„Sex” sau „gen”? Precizări MAI despre cartea de identitate electronică. Directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor afirmă că „orice opţiune este posibilă”

  • Cartea de identitate electronică a fost lansată, luni, la Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect pilot.
  • Directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a MAI spune că este posibilă revenirea la termenul „sex” pe cărţile electronice de identitate, în locul celui de „gen”.
  • Cătălin-Aurel Giulescu a făcut precizări şi cu privire la eliminarea tricolorului de pe noile documente de identitate.
Urmărește
5291 afișări
Imaginea articolului „Sex” sau „gen”? Precizări MAI despre cartea de identitate electronică. Directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor afirmă că „orice opţiune este posibilă”

Cartea de identitate electronică a fost lansată, luni, la Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect pilot. Documentul asigură garanţii suplimentare de securitate şi un acces facil la servicii esenţiale, fiind promisă şi reducerea birocraţiei. Dar un aspect controversat, tot mai discutat săptămâna aceasta, este înlocuirea rubricii „sex” cu „gen”, pe noua carte de identitate. De asemenea, tricolorul a fost eliminat de pe document.

Chestorul de poliţie Cătălin-Aurel Giulescu a spus miercuri că actele de identitate au fost întocmite în conformitate cu dispoziţiile unei Hotărâri de Guvern. „Implementarea a urmărit îndeaproape dispoziţiile HG 295 din 2021, care stabileşte şi aprobă normele metodologice de aplicare a legislaţiei privind evidenţa populaţiei. În anexele acestei hotărâri veţii găsi forma şi conţinutul documentelor”, a spus acesta.

Întrebat dacă este posibilă revenirea la termenul sex, Cătălin-Aurel Giulescu a răspuns: „Orice opţiune este posibilă, vom analiza cu foarte mare atenţie şi vom trage nişte concluzii, este foarte posibil ca menţiunea respectivă să fie sex. Nu este niciun fel de problemă în acest sens. Regulamentul UE aminteşte în preambul la punctul 24 de sex, la punctul 27 de gen. Totodată, în partea dispozitivă o să vedeţi că utilizează expresia gen”.

Şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a MAI a spus că anexa HG precizează expres că există doar două forme de gen: feminin şi masculin.

Cât despre eliminarea steagului României de pe cartea de identitate electronică, Ministerul oferă o explicaţie privită de mulţi cu scepticism: nu mai era loc şi pentru tricolor.

„Suntem obligaţi să introducem steagul Uniunii Europene în interiorul căruia se află indicativul României, format din două caractere, RO. Standardul ne obligă să structurăm formatul documentului. Documentul are un format mic, iar caracterele a trebuit să le reducem. Tehnic este aproape imposibil să introducem steagul României cu actualele tehnologii”, a explicat Cătălin-Aurel Giulescu.

Acesta a adăugat că proiectul pilot, lansat luni la Cluj, va fi îmbunătăţit şi că la nivel naţional va fi extins într-un interval cuprins între 9 şi 12 luni.

„De ce nu apare tricolorul? De ce a fost înlocuit SEX cu GEN? De ce nu a existat o dezbatere publică înainte de a începe emiterea noilor buletine? Este acesta încă un pas înainte spre ştergerea identităţii naţionale şi reeducarea populaţiei?”, spuneau, marţi, într-o postare pe Facebook, reprezentanţii Alianţei pentru Unitatea Românilor (AUR).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici