De anul Nou, în Elveţia au fost 20 de grade Celsius, aceasta fiind cea mai mare temperatură înregistrată vreodată la nord de Alpi în luna ianuarie. Chiar şi la 2.000 de metri, temperatura a fost peste zero grade Celsius, pârtiile fiind acoperite cu noroi şi zăpadă topită.
De aceea, mulţi s-au întrebat dacă weekendul viitor va mai fi organizată Cupa Mondială de schi. Organizatorii au folosit numeroase tunuri de zăpadă şi au beneficiat de o scădere bruscă a temperaturii pentru a îndeplini condiţiile minime şi astfel au primit acceptul federaţiei internaţionale.
În Alpi, vremea umedă şi caldă, neobişnuită pentru acest sezon, a pus un adevărat obstacol în startul sezonului de schi. În Franţa, cele mai multe tunuri de zăpadă sunt inactive, din cauza crizei energetice, iar în Elveţia, unele staţiuni au deschis pistele de biciclete. Altele şi-au închis pur şi simplu teleschiurile pe termen nedefinit.
Experţii în climă au avertizat de multe ori că încălzirea globală va provoca ierni mai calde şi mai umede. Totuşi, fenomenul pare să se desfăşoare mult mai rapid decât s-a anticipat.