Servicii individualizate de recuperare pentru copiii cu autism, la Spitalul Titan din Capitală

Spitalul de Psihiatrie Titan "Dr. Constantin Gorgos" din Capitală va oferi servicii individualizate de recuperare pentru copii cu autism, cu care vor lucra echipe multidisciplinare formate din medici, psihoterapeuţi, kinetoterapeuţi şi fizioterapeuţi.

Urmărește
1112 afișări
Imaginea articolului Servicii individualizate de recuperare pentru copiii cu autism, la Spitalul Titan din Capitală

Servicii individualizate de recuperare pentru copiii cu autism, la Spitalul Titan din Capitală (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Serviciile de recuperare sunt oferite în cadrul proiectului "Îmbunătăţirea serviciilor de diagnostic, evaluare şi recuperare pentru copii cu TSA", finanţat în cadrul fondului ONG în România. Valoarea proiectului este de 175.258 de euro, din care 149.730 de euro sunt alocaţi de autorităţile norvegiene.

Preşedintele Asociaţiei Help Autism, Daniela Bololoi, a declarat, miercuri, că o echipă de 15 specialişti va lucra în cadrul Spitalului de Psihiatrie Titan, aceştia fiind pregătiţi de experţi din Institutul de Analiză Aplicată a Comportamentului din Norvegia.

Daniela Bololoi a precizat că servicii individualizate de recuperare înseamnă că un psiholog se ocupă de un copil, kinetoterapeutul de un copil, fizioterapeutul de un copil.

"Pe lângă echipa multidisciplinară, formată din medici psihiatrii, medici neurologi şi psihoterapeut clinic, care se află în Spitalul Titan, venim cu psihoterapeuţi în formulă unu la unu şi, complementar, cu doi kinetoterapeuţi şi doi fizioterapeuţi", a precizat Daniela Bololoi.

Preşedintele Asociaţiei Help Autism a mai spus că proiectul este estimat să dureze trei ani, în primul an de implementare vor fi oferite servicii pentru 100 de copii, urmând ca numărul acesta să crească.

Obiectivul principal al proiectului constă în creşterea acesibilităţii la serviciile de recuperare, în vederea integrării în societate a copiilor cu tulburare de spectru autism (TSA), prin dezvoltarea de servicii conexe actului medical, introducerea în evaluare şi programe terapeutice de recuperare a o sută de copii, atât din Bucureşti, cât şi din ţară, precum şi reducerea riscului de excluziune socială a familiilor lor prin dezvoltarea de programe de consiliere psihologică şi sprijin, a mai spus preşedintele asociaţiei.

Beneficiarul proiectului este Asociaţia Help Autism, iar parteneri sunt Institutul de Analiză Aplicată a Comportamentului din Norvegia, Spitalul de Psihiatrie Titan "Dr. Constantin Gogos" şi Liga Română pentru Sănătate Mintală.

La nivel mondial, unu din 68 de copii sunt diagnosticaţi cu autism, a mai spus Daniela Bololoi.

Managerul Spitalului Titan, Mariana Valy Besoiu, a spus că unitatea sanitară pe care o conduce este la al treilea proiect.

Spitalul de Psihiatrie Titan "Constantin Gorgos" este prima unitate sanitară din ţară care deschide, din acest an, o cameră de stimulare multisenzorială pentru terapia Snoezelen, aplicată copiilor cu autism.

Terapia are loc într-o cameră special echipată, în care sunt folosite lumina, sunetul, mirosurile, texturile, imaginile şi muzica pentru a induce stimulări senzoriale copiilor cu autism. Copiii declanşează ei înşişi imaginile sau sunetele respective, ceea ce le captează interesul, le activează memoria, le stimulează coordonarea oculo-motorie, îi ajută să facă legătura cauză-efect şi le creează impresia că au control asupra mediului alături de o senzaţie de relaxare.

În iunie 2011, Spitalul Titan "Constantin Gorgos" a inaugurat Centrul de Îngrijire pntru Copii cu Tulburări de Spectru Autist, proiect finanţat printr-un program norvegian de cooperare, care oferă îngrijire medicală şi terapie educaţională copiilor cu tulburări de dezvoltare.

Scopul proiectului a fost acela de a oferi un spaţiu adecvat, incluzând toate facilităţile necesare pentru diagnosticarea şi îngrijirea copiilor cu TSA şi în acest cadru să dezvolte servicii medicale, psihologice şi educaţionale, astfel încât aceştia să capete cele mai bune îndemănări şi abilităţi, pentru a se putea integra mai bine în comunitate şi a-şi putea îmbunătăţi calitatea vieţii lor şi a familiilor lor.

În cadrul proiectului a fost construită o clădire care include spaţii pentru diagnostic medical şi psihologic, activităţi terapeutice (terapie prin joc, prin artă, educaţională, ocupaţională), logopedie, spaţii pentru activităţi fizice (kinetoterapie, hidroterapie), psihoterapia familiei, activităţi de training pentru părinţi. Clădirea include şi o zonă rezidenţială, pentru cazarea părinţilor care sunt din provincie, ai căror copii sunt în programul terapeutic, precum şi o structură de spitalizare continuă, prevăzută cu 25 de paturi.

De asemenea, a fost dezvoltată o curriculă de instruire, bazată pe experienţa partenerilor norvegieni şi formarea profesională a echipelor multidisciplinare specializate. În luna noiembrie 2009 a avut loc prima întâlnire de consultare cu experţii norvegieni. S-au stabilit datele care au fost incluse în ghidul de intervenţie în TSA, cât şi materialele de instruire pentru un plan complet de pregătire a echipelor multidisciplinare.

Totodată, prin acelaşi proiect au fost instruiţi 200 de specialişti din toată ţara, medici, psihologi, psihopedagogi, asistenţi sociali, asistenţi medicali, logopezi, kinetoterapeuţi, pediatri, în baza suportului de curs acreditat de colegiile profesionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici