- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.11.2015, 18:16)
- Cătălin Lupăşteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sergiu Diacomatu, alţi doi foşti membri din comisia ANRP, un evaluator şi omul de afaceri Mihai Rotaru, reţinuţi în dosarul despăgubirii ilegale. Cei cinci, duşi vineri la instanţa supremă
Sergiu Diacomatu, Lăcrămioara Alexandru şi Rodica Constantinovici, foşti membri în comisia ANRP, precum şi un evaluator au fost reţinuţi, joi, în dosarul despăgubirii ilegale de aproape 109 milioane de lei acordate lui Mihai Rotaru, pentru un teren din Piteşti, potrivit unor surse judiciare. Omul de afaceri Mihai Rotaru, acuzat că i-ar fi dat mită 600.000 de euro deputatului Ioan Oltean, pentru a interveni la fostul preşedinte ANRP Crinuţa Dumitrean, a fost reţinut şi el de procurorii DNA, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.
Urmărește
2172 afișări
Sergiu Diacomatu şi alţi doi foşti membri din comisia ANRP, reţinuţi în dosarul despăgubirii ilegale (Imagine: Shutterstock)
UPDATE Cei cinci reţinuţi în dosarul privind despăgubirea lui Rotaru, duşi vineri la instanţa supremă
Omul de afaceri Mihai Rotaru, evaluatorul Sergiu Negurici şi foştii membrii din comisia ANRP Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru, reţinuţi joi de procurorii DNA, în dosarul privind despăgubirea lui Rotaru, vor duşi vineri la instanţa supremă cu propunere de arestare.
Potrivit DNA, Sergiu Diacomatu, la la data faptei vicepreşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru, care făceau parte din aceeaşi comisie, sunt acuzaţi de abuz în serviciu, în legătură despăgubirea lui Mihai Rotaru cu 108.932.000 lei, pentru un teren din Piteşti supraevaluat cu 87.291.596 lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
Mihai Rotaru, acţionar al CS Universitatea Craiova, este acuzat de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că i-a dat 600.000 de euro mită deputatului Ioan Oltean, pentru a-şi exercita influenţa asupra fostei preşedinte a ANRP Crinuţa Dumitrean pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii.
Sergiu Negurici este acuzat de complicitate la abuz în serviciu pentru supraevaluarea terenului.
Anchetatorii arată că, la data de 17 iunie 2010, Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafaţă de 61.857 mp situat în municipiul Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire ilui Mihai Rotaru.
Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, arată DNA.
Pentru supraevaluarea terenului, Sergiu Negurici, expert evaluator, a întocmit un raport de evaluare ce contravine Standardelor Internaţionale de Evaluare. Raportul a fost aprobat de membrii comisiei, deşi rezulta supraevaluarea vădită efectuată de Negurici, împrejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare, mai spun procurorii.
Mihai Rotaru cumpărase drepturile litigioase pentru terenul respectiv de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27 noiembrie 2009, cu suma de 750.000 euro, precizează procurorii, arătând că persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de opt ani, nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce condusese şi la iniţierea unui proces în instanţă.
De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că Ioan Oltean, care avea relaţii cointeresate cu Rotaru şi cu preşedinta ANRP (Crinuţa Dumitrean la momentul respectiv, n.r.), şi-a exercitat influenţa la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea omului de afaceri, mai spune DNA.
În schimb Rotaru i-a remis lui Oltean suma de 600.000 euro anterior datei de 17 iunie 2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii, mai spun procurorii.
Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.
Cei cinci inculpaţi vor fi prezentanţi, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În acest dosar, au fost audiaţi, joi, şi deputaţii Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, pe care procurorii i-au pus sub urmărire.
În aceeaşi cauză mai sunt vizaţi Crinuţa Dumitrean, Remus Baciu şi Marko Attila, care au fost în comisia de la ANRP ce a aprobat solicitarea de despăgubire a lui Mihai Rotaru, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.
Într-un alt dosar privind despăgubiri ilegale de la ANRP, cunoscut ca "Bica 1", sunt judecaţi, pentru abuz în serviciu, opt foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - fosta şefă a DIICOT Alina Bica, în calitate de fost reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu şi Dragoş George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
Cei opt foşti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzaţi că i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
Deputatul Ioan Oltean declarat, în decembrie 2014, că "în afară de faptul că a recomandat-o" pe Crinuţa Dumitrean premierului Emil Boc pentru a fi preşedinta ANRP, "nu a avut niciun fel de altă interferenţă cu activitatea acesteia" şi că propunerea sa "a fost făcută cu bună-credinţă".
"La vremea respectivă, nu exista niciun indiciu care să conducă la suspiciuni privind pregătirea ei profesională şi corectitudinea", spunea Ioan Oltean.
Fostul vicepreşedinte al ANRP Sergiu Diacomatu le-a spus procurorilor că Dorin Cocoş i-a promis că va fi menţinut în funcţie dacă îl sprijină necondiţionat în soluţionarea unor dosare privind despăgubiri pentru terenuri, precizând l-a cunoscut pe omul de afaceri prin fiul acestuia, Alin.
Diacomatu le-a mai spus procurorilor că Dumitrean era sprijinită de Ioan Oltean, care la aproape fiecare şedinţă de birou politic cerea să fie demis din funcţia de vicepreşedinte al ANRP.
UPDATE Omul de afaceri Mihai Rotaru, reţinut
Rotaru a fost reţinut, după ce a fost audiat timp de peste cinci ore la DNA, unde a fost adus cu mandat.
Procurorii urmează să îl prezinte instanţei cu propunere de arestare preventivă.
Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, este acuzat că i-a dat mită 600.000 de euro deputatului Ioan Oltean, pentru a interveni în favoarea sa la fostul preşedinte ANRP Crinuţa Dumitrean.
Rotaru dorea să îi fie aprobată o cerere de despăgubire de aproape 109 milioane de lei, pentru un teren din Piteşti, despăgubire care i-a fost de altfel acordată.
În acest dosar, au fost audiaţi, joi, şi deputaţii Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, pe care procurorii i-au pus sub urmărire.
Sergiu Diacomatu şi alţi doi foşti membri din comisia ANRP, reţinuţi în dosarul despăgubirii ilegale
Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au reţinut pe Sergiu Diacomatu, fost vicepreşedinte al ANRP, Lăcrămioara Alexandru, Rodica Constantinovici, fost secretar de stat în Ministerului Justiţiei, şi pe evaluatorul Sergiu Negurici, urmând să ceară instanţei arestarea lor preventivă pentru abuz în serviciu.
În acelaşi dosar, deputatul PNL Ioan Oltean a fost ridicat de procurorii DNA de pe aeroport şi dus la audieri.
Şi Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, beneficiarul despăgubirii ilegale de aproape 109 milioane de lei, acordată de comisia ANRP, pentru un teren din Piteşti, în perioada în care şefa comisiei era Crinuţa Dumitrean, a fost dus la audieri, cu mandat de aducere.
La DNA a fost audiat, joi, şi deputatul PNL Cătălin Florin Teodorescu, în calitate de fost vicepreşedinte în comisia ANRP.
În aceeaşi cauză mai sunt vizaţi Crinuţa Dumitrean, Remus Baciu şi Marko Attila, care au fost în comisia de la ANPR ce a aprobat solicitarea de despăgubire a lui Mihai Rotaru, au precizat sursele citate.
Mihai Rotaru a cumpărat drepturile litigioase pentru terenul din Piteşti de la o persoană care se judeca de opt ani cu Primăria Piteşti şi nu a reuşit să primească despăgubiri. La şase luni după ce a cumpărat drepturile litigioase pentru acel teren, Rotaru a primit de la ANPR o despăgubire de 108.932.000 de lei, au mai arătat sursele citate.
Într-un alt dosar privind despăgubiri ilegale de la ANRP, cunoscut ca "Bica 1", sunt judecaţi, pentru abuz în serviciu, opt foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - fosta şefă a DIICOT Alina Bica, în calitate de fost reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu şi Dragoş George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
Cei opt foşti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzaţi că i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
Deputatul Ioan Oltean a declarat, în decembrie 2014, că "în afară de faptul că a recomandat-o" pe Crinuţa Dumitrean premierului Emil Boc pentru a fi preşedinta ANRP, "nu a avut niciun fel de altă interferenţă cu activitatea acesteia" şi că propunerea sa "a fost făcută cu bună-credinţă".
"La vremea respectivă, nu exista niciun indiciu care să conducă la suspiciuni privind pregătirea ei profesională şi corectitudinea", spunea Ioan Oltean.
Fostul vicepreşedinte al ANRP Sergiu Diacomatu le-a spus procurorilor că Dorin Cocoş i-a promis că va fi menţinut în funcţie dacă îl sprijină necondiţionat în soluţionarea unor dosare privind despăgubiri pentru terenuri, precizând l-a cunoscut pe omul de afaceri prin fiul acestuia, Alin.
Diacomatu le-a mai spus procurorilor că Dumitrean era sprijinită de Ioan Oltean, care la aproape fiecare şedinţă de birou politic cerea să fie demis din funcţia de vicepreşedinte al ANRP.
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Deputatul PNL Ioan Oltean a primit 600.000 de euro MITĂ într-o biserică. Reacţia parlamentarului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe