Severin: Corupţia poate fi motivul pentru care raportul CE pe Justiţie nu e făcut de Barrot

Europarlamentarul Adrian Severin critică faptul că raportul pe Justiţie este coordonat de secretarul general al CE, şi nu de comisarul european pe Justiţie, Jacques Barrot, apreciind că fie Barrot este corupt, fie există tot o formă de corupţie, precizând că poate fi şi corupţie politică sau morală.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Severin: Corupţia poate fi motivul pentru care raportul CE pe Justiţie nu e făcut de Barrot

Severin: Corupţia poate fi motivul pentru care raportul CE pe Justiţie nu e făcut de Barrot

"Eu acolo (în PE-n.r.) sunt pus în permanenţă într-o situaţie extrem de delicată: între a mobiliza suficientă presiune pentru ca să ajut progresul acestei bătălii în România şi, în acelaşi timp, de a nu lăsa ca lipsa de progres sau această problemă să împingă România acolo unde ea nu are de ce să fie şi nu are nicio vină ca să ajungă acolo. Puneţi-vă întrebarea: de ce comisarul pentru probleme juridice şi afaceri interne nu este cel care coordonează întocmirea raportului pentru România pe justiţie şi este doamna Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene. De ce ne trebuie cineva care nu este titularul domeniului să intervină? Ori domnul Barrot este corupt şi el şi atunci trebuie să rezolvăm această problemă, ori există tot o formă de corupţie", a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, europarlamentarul PSD Adrian Severin.

Potrivit acestuia, prin corupţie nu înseamnă numai să iei nişte bani, existând şi corupţie politică şi corupţie morală.

"Corupţia este devierea de la regulă. Acesta este în sine un act de corupţie, pentru că am deviat de la regulă şi nu există nicio explicaţie convingătoare care să ne explice această deviere de la regulă", a afirmat Severin.

Întrebat dacă crede că raportul pe Justiţie este făcut de către "corupţi", Severin a răspuns afirmativ.

"Da. Eu acuz de corupţie pe unii care lucrează la raportul pentru România. Nu neapărat de corupţie în sensul că au încasat bani, că au luat mită. Corupţie în sensul de deviere de la reguli şi de atitudine incorectă", a adăugat Severin.

Comisia Europeană va prezenta, în vară, raportul final privind reforma justiţiei în România.

În ultimul raport al CE privind Justiţia, publicat în 12 februarie, se arăta că viteza progreselor menţionate în raportul din iulie 2008 nu a fost menţinută. Comisia Europeană aprecia că este important ca autorităţile române să-şi recâştige elanul în reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, pentru a redresa anumiţi paşi înapoi făcuţi în ultimele luni.

Raportul din februarie a fost unul intermediar, de natură tehnică, urmând ca în vară CE să publice raportul final, care să conţină o evaluare mai amplă a situaţiei.

Autorităţile de la Bucureşti au anunţat de mai multe ori că şi-au fixat ca obiectiv îndeplinirea condiţiilor pentru ridicarea, până la sfârşitul lui 2009, a Mecanismului de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei impus la data aderării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici