Sfinţirea Catedralei Mântuirii | Patriarhul Daniel: Catedrala are o capacitate de 5.000 de credincioşi/ Peste 100 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale | FOTO, VIDEO
Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfinţită duminică de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Patriarhul Daniel, alături de care se vor afla mai mulţi ierarhi români şi străini. Aproximativ 20.000 de bucureşteni şi peste 30.000 de pelerini din toată ţara sunt aşteptaţi, duminică, la sfinţire, au precizat, pentru MEDIAFAX, preoţi apropiaţi de organizarea evenimentului.
LIVE Sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului: Peste 20.000 de oameni şi 2.000 de invitaţi, la slujbă. Programul evenimentelor/ Restricţii de trafic în Capitală | FOTO, VIDEO
UPDATE ora 19.04: Peste o sută de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale la sfinţirea Catedralei Neamului
Echipajele pompierilor SMURD au acordat îngrijiri medicale unui număr de 105 persoane aflate la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului, dintre care nouă au fost transportate la spital.
"Pentru 105 persoane s-a acordat primul ajutor, nouă persoane au fost transportate la spital", au precizat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
UPDATE ora 16.02: 83 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale la sfinţirea Catedralei Neamului
Echipajele pompierilor SMURD au acordat îngrijiri medicale unui număr de aproximativ 83 de persoane aflate la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului, dintre care trei au fost transportate la spital.
"Pentru 63 persoane s-a acordat primul ajutor, trei persoane au fost transportate la spital. Cele mai frecvente solicitări au fost pentru lipotimii", au precizat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov.
UPDATE ora 13.02: Numărul celor care au avut nevoie de îngrijiri medicale la sfinţirea Catedralei a ajuns la 63
Echipajele pompierilor SMURD au acordat, până acum, îngrijiri medicale unui număr de aproximativ 63 de persoane aflate la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului, dintre care trei au fost transportate la spital.
"De la începutul misiunii şi până în prezent, echipajele pompierilor SMURD au acordat îngrijiri medicale pentru aproximativ 63 persoane, dintre care trei au fost transportate la spital", au precizat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov.
UPDATE ora 11.47: Numărul celor care au avut nevoie de îngrijiri medicale la sfinţirea Catedralei a ajuns la 45
Echipajele pompierilor SMURD au acordat, până acum, îngrijiri medicale unui număr de aproximativ 45 de persoane aflate la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului, dintre care două au fost transportate la spital.
"De la începutul misiunii şi până în prezent, echipajele pompierilor SMURD au acordat îngrijiri medicale pentru aproximativ 45 persoane, dintre care două au fost transportate la spital", au precizat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov.
UPDATE ora 11.47: Dăncilă, despre Catedrala Neamului: Este realizarea românilor. Mândria nu e a mea ca premier
Premierul Viorica Dăncilă, care a participat la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului, a spus că lăcaşul de cult reprezintă "realizarea României" şi este un proiect cu care ne putem mândri ca români.
Şeful Executivului a adăugat că a avut în interiorul Catedralei "un sentiment de linişte şi de bucurie".
"Este un sentiment de linişte şi în acelaşi timp un sentiment de bucurie. Este un eveniment naţional, Catedrala Neamului, Catedrala României, în an Centenar şi an premergător Zilei Naţionale a României", a explicat Dăncilă.
UPDATE ora 11.00: Patriarhul Daniel: Catedrala are o capacitate de 5.000 de credincioşi. Mereu va fi neîncăpătoare
Catedrala Mântuirii Neamului, care a fost sfinţită duminică, poate cuprinde aproximativ 5.000 de persoane care stau în picioare, lăcaşul de cult fiind neîncăpător pentru mulţimea adunată pentru sfinţire, a anunţat Patriarhul Daniel.
"Până joi inclusiv, toţi credincioşii ortodocşi, bărbaţi şi femei, vor putea intra în Sfântul Altar, sărutând Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă şi cerând ajutorul lui Dumnezeu pentru întărirea dorinţelor de bine. Noi vă felicităm pe cei care aţi venit şi ne bucurăm că putem măsura mai realist acum câte persoane încap în Catedrală fiind aşezate pe scaune. Deci, avem loc pentru 3.000 de scaune pentru Catedrală, când toţi credincioşii stau în picioare, atunci Catedrala are o capacitate de 5.000. Este totuşi mică în raport cu populaţia credincioşilor care sunt afară. Întotdeauna ea va fi neîncăpătoare. Când timpul este mai bun, vom putea săvârşi Sfânta Liturghie şi afară", a transmis Patriarhul Daniel, la începutul liturghiei.
UPDATE ora 10.45: 30 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la sfinţirea Catedralei. Două au ajuns la spital
Echipajele pompierilor SMURD au acordat, până acum, îngrijiri medicale unui număr de aproximativ 30 de persoane aflate la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului, dintre care două au fost transportate la spital.
UPDATE ora 10.30: Peste 20.000 de oameni şi 2.000 de invitaţi au asistat la sfinţirea Catedralei Neamului
Aproximativ 20.000 de oameni şi 2000 de invitaţi participă, duminică, la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului, printre oficialii prezenţi numărându-se premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, precum şi membri ai Guvernului.
Oamenii, care au venit din toată ţara pentru a participa la sfinţirea altarului Catedralei Mântuirii Neamului, au aşteptat ore bune pe platoul din faţa Catedralei Mântuirii Neamului pentru a vedea ceremonia pe ecranele special montate. Mulţi au venit îmbrăcaţi în costume populare, având steaguri tricolore.
Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina a început în faţa Catedralei la ora 8.00 şi a continuat în faţa Sfintei Mese a Altarului Catedralei Naţionale, la ora 9,00, cu Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale. La sfârşitul slujbei a fost citat Actul de sfinţire. Sfânta Liturghie a început la ora 10.30 şi este săvârşită în interiorul Catedralei Naţionale.
UPDATE ora 8.00: Mii de oameni au venit la slujbă. Premierul Dăncilă a ajuns
Câteva mii de oameni sunt prezenţi, duminică dimineaţă, pe esplanada din faţa Catedralei Mântuirii Neamului pentru slujba de sfinţire a altarului lăcaşului de cult. Peste 30.000 de credincioşi din ţară şi 2.000 de invitaţi oficiali sunt aşteptaţi, duminică, la eveniment. Premierul Dăncilă a ajuns.
Premierul Viorica Dăncilă a ajuns, duminică, dimineaţă, în jurul orei 08.00, la Catedrala Mântuirii Neamului, pentru a participa la slujbă.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat la eveniment, dar a anunţat că nu poate participa, deoarece este la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European.
În interiorul Catedralei au acces doar invitaţii oficiali, iar credincioşii stau pe esplanada din faţa Catedralei, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. După finalul Sfintei Liturghii, toţi credincioşii pelerini ortodocşi prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât duminică, cât şi în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfinţirii”), şi vor avea posibilitatea să se închine în Sfântul Altar, nou sfinţit.
Începând cu ora 8.00, este săvârşită Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina în Catedrala Naţională, urmată la ora 9.00 de Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale. La sfârşitul slujbei se va citi Actul de sfinţire. Sfânta Liturghie va începe la ora 10.30 şi va fi săvârşită în interiorul Catedralei Naţionale.
La ora 13.00, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României şi racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naţionale pentru a fi cinstite de către credincioşi, după ce aceştia s-au închinat în Sfântul Altar.
PROGRAMUL evenimentelor care marchează sfinţirea
Evenimentele care marchează sfinţirea Catedralei Naţionale au început vineri. Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a sosit vineri, la ora 12.45, la Catedrala Patriarhală, fiind întâmpinat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Bartolomeu a venit însoţit de o delegaţie a Patriarhiei Ecumenice, precum şi de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patra. Delegaţia Bisericii Ortodoxe din Grecia a adus aduce racla purtând Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Această raclă a rămas în Catedrala Patriarhală din Dealul Mitropoliei până, sâmbătă, la ora 16.00.
Sâmbătă, la ora 16.30, racla purtând Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României şi racla cu un fragment din moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina au fost aşezate spre închinare în pridvorul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, unde vor rămâne până duminică, 25 noiembrie, ora 13.00.
Acest moment va fi urmat, la ora 17.00, de Slujba de pomenire a Eroilor români, săvârşită în Catedrala Naţională de către Patriarhul României împreună cu alţi ierarhi.
Începând cu ora 18.00, în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, va fi săvârşită Slujba de Priveghere închinată Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina şi Sfântului Mare Mucenic Mercurie.
Duminică, începând cu ora 8.00, va fi săvârşită Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina în Catedrala Naţională, urmată la ora 9.00 de Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale. La sfârşitul slujbei se va citi Actul de sfinţire.
Sfânta Liturghie va începe la ora 10.30 şi va fi săvârşită în interiorul Catedralei Naţionale. La ora 13.00, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României şi racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naţionale pentru a fi cinstite de către credincioşi, după închinarea acestora în Sfântul Altar.
Credincioşii care doresc să participe la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale sunt aşteptaţi pe esplanada din faţa Catedralei Naţionale, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate.
Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali.
Însă, după finalul Sfintei Liturghii, toţi credincioşii pelerini ortodocşi prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfinţirii (25 noiembrie), cât şi în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfinţirii”), având posibilitatea să se închine în Sfântul Altar, nou sfinţit.
ISU a AMENDAT constructorul Catedralei
Constructorul Catedralei Mântuirii Neamului a primit, vineri, o amendă contravenţională în valoare de 10.000 de lei pentru încălcarea normelor de securitate la incendiu aplicabile la organizarea de şantier.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au preciazat, sâmbătă, că organizatorul sfinţirii de duminică a Catedralei Mântuirii Neamului este Patriarhia Română, care a invitat publicul să participe la slujba de sfinţire a Catedralei.
În prezent, construcţia nu este finalizată, de aceea nu se poate pune în discuţie existenţa unei autorizări pentru siguranţa la incendiu, avertizează reprezentanţii ISU, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, precizând că autorizaţia de securitate la incendiu reprezintă actul administrativ emis de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă la finalizarea construcţiei, înainte de intrarea efectivă în funcţiune, potrivit destinaţiei declarată de beneficiar.
Recomandările ISU Bucureşti-Ilfov pentru cei care vor să asiste la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului:
- manevraţi cu grijă sursele de foc şi nu le ţineţi în apropierea materialelor inflamabile sau a obiectelor de vestimentaţie ale dumneavoastră sau ale celorlalţi participanţi;
- îmbrăcaţi-vă adecvat pentru temperaturile scăzute din această perioadă, mai ales în cursul nopţii;
- nu staţi perioade lungi de timp în spaţii deschise unde temperaturile sunt scăzute, în special dacă suferiţi de afecţiuni cardiorespiratorii sau de alte afecţiuni a căror evoluţie poate fi agravată de frig;
- nu expuneţi copiii cu vârste mici la temperaturi scăzute pentru perioade lungi de timp;
- dacă simţiţi disconfort sau acuzaţi probleme medicale adresaţi-vă celui mai apropiat punct de prim ajutor sau ambulanţă sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112;
- nu blocaţi căile de acces şi ieşire din zonă, respectaţi recomandările structurilor de asigurare a ordinii publice şi evitaţi zonele supra-aglomerate;
- nu vă deplasaţi pe căi de acces improvizate sau nedestinate publicului;
- nu staţionaţi lângă utilajele de construcţie pentru a evita rănirile accidentale.
Proiectată să reziste la cutremure şi cel puţin 500 de ani
Cele şase clopote ale lăcaşului de cult au fost realizate în fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria, şi au o garanţie de 15 ani şi o durată de viaţă apreciată la peste 400 ani. Ele au ajuns în ţară pe 19 mai 2017 şi cântăresc împreună 33 de tone. Acestea au fost plătite exclusiv din banii Patriarhiei, nu din fonduri publice, susţine Patriarhia, care nu a precizat însă şi cât au costat acestea.
Clopotul cel mare, dedicat „Eroilor Neamului”, are o greutate de peste 25 de tone, cu o înălţime şi un diametru de circa 3 metri. Acesta va putea fi auzit pe o rază de 15 km la evenimentele şi sărbătorile importante.În ceea ce priveşte calitatea sunetelor, aceasta este asigurată prin puritatea aliajului de bronz utilizat de turnătoria din Tirol, 78% cupru electrolitic cu puritatea de 99,99% şi 22% staniu electrolitic, cu aceeaşi puritate. Pe fiecare dintre cele şase clopote sunt inscripţionate stema Patriarhiei, chipul în efigie al Patriarhului Daniel, precum şi inscripţia: „Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Naţională – Centenar 1918 – 2018”. Efigia chipului Patriarhului Daniel aflată pe fiecare clopot a stârnit nu de puţine ori controverse în spaţiul public. Patriarhia a explicat însă că această efigie este o consecinţă firească a muncii depuse de Patriarh pentru înălţarea Catedralei. În plus, astfel de tradiţii sunt respectate inclusiv în lumea catolică.
Catedrala Mânturiii Neamului este proiectată să reziste cel puţin 500 de ani şi la cutremure multiple cu magnitudine de peste 8,5 pe scara Richter. Potrivit proiectului final, în subsolul clădirii se vor găsi şase adăposturi antiatomice pentru situaţiile de urgenţă, care pot adăposti câte 300 de persoane fiecare. Fundaţia Catedralei este un masiv din beton armat în care au intrat nu mai puţin de 25.000 de tone de beton şi în jur 15.000 de tone de armătură. Patriarhia a explicat că locul în care este ridicată Catedrala Mântuirii Neamului, în spatele Casei Poporului, nu este ales întâmplător. Acolo, în timpul comunismului, existau cinci biserici. Trei dintre ele au fost demolate de Nicolae Ceauşescu.
În final, Catedrala va avea o îmbinare de elemente din arhitectură românească, bizantină şi occidentală. Ansamblul arhitectural al Catedralei va cuprinde patru clădiri auxiliare dintre care o casă şi cantină pentru pelerini, un centru de diagnoză şi tratament pentru persoanele defavorizate, un centrul internaţional de conferinţe, dar şi un muzeu al creştinismului care va fi plasat în subsolul clădirii.
Catedrala, care este sfinţită duminică de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Patriarhul Daniel, va avea hramul principal Înălţarea Domnului, zi în care sunt pomeniţi eroii români din toate timpurile.
Traficul, restricţionat. Care sunt rutele ocolitoare
Traficul este restricţionat în Capitală, începând de sâmbătă noapte şi până duminică, ora 20:00, din cauza sfinţirii Catedralei Mântuirii Neamului, la care sunt aşteptaţi aproximativ 30.000 de oameni, informează Brigada Rutieră.
Brigada Rutieră informează că duminică traficul este restricţionat între orele 6:00 - 20:00, din cauza sfinţirii Catedralei Mântuirii Neamului.
„Pentru acest eveniment, Brigada Rutieră a Capitalei va dispune măsuri specifice, în sensul restricţionării şi fluidizării circulaţiei rutiere, în zona respectivă, astfel: duminică, 25 noiembrie, între orele 06.00 – 20.00, se va restricţiona traficul rutier, gradual, pe următoarele artere: banda I şi II de circulaţie de pe Splaiul Independenţei, tronsonul cuprins între Pod Operă şi Pod Naţiunile Unite, sensul de mers dinspre Pod Operă către Pod Naţiunile Unite; Bd. Libertăţii, segmentul cuprins între Splaiul Independenţei şi Rond Coşbuc; Bd. Unirii, tronsonul cuprins între Bd. I.C. Brătianu până la intersecţia cu Bd. Libertăţii; Bd. Naţiunile Unite; Bd. Tudor Vladimirescu, tronsonul cuprins între Calea 13 Septembrie şi Calea Rahovei”, arată Brigada Rutieră, printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, pentru afluirea şi defluirea participanţilor la eveniment, se va restricţiona traficul rutier şi pe următoarele segmente: Str. Izvor; str. B.P. Haşdeu; Calea 13 Septembrie, tronsonul între str. Tudor Vladimirescu şi Bd. Libertăţii.
„Întrucât se preconizează participarea a aproximativ 30 mii de persoane, din care un număr semnificativ va ajunge în Bucureşti, între orele 06.00 – 09.00, cu aproximativ 700 de autocare, parcarea acestora se va realiza, gradual, pe arterele mai sus menţionate”, mai spune Brigada Rutieră.
Rezervă parcare: Bd. Unirii, tronsonul cuprins între Piaţa Unirii şi Piaţa Alba Iulia, banda I de circulaţie, ambele sensuri; Bd. Decebal, între Piaţa Alba Iulia şi Piaţa Hurmuzachi, banda I de circulaţie, ambele sensuri.
De asemenea, începând cu data de 23 noiembrie 2018, orele 22.00, se va restricţiona oprirea şi staţionare a autovehiculelor în următoarele zone: Piaţa Arsenalului; Calea 13 Septembrie, între str. Tudor Vladimirescu şi Bd. Libertăţii; Str. Izvor; Parcarea adiacentă Academiei Române; Bretea adiacentă Pieţei Constituţiei (Parchet General şi Ministerul Finanţelor); Bd. Unirii, între Bd. Libertăţii şi Bd Regina Maria; Bd. Naţiunile Unite; bd. Libertăţii;
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO