- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sfârşitul României Mari. Acum 82 de ani la Bucureşti sosea un ultimatum de la Moscova prin care se cerea cedarea Basarabiei şi Nordului Bucovinei. Decenii mai târziu regimul de la Moscova arătă că natura sa agresivă nu s-a schimbat
În urmă cu 82 de ani în 28 iunie 1940 la Bucureşti sosea un ultimatum de la Moscova prin care se cerea cedarea Basarabiei şi Nordului Bucovinei.
Sfârşitul României Mari. Acum 82 de ani la Bucureşti sosea un ultimatum de la Moscova prin care se cerea cedarea Basarabiei şi Nordului Bucovinei. Decenii mai târziu regimumul de la Moscova arătă că natura sa agresivă nu s-a schimbat
Era al doilea ultimatum primit după cel din 26 iunie. Într-un consiliu de coroană din 27 iunie, Bucureştiul luase, cu o majoriate clară, decizia să nu opună rezistenţă armată din cauza contextului militar dificil.
Sovieticii au intrat a doua zi pe 29 iunie în teritorii şi au avansat ocupând şi Ţinutul Herţa.
România Mare pierdea peste 50.000 de kmp şi mai mult de 3 milioane de cetăţeni erau peste noapte locuitori ai altei ţări. Zilele şi lunile de după ocuparea teritoriilor au fost marcate de o serie de atrocităţi comise de trupele sovietice. Cel mai cunoscut fiind Masacrul de la Fântâna Albă unde peste 3000 de români au fost ucişi de trupele sovietice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Notă: De menţionat este că şi românii au comis atrocităţi în teritoriile sovietice în timpul invaziei URSS din 1941-1944- în special împotriva evreilor şi rromilor.
Cu toate că ultimatumurile au venit în 26 şi 28 iunie, soarta teritoriilor româneşti fusese pecetluită cu luni în urmă. La 23 august 1939 se semna pactul Ribbentrop-Molotov prin care Germania nazistă şi Uniunea Societică şi-au împărţit sferele de influenţă.
Vara anului 1940 a fost una crâncenă pentru România care pierdea şi 1/3 din Transilvania şi Cadrilaterul prin dicatatul de la Viena.
Carol al II-lea abdica la începtul toamnei şi lăsa loc unui guvern condus de Ion Antonescu ce avea în componeţă şi Mişcarea Legionară. O rebeliune eşuată îi aducea în afara guvernării pe legionari în ianuarie 1941.
Pierderile teritoriale din 28 iunie 1940 au împins România într-o alianţă cu Germania nazistă şi au dus la participarea în Operaţiunea Barbarossa - invadarea Uniunii Sovietice.
La aproape 82 de ani de la evenimentele din 28 iunie 1940, regimumul de la Moscova a arătat că natura sa agresivă nu s-a schimbat. La 24 februarie a lansat o invazie în Ucraina ducând la cel ami mare conflict armat în Europa de la Al Doilea Război Mondial.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO