- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sergiu Băhăian şi alţi 14 acuzaţi într-un proces de fraudă, la un pas de eliberare
Omul de afaceri Sergiu Băhăian şi alţi 14 acuzaţi într-un proces privind fraude de peste două milioane de euro, ar putea fi eliberaţi din arest, Tribunalul Ialomiţa apreciind, miercuri, că inculpaţii pot fi judecaţi în libertate, însă procurorii au contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti.
Sergiu Băhăian şi alţi 14 acuzaţi într-un proces de fraudă, la un pas de eliberare (Imagine: Mediafax Foto)
La începutul lunii iunie, omul de afaceri Sergiu Băhăian, alături de 14 persoane, a fost trimis în judecată pentru înşelarea a 35 de firme din Bucureşti şi din ţară, precum şi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, Tribunalul Ialomiţa începând dezbaterile în acest proces, în 30 iunie.
Sergiu Băhăian, Edward Marian Mărculescu, Gheorghe Teleagă, Mihai Dăscălete, Dan Negureanu, Marin Călin, Petru Brumă, Adrian Radu, Costin Badea, Maricel Bartic, Nicolae Dumitru, Nicolae Ionescu, Ionel Dumitru, Adela Elena Băilescu şi Ion Stoica sunt acuzaţi de iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup (articolul 7 din Legea 39/2003), dar şi de înşelăciune (articolul 215, alineatele 1-5 Cod penal).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
-
Acordul de încetare a focului în Liban ar putea fi anunţat marţi seara / Acordul se va implementa în două faze
-
Cât de posibil este un guvern de uniune naţională după alegerile parlamentare. Reacţia lui Bolojan
Instanţa ialomiţeană a luat în discuţie, miercuri, menţinerea în arest preventiv a celor 15, iar judecătorul a apreciat că pot fi eliberaţi.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a făcut recurs faţă de această decizie a Tribunalului Ialomiţa, contestaţia urmând a se judeca la Curtea de Apel Bucureşti.
Fostul patron al societăţii Sabina Product şi patron al clubului Gloria Buzău, Sergiu Băhăian, - care a declanşat unul din cele mai mari scandaluri financiare din România în 1995 - era căutat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru o fraudă de două milioane de euro, în urma unor operaţiuni comerciale, emiţând file CEC sau bilete la ordin fără acoperire, în numele unor societăţi fictive, în 17 ianuarie el fiind arestat de către Tribunalul Ialomiţa, după ce a fost prins de anchetatori.
Potrivit DIICOT, membrii grupării foloseau, pentru comiterea infracţiunilor, persoane racolate în acest scop, pe numele cărora au fost înfiinţate aproximativ 40 de societăţi comerciale, iar prin intermediul acestor firme au fost făcute o serie de operaţiuni comerciale constând în principal în achiziţii de mărfuri care erau achitate cu instrumente de plată fără acoperire în bancă, în obţinerea în mod fraudulos a unor finanţări prin gajarea aceluiaşi bun în mai multe rânduri, la diverse bănci, precum şi în achiziţionarea în leasing a unor autoturisme.
După ce îşi îndeplineau rolul, persoanele respective erau ucise, până acum fiind identificate patru victime, informa DIICOT.
Victimele grupării infracţionale conduse de Sergiu Băhăian sunt Lucian Cernat, Emilian Leonte, Ionel Ulezu şi Petrică Captalan, primii ucişi fiind Cernat şi Leonte.
De altfel, DIICOT- Serviciul Teritorial Constanţa, la începutul lunii iulie, l-a deferit justiţiei pe Sergiu Băhăian şi pe alţi complici ai acestuia, acuzaţi de infracţiuni economice (fraude de aproape 600.000 de euro), separat fiind făcute investigaţii cu privire la crime.
Sergiu Băhăian a fost condamnat, în 2 decembrie 1998, la cinci ani de închisoare pentru fals. Potrivit anchetatorilor, în calitate de asociat unic şi administrator la SC Sabina Product SRL, Băhăian a indus în eroare aproximativ 5.000 de persoane, încasînd ilegal peste şapte miliarde de lei vechi.
În 1995, Băhăian a fugit din România, împreună cu trei colaboratori, după ce a constatat că nu poate să-şi respecte obligaţiile contractuale. În decembrie 1995, Băhăian a fost arestat în Ungaria, iar cîteva luni mai tîrziu a fost extrădat, pentru a fi judecat de autorităţile române. La 19 septembrie 1997, Băhăian a fost eliberat, după ce făcuse un an şi nouă luni de închisoare.
La scurt timp, Băhăian a fost dat în urmărire şi învinuit că, împreună cu Laura Petrov, l-ar fi înşelat pe cetăţeanul german Ionatan Ioan Hocker cu 64.000 de mărci. Băhăian şi Petrov au încheiat două contracte de împrumut cu cetăţeanul german, garantînd cu bunuri din patrimoniul firmei la care Petrov este administrator şi care, în realitate, nu existau. De fapt, Hocker s-a asociat cu cei doi pentru a repune pe picioare societatea Sabina Product, dar aceştia ar fi cheltuit în interes personal banii împrumutaţi.
În octombrie 2002, Băhăian a părăsit închisoarea, fiind eliberat condiţionat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO