Sesiuni MJ de pregătire a magistraţilor şi seminarii în domeniul drepturilor omului

Judecători, procurori şi consilieri de probaţiune sunt pregătiţi de experţi germani în domeniul dreptului penal şi civil aplicabil minorilor, în cadrul unor sesiuni şi seminarii interindisciplinare.

Urmărește
6 afișări

Ministerul Justiţiei a organizat, în perioada 23-27 mai 2011, în cadrul a două proiecte distincte, mai multe sesiuni de pregătire a magistraţilor şi seminarii interdisciplinare în domeniul drepturilor omului, respectiv al justiţiei pentru minori.

Astfel, în cadrul proiectului "Pregătire în domeniul drepturilor omului în contextul modificărilor introduse prin Tratatul de la Lisabona şi al Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene", derulat de Ministerul Justiţiei în parteneriat cu Fundaţia Konrad-Adenauer (KAS) şi Institutul Naţional al Magistraturii, au fost organizate două sesiuni de formare profesională ce au avut ca scop îmbunătăţirea cunoştinţelor judecătorilor în domeniul protecţiei drepturilor omului, având în vedere noutăţile aduse Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene prin Tratatul de la Lisabona.

Sesiunile de formare au fost susţinute de formatori din România şi Marea Britanie şi au beneficiat de participarea unui număr de aproximativ 50 de judecători provenind atât din ţară, cât şi din Bucureşti.

Seminariile au abordat, atât dintr-o perspectivă teoretică, cât şi dintr-o perspectivă practică, teme precum relaţia dintre Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi aplicabilitatea directă a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi a legislaţiei Uniunii Europene, încercând să faciliteze participanţilor abordarea acelor situaţii în care cauzele cu care ar putea fi sesizaţi ar implica suprapuneri în aplicarea prevederilor legislaţiei UE şi a standardelor CEDO.

Proiectul a beneficiat de un buget total de 16.176 de euro (din care 15.000 de euro reprezintă finanţarea KAS).

De asemenea, în cadrul proiectului "Dezvoltarea sistemului de justiţie pentru minori în România", derulat de către Ministerul Justiţiei, în parteneriat cu Fundaţia Germană pentru Cooperare Judiciară şi Institutul Naţional al Magistraturii, au fost organizate, la Sinaia, patru seminarii interdisciplinare (două seminarii în materie penală şi două seminarii în materie civilă), astfel: în perioadele 23-25 mai 2011 şi 25-27 mai 2011: seminariile pe teme de drept penal (cu o durată de două zile şi jumătate); în perioadele 23-24 mai 2011 şi 26-27 mai 2011: seminariile pe teme de drept civil (cu o durată de două zile ).

Sesiunile de formare, atât cele pe teme de drept civil, cât şi cele pe teme de drept penal, au fost susţinute de experţi în domeniu din Germania, care au împărtăşit celor aproximativ 90 de specialişti români participanţi (judecători, procurori, consilieri de probaţiune etc.) cunoştinţele teoretice şi experienţa practică din domeniul dreptului penal şi civil german aplicabil minorilor. Echipei formatorilor germani în domeniul dreptului penal i s-a alăturat un expert din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii (INM) care a completat agenda prin prezentarea dispoziţiilor noului Cod Penal şi ale noului Cod de Procedură Penală în materia protecţiei minorilor.

Seria seminariilor va continua cu organizarea a încă cinci evenimente similare, urmărindu-se ca în cadrul proiectului să beneficieze, în total, de formare profesională specializată cel puţin 275 de practicieni în domeniul justiţiei pentru minori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici