- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sever Mureşan a fost achitat de Tribunalul din Lille
Curtea Corecţională a Tribunalului de Mare Instanţă din Lille (Franţa) l-a achitat pe omul de afaceri Sever Mureşan în procesul în care era acuzat că ar fi ordonat uciderea unui finanţist elveţian.
Sever Mureşan a fost achitat de Tribunalul din Lille (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)
Potrivit comunicat remis de către Julia Mureşan, în 5 martie 2010, Curtea Corecţională a Tribunalului de Mare Instanţă din Lille (Franţa) "l-a achitat pe omul de afaceri şi fostul jucător de tenis Andrei Sever Mureşan, în dosarul în care a fost acuzat de către Rolf Gehrig, fostul său angajat". Sever Mureşan a fost declarat nevinovat pentru toate capetele de acuzare.
"Aceasta decizie este cea mai recentă dintr-o suită lungă şi complexă de dosare, reclamaţii, plângeri, înscenări şi de procese începute în 1995. Presedinte al celui mai mare grup din România (Grupul SM Invest), în anii 1990, Sever Mureşan a contribuit la dezvoltarea şi promovarea ţării pe plan internaţional, în special prin relaţii strânse cu Statele Unite şi cu fostul preşedinte George Bush, ce a fost invitat de catre Mureşan şi grupul SM la Bucureşti în 1995", se arată în comunicatul remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
-
SUA sancţionează CPI pentru susţinerea Israelului
-
Barna: Nu luăm în calcul majorarea TVA, Nu modificăm impozitul pe salarii
Mureşan a fost reclamat pentru "evaziune fiscală în Franţa, devalizarea primei bănci private din România - "Banca Dacia Felix, asociere de răufăcători în vederea comiterii unei crime în bandă organizată împotriva lui Rolf Gehrig în Franţa".
Sever Mureşan a fost arestat de mai multe ori în România, Franţa şi Elveţia, executând aproape patru ani de închisoare între 1996 şi 2008.
"A fost declarat nevinovat în fiecare din aceste procese: în anul 2003, a fost achitat pe fond de Judecătoria Constanţa în cazul Dacia Felix; în 2008, Curtea de Apel din Lyon - Franţa, l-a achitat în dosarul ce-l inculpa pentru evaziune fiscală; în martie 2010, Curtea Corecţională din Lille - Franţa în dosarul Rolf Gehrig. Această decizie încheie aproape 15 ani de investigaţii şi proceduri judiciare şi astfel marchează sfârşitul acestui scenariu demn de un film Hollywoodian din Carpaţi", se mai arată în comunicat.
Pentru ce era acuzat Mureşan?
Sever Mureşan a fost arestat pentru evaziune fiscală pe care ar fi înfăptuit-o în Franţa prin nedeclararea unor sume considerate venituri şi impozitate din oficiu de către Administraţia Fiscală franceză din Dijon. În martie 2004, Mureşan (cetăţean româno-francez) a fost condamnat în Franţa la 18 luni de închisoare, pentru sustragere voluntară de la plata impozitelor. Procesul penal care s-a judecat la Dijon, în Franţa, a început în urma unei sesizări semnate de partenerii români, acţionari sau directori la prima bancă privată a României, Dacia Felix.
Anterior, în data de 20 iulie 1999, Tribunalul de la Geneva a permis eliberarea lui Sever Mureşan (care a stat în detenţie o lună-n.r.), contra unei cauţiuni în valoare de cinci milioane de franci elveţieni (trei milioane de euro).
Mureşan fusese arestat, în luna iunie 1999, în Ungaria, în baza unui mandat de arestare internaţional emis de un judecător de instrucţie elveţian, sub acuzaţia că ar fi devalizat BDF cu peste 159 de milioane de dolari, şi a fost transferat apoi în Elveţia.
În noiembrie 2000, Mureşan a fost condamnat de Curtea Corecţională din Geneva la trei ani şi jumătate de închisoare şi cinci ani de interzicere a sejurului în Elveţia, într-un caz de escrocherie în valoare de 25 de milioane de dolari în detrimentul Băncii Dacia-Felix. Sever Mureşan a fost acuzat că a deturnat, în beneficiul său, în special cu complicitatea unui bancher român şi a societăţilor sale, bunurile depuse la Geneva de BDF.
Anterior, în decembrie 1999, Judecătoria Suceava a dispus arestarea lui Sever Mureşan, iar Ministerul român al Justiţiei a declanşat procedura de extrădare din Elveţia a lui Sever Mureşan.
În iunie 2001, instanţa română l-a eliberat pe Mureşan apreciind că poate fi judecat în stare de libertate.
În 14 martie 2007, autorităţile franceze au cerut procurorilor români să le fie predat omul de afaceri Sever Mureşan, astfel că acesta a fost reţinut la Bucureşti, în noaptea de 15 spre 16 martie, în baza unui mandat emis de un judecător din Lille, care a deschis o anchetă în urma reclamaţiei unui finanţist elveţian.
Pe numele lui Mureşan fusese emis din 6 februarie 2007 un mandat de arestare internaţional, sub acuzaţiile de tentativă de omor, spălare de bani, fals şi uz de fals şi fals de monedă, fapte petrecute pe teritoriul Franţei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO