Serviciile de dializă din unităţile sanitare publice vor fi privatizate - proiect
Serviciile de dializă din unităţile sanitare publice vor fi privatizate, persoanele juridice care vor prelua aceste centre urmând să încheie cu spitalele un acord pe o perioadă de patru ani, potrivit unui proiect de hotărâre supus dezbaterii publice.
Serviciile de dializă din unităţile sanitare publice vor fi privatizate - proiect
Ministerul Sănătăţii Publice şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au supus, vineri, dezbaterii publice proiectul de Hotărâre de Guvern privind externalizarea serviciilor de dializă din unităţile sanitare publice. Proiectul se va afla în dezbatere publică până în 15 martie.
În vederea îmbunătăţirii performanţei şi a eficientizării serviciilor medicale, unităţile sanitare publice care au în structura organizatorică unităţi de dializă au fost abilitate să organizeze externalizarea serviciilor acestora, cu respectarea prevederilor legale, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
"Boala cronică de rinichi este o problemă importantă de sănătate publică, deoarece afectează 10 la sută din populaţia generală şi poate conduce, în final, la tratament prin dializă. În România, peste 7.000 de pacienţi supravieţuiesc ca urmare a tratamentului prin dializă, asigurat în 72 de centre de dializă. Cheltuielile necesare acestui tratament depăşesc 100.000.000 euro pe an. Calitatea vieţii acestor pacienţi depinde critic de condiţiile de tratament", se mai arată în nota de fundamentare.
În prezent, majoritatea centrelor de dializă sunt supraaglomerate, au aparatură cu un grad avansat de uzură, iar dotările şi spaţiile de tratament nu corespund în cele mai multe cazuri cerinţelor minime ale regulamentelor în vigoare. În ultimii şapte ani nu au mai fost înfiinţate centre de dializă, deşi numărul bolnavilor a continuat să crească anual cu 5-10 la sută.
"De aceea, în ciuda eforturilor personalului medical, calitatea şi gradul de siguranţă ale tratmentului prin dializă lasă de dorit", potrivit notei de fundamentare a proiectului.
Iniţiatorii proiectului apreciază că externalizarea serviciilor de dializă va duce la creşterea accesului pacientului dializat la servicii de hemodializă şi dializă peritoneală "echitabile, moderne şi eficiente". În plus, externalizarea acestor servicii va permite "descentralizarea deciziei şi favorizarea liberei concurenţe".
Modul de desfăşurare a procesului de externalizare a serviciilor de dializă furnizate în cadrul unităţilor sanitare publice, precum şi criteriile minime obligatorii pe care autoritatea contractanta are obligaţia să le precizeze în cadrul documentaţiei de atribuire vor fi aprobate prin Ordin comun al ministrului Sănătăţii Publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în termen de 30 de zile de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, cu avizul Comisiei de Nefrologie a Ministerului Sănătăţii.
Persoana juridică declarată câştigătoare în urma finalizării procedurii de externalizare va încheia cu unitatea sanitară publică un acord-cadru cu o perioadă de valabilitate de patru ani. În situaţia în care în primul an de valabilitate a acordului cadru, furnizorul declarat câştigător notifică spitalului şi Ministerului Sănătăţii intenţia de a înfiinţa un centru nou, părţile pot conveni furnizarea de servicii de dializă pe o perioadă de încă patru ani. Prelungirea se poate face dacă centrul nou este funcţional la sfârşitul celui de-al treilea an de valabilitate a acordului cadru.
Prin centru nou, în conformitate cu prevederile prezentului act normativ, se înţelege un centru de dializă cu o altă locaţie decât cea existentă, aflat în afara spitalului, care îndeplineşte toate cerinţele Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de dializă.
Ministerul Sănătăţii va coordona şi monitoriza spitalele în procesul de externalizare a serviciilor furnizate în cadrul unităţilor de dializă publice. De asemenea, Ministerul Sănătăţii Publice va înfiinţa Comisia Naţională de Evaluare a Unităţilor de Dializă. Componenţa, regulamentul de funcţionare şi standardele de evaluare vor fi aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii.
Unităţile sanitare publice care au organizat externalizarea serviciilor de dializă încheie contracte de furnizare de servicii medicale de dializă cu Casele de asigurări de sănătate în condiţiile prevăzute de Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Valoarea contractelor încheiate potrivit proiectului va fi asigurată din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, de la subcapitolul "Servicii medicale de hemodializă şi dializă peritoneală", în limita fondurilor alocate cu această destinaţie.
Plata serviciilor de dializă efectuate de frurnizorul declarat câştigator va fi realizată de unitatea sanitară publică în funcţie de volumul serviciilor furnizate şi la nivelul tarifelor din contractul cadru.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO