Video Şerban Nicolae, în CONTRADICŢIE cu liderul de partid Liviu Dragnea pe tema graţierii: Nu totul este o chestie militărească pe bază de ordin, pe bază de comandă unică

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Şerban Nicolae, a declarat joi, ca reacţie la poziţia lui Liviu Dragnea faţă de Legea graţierii, că nu este "o chestie militărească pe bază de ordin, pe bază de comandă unică" şi că lucrurile fac parte din dezbatere.

Urmărește
1087 afișări

"Dl Dragnea a spus că nu este de principiu în favoarea graţierii, ci este categoric împotriva graţierii faptelor de corupţie. (...)E o chestiune de politică penală. Unii au o opinie, alţii au altă opinie. Dl prim-ministru am văzut că nu susţine amendamentele ci susţine proiectul guvernului. E un punct de vedere(...) Probabil că guvernul are deja banii pregătiţi pentru amenda de la CEDO . În afară de recursul compensatoriu propus pe vremea lui Florin Iordache, guvernul nu dat încă altă măsură alternativă", a declarat Şerban Nicolae.

Întrebat dacă nu intră în conflict cu ceea ce susţine conducerea PSD, Nicolae a răspuns: "Nu e vorba de conflict. E vorba de opinie.Aasta e partea dezbaterii. Nu înţeleg de ce vi se se pare că totul ar trebui să fie o chestie militărească pe bază de ordin, pe bază de comandă unică. Lucrurile fac parte din dezbatere".

"Nu cred că cine ar vrea să comită acte de corupţie s-ar simţi încurajat de o graţiere care priveşte acte trecute. Credeţi că cine vrea să comită de acum încolo fapte de corupţie e încurajat ştiind că nu mai poate fi încurajat de acte de clemenţă? Mi se pare ilogic (...) Din punctul meu de vedere dacă vrem ca graţierea să aibă efect trebuie să gândim câteva principii: eu, de exemplu, sunt împotriva graţierii persoanelor care comit acte de violenţă. Din 1000 de deţinuţi în penitenciarele din România 12 fapte sunt pentru fapte de corupţie. Dacă eliminăm faptele asimilate corupţiei sunt doar opt. Dacă pe unii ii interesează cei opt, dar nu îi interesează cei 992 şi li si se pare mai grav ce au făcut cei opt şi nu li se pare grav ce au făcut cei 992, e un punct de vedere", a continuat Şerban Nicolae.

Preşedintele Comisiei juridice a precizat că nu a discutat cu Liviu Dragnea, după ce acesta şi-a exprimat opinia faţă de amendamentele adoptate de Comisia juridică a Senatului la proiectul legii graţierii.

"Graţierea nu e în programul de guvernare. E o chestiune care ţine de Parlament, de oportunitatea unei politici penale a statului român, nu face parte din acţiunile Guvernului, chiar dacă Guvernul a iniţiat acest proiect de lege. Cehia Italia Franţa au graţiat fapte de corupţie. (...) E total contraproductiv să tot exhibăm acestă imagine: România este o ţară de corupţi, e o ţară coruptă prin felul ei de a fi, clasa politică e coruptă. Faptele infirmă", a mai spus Şerban Nicolae.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a transmis, pe Facebook, că dezaprobă categoric votul din Comisia Juridică din Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind graţierea faptelor de corupţie, menţionând că va discuta cu membrii PSD ca forma finală a raportului să nu conţină aceste amendamente

"Dezaprob categoric votul din Comisia Juridică de la Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind graţierea faptelor de corupţie. Am spus tot timpul şi îmi menţin punctul de vedere că nu susţin graţierea infracţiunilor de corupţie. Înţeleg că raportul final nu a fost încheiat. Voi avea o discuţie cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conţină aceste amendamente", a transmis, miercuri seară, liderul PSD, Liviu Dragnea, pe pagina sa de Facebook.

Şi premierul Sorin Grindeanu a scris pe pagina de Facebook că Executivul susţine legea graţierii în forma propusă, iar amendamentele de miercuri privind graţierea faptelor de corupţie, nu au susţinerea Guvernului.

"Am mai spus-o şi o repet: Guvernul susţine legea graţierii în forma propusă iniţial. Amendamentele adoptate astăzi de Comisia Juridică a Senatului, referitor la graţierea faptelor de corupţie, nu au susţinerea Executivului", a scris premierul Sorin Grindeanu pe Facebook.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici