Sfântu Gheorghe: Zeci de copii au participat la şezătoarea intitulată ”La încondeiatul ouălor”

Aproximativ 60 de copii de la şcolile din Sfântu Gheorghe, însoţiţi de cadre didactice, au participat, vineri, la o "şezătoare" intitulată ”La încondeiatul ouălor”, la care au confecţionat, din diverse materiale, decoraţiuni pentru Paşte, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
455 afișări
Imaginea articolului Sfântu Gheorghe: Zeci de copii au participat la şezătoarea intitulată ”La încondeiatul ouălor”

Sfântu Gheorghe: Zeci de copii au participat la şezătoarea intitulată ”La încondeiatul ouălor” (Imagine: Ciprian Sterian/ Arhiva Mediafax Foto)

Manifestarea, organizată de fundaţia ”Mihai Viteazul”, şi-a propus să transmită elevilor şi preşcolarilor tradiţiile şi obiceiurile Pascale, dar şi să încurajeze socializarea.

Copiii au participat la ateliere de creaţie, în cadrul cărora au confecţionat, din diverse materiale, decoraţiuni pentru Paşte.

"Paştele întotdeauna este aşteptat primăvara şi odată cu el trebuie să aducem şi o înflorire a tradiţiilor, dar şi a sufletelor noastre, să le facem mai vii, mai frumoase şi de multe ori acest lucru îl putem exprima încondeind un ou, vopsind un ou pe care să îl oferim, spre amintire, celor care ne sunt aproape şi tuturor cunoscuţilor (...). În urma activităţii de astăzi, sigur vor fi copii interesaţi ca şi la Paşte să o ajute pe mama sau bunica la vopsitul ouălor”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, vicepreşedintele Fundaţiei ”Mihai Viteazul”, Stela Buda.

Manifestarea, iniţiată cu ani în urmă, a fost concepută ca o şezătoare, unde se cânta, se prezentau obiceiurile zonei şi se transmiteau tradiţiile.

"Această manifestare a fost concepută ca o şezătoare (...). Atunci când am început acest proiect, noi am adus din zona Întorsurii Buzăului şi din zona Zagonului nişte doamne în vârstă care ne-au prezentat tehnica încondeierii ouălor cu ceară (...). Păstrarea tradiţiilor, pentru noi, în această zonă, este un lucru deosebit de important şi încercăm să invităm copii de la vârstele cele mai mici, de la preşcolari şi vârsta şcolară mică, inclusiv să realizăm şi un parteneriat între grădiniţe şi şcoală (...) pentru promovarea tradiţiilor”, a spus învăţătoarea Maria Bularca.

Tehnica încondeierii a fost prezentată de către reprezentantele Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din municipiu.

”Obiceiul încondeierii ouălor este unul foarte vechi. Folosim atât forme geometrice, cât şi forme florale. Acestea diferă de la o zonă la alta (...). Noi încercăm să le îmbinăm cumva şi am adus astăzi (vineri - n.r.) modele mai simple pentru copii – formă de brăduţ, de stejar - ca să fie mai uşor pentru ei să încondeieze”, a spus una dintre reprezentantele Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din municipiu.

Modelele încondeiate pe ouă nu sunt alese la întâmplare.

”Fiecare model reprezenta ceva, fiind creat pe bază religioasă, nu la întâmplare (…). Oul roşu a apărut când Isus a fost pe cruce şi sângele a curs pe ouăle aduse de una dintre credincioasele de atunci. Aşa e tradiţia, că de atunci se vopsesc ouăle în roşu. Pe urmă au început şi desenele, modelele pe ouă (…)”, a declarat Maria Panaiotu, reprezentanta Fundaţiei ”Mihai Viteazul”.

În opinia acesteia, tradiţiile dau continuitate neamului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici