Sezonul căpuşelor. Explicaţiile medicului Tudor Ciuhodaru: cum să ne protejăm şi ce trebuie să facem în cazul în care am fost muşcaţi

  • Începe sezonul căpuşelor în România.
  • Medicul Tudor Ciuhodaru a precizat 10 lucruri esenţiale pe care trebuie să le ştim despre muşcătura de căpuşă.
  • „58 de copii au ajuns deja într-o singură zi la urgenţe (n.r. cu muşcături de căpuşe)”, spune medicul.
Urmărește
3870 afișări
Imaginea articolului Sezonul căpuşelor. Explicaţiile medicului Tudor Ciuhodaru: cum să ne protejăm şi ce trebuie să facem în cazul în care am fost muşcaţi

Sezonul căpuşelor. Explicaţiile medicului Tudor Ciuhodaru: cum să ne protejăm şi ce trebuie să facem în cazul în care am fost muşcaţi

Începe sezonul căpuşelor în România, motiv pentru care medicul Tudor Ciuhodaru a explicat cum trebuie să ne protejăm, dar şi cum să acţionăm în cazul în care suntem muşcaţi de o căpuşă.

„Sute de pacienţi ajung la urgenţe în fiecare an. Nici copiii nu au scăpat de aceste muşcături. 58 de copii au ajuns deja într-o singură zi la urgenţe”, a spus medicul.

Astfel, acesta punctează 10 lucruri bine de ştiu despre muşcătura de căpuşă:

  1. Riscul creşte în aceste zile călduroase, având în vedere stilul sumar de îmbrăcăminte, cât şi activităţile în aer liber în zonele populate de coloniile de căpuşe.
  2. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.
  3. Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcat de căpuşe este mare (spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori).
  4. În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă. Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.
  5. Căpuşa adultă este vizibilă pe piele şi trebuie scoasă imediat. Pe de altă parte, nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un vârf de ac).
  6. Examinaţi copiii la întoarcerea de la locurile de joacă.
  7. Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.
  8. Nu strângeţi între degete căpuşa care v-a muşcat pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră.
  9. Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentarea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru prevenirea infecţiei şi a complicaţiilor.
  10. Consultaţi imediat un medic, mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale aşa-numitei „gripe de vară” însoţite de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.

Medicul precizează că este important, în cazul în care am fost muşcaţi de o căpuşă, să reţinem data la care aceasta a fost extrasă. De asemenea, este necesară urmărirea apariţiei oricăror simptome atât la nivelul muşcăturii, cât şi generale, precum cele pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri de gât, ganglioni inflamaţi, oboseală neobişnuită şi dureri musculare.

„Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizează tablourile clinice a peste 200 de afecţiuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1000 de feţe.”, a mai punctat medicul.

Boala Lyme este produsă de bacteria Borrelia burgdorferi şi poate fi transmisă la om prin muşcătura unei căpuşe infectate. Doar căpuşele care sunt ataşate de piele şi se hrănesc cu sânge 36-48 de ore pot transmite bacteria.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat că au început operaţiunile de deratizare şi dezinsecţie în Bucureşti, marţi, 8 iunie. De asemenea, săptămâna trecută, acesta a spus că a început să se cosească iarba în parcuri şi după aceea se va demara acţiunea de combatere a căpuşelor.

CITEŞTE AICI: Intervenţie cu întârziere în parcurile din centrul Capitalei. Anunţul lui Nicuşor Dan

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici