Sfântul Sinod îşi menţine poziţia privind deschiderea dosarelor clericilor din arhiva Securităţii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române reiterează poziţia exprimată în 1997, reluată în 2001 şi ulterior în 2006 de către Patriarhul Teoctist privind acordul de deschidere a dosarelor clericilor din arhiva fostei Securităţi.

Urmărește
3 afișări
Imaginea articolului Sfântul Sinod îşi menţine poziţia privind deschiderea dosarelor clericilor din arhiva Securităţii

Sfântul Sinod îşi menţine poziţia privind deschiderea dosarelor clericilor din arhiva Securităţii

Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a declarat marţi agenţiei MEDIAFAX că Sfântul Sinod susţine declaraţiile anterioare legate de deschiderea dosarelor clericilor, aflate în arhiva fostei Securităţi. "Părerea aceasta a fost exprimată în repetate rânduri de Sfântul Sinod şi Prea Fericitul Teoctist şi rămâne valabilă în continuare", a precizat Stoica.

Încă din 1997, Sfântul Sinod şi-a făcut publică poziţia faţă de acest subiect, precizând că nu este împotriva deschiderii dosarelor clericilor din arhiva fostei Securităţi, dar vrea ca acest proces să se desfăşoare "în spiritul adevărului şi al dreptăţii".

În iulie 2001, Sfântul Sinod a precizat din nou poziţia faţă de ''desecretizarea dosarelor clericilor", la acea dată după ce a fost redeschis un subiect mai vechi care făcea referire la o acuzaţie lansată de un fost ofiţer de securitate, în decembrie '89, potrivit căreia preoţii colaborau cu Securitatea, trădând secretul spovedaniei.

Tot în 2001, Sfântul Sinod a declarat că există preoţi care în perioada regimului comunist au fost colaboratori, dar asta din cauza presiunilor la care au fost supuşi clericii ca să devină colaboratori ai securităţii. BOR a respins însă acuzaţiile potrivit cărora a fost trădat secretul spovedaniei, precizând că la spovedanie preoţii sunt interesaţi de păcatele omeneşti aşa cum apar ele în Biblie, şi nu de eventuala colaborare cu Securitatea, de aflarea unor secrete de stat sau altceva de genul acesta, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Mai mult, în ultimii zece ani au apărut câteva cărţi ale căror subiecte sunt legate inslusiv de colaborarea BOR cu Securitatea. În respectivele cărţi sunt relatate momente care scot la iveală presunile la care au fost supuse biserica şi cultele.

BOR a cerut ca orice acuzaţie privind colaborarea prelaţilor cu Securitatea să fie dovedită, altfel nu aduce niciun câştig nimănui.

Purtătorul de cuvânt declara, în 2006, că în 1958, într-un raport al ministrului de Interne Alexandru Drăghici se făcea precizarea că "adevăraţii duşmani ai regimului nu sunt burghezii şi chiaburii, ci Patriarhul Iustinian şi armata lui neagră de călugări". De aceea, Sfântul Sinod are o poziţie foarte fermă de câte ori vine vorba despre acest subiect, preciza Stoica.

Reacţia BOR din august 2006 a survenit propunerii preşedintelui Traian Băsescu, din CSAT, privind desecretizarea dosarelor înalţilor ierarhi şi ale şefilor de culte religioase, care erau incluse în categoria dosarelor de siguranţă naţională. Băsescu a susţinut atunci că cea mai mare parte a dosarelor înalţilor ierarhi sunt de urmărire.

La sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, membrii Sinodului BOR au decis să propună CNSAS un protocol prin care o comisie formată din istorici care nu aparţin clerului să studieze dosarele de colaboratori ale preoţilor şi ierarhilor, iar rezultatele să fie prezentate Sinodului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici