmărește
157 afișări

„Nu e foarte clar ce au vrut să spună cei care au afirmat că documentele erau împrăştiate pe jos sau că au fost atacate, pentru că în 2005 nu era arhivă aici. Spaţiile în care se află documentele SIPA au aparţinut direcţiei care funcţiona atunci, nu era desfiinţată, erau birouri de lucru al unor persoane din cadrul DGPA. Nu era stocată aici toată baza arhivistică. Serviciile teritoriale deţineau, la rândul lor, toate documentele care aveau legătură cu activitatea din teritoriu. Deci, avem de clarificat şi chestiunea acelui acces intempestiv în luna ianuarie a anului 2005, când ministrul Justiţiei de la acea vreme a spus că ar fi fost sesizată în legătură cu un incident şi ar fi venit aici ca să vadă despre ce e vorba şi că ar fi cerut să se sigileze toate încăperile ca să nu se sustragă documente”, a susţinut Şerban Nicolae.

Întrebat dacă nu se putea tehnic întâmpla asta, pentru că nu erau documentele, el a răspuns că nu exista o arhivă, pentru că Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie era funcţională şi nu mai era necesară o arhivă.

„Încăperile unde acum este arhiva erau birouri de lucru ale salariaţilor de la această direcţie, iar cea mai mare parte a documentelor nu se găseau aici, pentru că erau la serviciile teritoriale, erau la sediile ANP din teritoriu, nu funcţionau ca un punct central de documente ale întregii direcţii”, a adăugat Nicolae.

El a descris spaţiul de depozitare ca fiind două birouri mici.

„Nu are nişte măsuri deosebite, pentru că nu a fost gândit în termeni de buncăr. Dar sunt toate măsurile luate, în aşa fel încât prin camere de supraveghere, prin coduri de acces, prin senzori de mişcare şi prin alarme să nu existe un acces neautorizat şi nici nu au fost tentative în această privinţă”, a precizat Nicolae.

Senatorul PSD a spus că vizita nu a durat mult, deoarece membrii nu au fost interesaţi de documente, iar comisia numită de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, lucra acolo şi continua activitatea de inventariere şi sistematizare a documentelor.

Senatorul USR, Mihai Goţiu, a spus, după vizită, că membrii comisiei nu au fost interesaţi de conţinutul dosarelor din arhivă. „Ultimul lucru pe care mi l-aş fi dorit era să văd vreun dosar deschis sau o informaţie care să fie disponibilă. Nu ăsta este scopul acestei comisii, cel puţin din punctul meu de vedere, să preia informaţii din această arhivă, ci să documenteze şi să vadă tot ce s-a întâmplat cu ea, eventual să propună nişte lucruri. Cred că este mai degrabă un exerciţiu de imagine, să vedem că este acolo un bec care acum funcţionează. Am înţeles că ar mai fi fost o perioadă în care acel bec a fost ars dar nu s-a deschis arhiva. Nu ştiu care era rostul. Poate că au fost colegi care au vrut să se convingă, să vadă, să-şi imagineze cum arată două camere care sunt sigilate, pline cu dosare. Am stat 3-4 minute, mai mult a fost discuţia din biroul directorului ANP. Am aflat că a mai fost o perioadă de 2 săptămâni în care celebrul bec de acolo a fost ars şi neexistând un ordin de ministru care să permită accesul în arhivă a rămas ars până s-a intrat acolo”.

Membrii comisiei au vizitat din nou arhiva SIPA, depozitată la sediul central al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, aceştia dorind acces în interior. Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă a arhivei SIPA, Şerban Nicolae, a precizat, săptămâna trecută, că va face o solicitare către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru a vizita, din nou, arhiva, de data aceasta cu acces la spaţiile de depozitare, dar fără acces la documente.

„Am întocmit un proiect de solicitare către Ministrul Justiţiei. Aş vrea să refacem vizita la arhiva SIPA, de data aceasta să solicităm acces şi în interiorul spaţiilor depozitare, fără acces la documente, că nu asta ne interesează, doar pentru a elimina orice fel de speculaţii şi pentru a vedea noi, fără niciun fel de alte restricţii care erau spaţiile depozitare, cum este organizată”, a anunţat Şerban Nicolae.

Nicolae a declarat, după ce a vizitat prima dată locul unde este depozitată arhiva SIPA, că în prezent măsurile de securitate sunt stricte, cu senzori de mişcare şi de alarmare şi cartele de acces, ceea ce face imposibil accesul neautorizat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici