- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.10.2018, 19:12)
- Ionel Dancu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şerban Nicolae cere OUG pe Legile justiţiei la maximum trei zile de la apariţia ultimei legi, din pachetul de trei, în Monitorul Oficial
Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că este nevoie ca Guvernul să modifice Legile justiţiei printr-o ordonanţă de urgenţă în maximum trei zile de la apariţia în Monitorul Oficial a modificărilor la legea privind Statutul magistraţilor.
Urmărește
1712 afișări
Şerban Nicolae cere OUG pe Legile justiţiei în maximum trei zile de la apariţia legii 303/2004 în MO
„De la data publicării în Monitorul Oficial, în trei zile intră în vigoare legea (Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor - n.r.) şi, din punctul meu de vedere, ca să nu fie soluţii juridice diferite sau de blocaj, să se dea ordonanţa în intervalul acesta de trei zile”, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, liderul grupului PSD din Senat, Şerban Nicolae, întrebat când ar trebui ca Guvernul să adopte Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legilor justiţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Nicolae a spus că ar trebui modificate, prin OUG, prevederile referitoare la posibilitatea pensionării la cerere a magistraţilor cu o vechime de 20 de ani înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani.
„Din punctul meu de vedere sunt nişte modificări, de exemplu prevederea cu 20 de ani sau 25 de ani vechime. Cel mai simplu ar fi să se dea o ordonanţă care să nu amâne cu un an intrarea în vigoare a articolului, ci pur şi simplu articolul acesta să fie modificat în sensul în care să se iasă la 25 de ani vechime minim”, a declarat senatorul PSD pentru MEDIAFAX.
Social-democratul a adăugat că OUG pe legile justiţiei ar trebui să se refere şi la simetria dintre numirea şi revocarea membrilor CSM.
„Eu am iniţiat o altă părere despre modul în care se revocă membrii CSM, principiul de la care porneam era acela al simetriei, anume cu condiţiile cu care eşti ales, cu aceleaşi condiţii eşti şi revocat”, a punctat Şerban Nicolae.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit joi, de la ora 15.00, la Strasbourg, din nou cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia. Toader, a declarat miercuri, întrebat de ce nu a luat în considerare opinia Comisiei de la Veneţia în adoptarea OUG pentru operaţionalizarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, că orice lege poate fi modificată.
Comisia de la Veneţia a prezentat, pe 13 iulie, un aviz preliminar privind Legile justiţiei. Una din recomandările din raport se referă la reconsiderarea propunerii de înfiinţare a unui sediu/parchet al procuraturii ca structură separată pentru investigarea infracţiunilor comise de judecători şi procurori.
Guvernul va adopta, până pe 20 octombrie, o ordonanţă de urgenţă care va corela doardouă din cele şapte observaţii ale Comisiei de la Veneţia pe Legile Justiţiei, au spus surse politice, pe 4 octombrie, pentru MEDIAFAX. Observaţiile acceptate de Executiv sunt cele care fac referire la revocarea membrilor CSM şi la pensionarea magistraţilor după 20 de ani de activitate pentru că "există riscul să depopuleze sistemul de justiţie", au adăugat sursele politice.
Curtea Constituţională a României a respins, pe 25 septembrie, sesizarea formulată de preşedintele Klaus Iohannis referitoare la neconstituţionalitatea modificării Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Potrivit Constituţiei, Preşedintele României este obligat să promulge lege „în cel mult 10 zile de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea”.
Potrivit art. 82 din legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor, judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţie se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.
De pensia de serviciu beneficiază, la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, şi magistraţii cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat
cu 1% din baza de calcul prevăzută la alin. (1), pentru fiecare an care lipseşte vechimea integrală în aceste funcţii.
Din pachetul celor trei Legi ale justiţiei, Iohannis a promulgat doar două dintre actele normative, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, respectiv Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Mitingul din 10 august | Încă doi bărbaţi au fost reţinuţi pentru agresarea unor jandarmi la protestele din Piaţa Victoriei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe