Potrivit MS, pentru mai multă siguranţă, apa din reţea se poate consuma fiartă şi răcită. Aceasta trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheaţă. În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecţia chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor şi a majorităţii virusilor. Pentru dezinfecţia chimică se folosesc preparate cu clor.
„În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, consumaţi numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanţii autorităţilor publice. Preveniţi contaminarea apei în timpul depozitării acesteia. Folosiţi apa care este sub calitatea apei potabile numai pentru curăţenie, spălarea lenjeriei şi salubritate. În acest sens, se utilizează numai în combinaţie cu detergenţi”, spun reprezentanţii MS.
Ministerul Sănătţii a transmis şi sfaturi privind situaţia alimentară pentru a preveni îmbolnăvirea.
„Spălaţi-vă în permanenţă mâinile şi spălaţi ustensilele de bucătărie. Folosiţi apa clorinată pentru prepararea alimentelor şi pentru spălarea ustensilelor. Preparaţi laptele şi hrana bebeluşului numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic. Separaţi alimentele neprocesate de cele gătite. Preparaţi alimentele corespunzător din punct de vedere termic. Păstraţi alimentele la o temperatură sigură pentru refrigerare dacă nu au fost consumate în totalitate după preparare şi pPăstraţi alimentele în recipiente închise”, transmite Ministerul Sănătăţii.