Canicula se face din ce în ce mai resimţită în ultima săptămână din iunie. Dincolo de dinsconfortul accentuat, soarele afectează puternic pielea. Prin urmare, tenul şi pielea nu trebuie expuse, întrucât pot apărea senzaţia de uscare a pielii, arsuri, iritaţii, alergie la soare, iar în timp, cancer.
Temperaturile ridicate pot afecta pe oricine, dar cei mai vulnerabili oameni sunt persoanele în vârstă, în special peste 75 de ani, cei cu boli cronice, copiii, bebeluşii, persoanele fără adăpost, persoanele care lucrează în exterior.
Metode de a-ţi păstra starea de confort şi a te răcori eficient în zilele de vară
- Hidratează-te corespunzător! Şi nu oricum, ci alegând apa. Unele sucuri conţin foarte mult zahăr şi te pot deshidrata, asemenea cafelei şi a altor băuturi dulci.
- În locul unui duş rece, optează pentru duşul cu apă călduţă. Poţi folosi inclusiv produse pe bază de mentă sau citrice, care dau o senzaţie de răcorire.
- Evită excesul de alcool, cofeină şi de nicotină.
- Consumă feluri de mâncare uşoare. După o masă bogată, corpul tău trebuie să lucreze mai mult pentru a digera alimentele şi pentru a le metaboliza.
- Poţi aşeza comprese reci pe încheieturi sau pe gât, dar nu gheaţă.
- Trage draperiile şi jaluzelele.
- Nu purta haine strâmte, de culoare închisă şi din material sintetic. Optează pentru cele din bumbac sau in, inclusiv când ne referim la lenjeria intimă şi lenjeria de pat.
- Când ieşi sau iei transportul în comun, ia şi un evantai din lemn cu tine.
- Becurile clasice pot genera căldură inutilă, la fel şi laptop-urile/calculatoarele sau aparatele rămase în funcţiune. Dă-le „Turn Off” şi faci un bine şi mediului înconjurător.
- Dacă unele camere nu sunt folosite, închide-le pentru a păstra cât mai mult aerul rece în zonele ocupate din locuinţă.
- Găteşte dimineaţa şi, dacă e posibil, foloseşte un aragaz lent sau utilizează cuptorul cât mai rar.
- Consumă alimente bogate în apă: castraveţi, ardei graşi, roşii, legume cu frunze verzi, ţelină, fructe de sezon.
- Evită să faci exerciţii fizice în cele mai călduroase intervale orare ale zilei.
- Evită să ieşi între orele 11:00-18:00, când razele UV sunt cele mai puternice şi prin urmare, periculoase.