Video Shimon Peres a participat la o ceremonie religioasă pentru piloţii căzuţi recent în judeţul Braşov

Preşedintele statului Israel, Shimon Peres, a participat, joi, la Sinagoga Mare din Bucureşti, la o ceremonie religioasă organizată în memoria celor şapte soldaţi - şase israelieni şi un român - care au pierit recent într-un accident de elicopter în Judeţul Braşov.

Urmărește
100 afișări

Shimon Peres a făcut cadou Sinagogii Mari din Bucureşti un obiect religios numit shofar şi a primit din partea lui Aurel Vainer o medalie prin care i-a fost conferit titulul de "Prieten al comunităţii evreieşti", pe care a oferit-o, la rândul său, post-mortem, piloţilor israelieni.

De altfel, mai mulţi membri ai forţelor aeriene israeliene, inclusiv comandantul acestora, au fost prezenţi la ceremonie. La începutul evenimentului, câte un militar israelian a fost invitat să aprindă o lumânare în memoria celor care şi-au pierdut viaţa recent în accidentul de elicopter din judeţul Braşov, cu această ocazie fiind pomenit, alături de cei şase ofiţeri israelieni şi căpitanul Ştefan Claudiu Dragnea. Soţia acestuia, Hermina Dragnea, a fost prezentă la eveniment, Shimon Peres menţionând-o în mod expres în discursul său.

"Vreau să le zic soldaţilor noştri din aviaţie că ei sunt soldaţi buni. Dar este ceva mai important decât atât: ei sunt oameni deosebiţi, oameni care îşi iubesc poporul, care iubesc pacea, care îşi pun viaţa în pericol. Fără soldaţi şi eroii acestei ţări, Hitler ar fi condus astăzi Europa, poporul evreu ar fi fost exterminat şi ar fi fost doar criminali", a spus Peres.

"Există un pericol pe care îl înfruntăm toţi astăzi. Este pericolul terorismului, care dacă va ajunge să deţină arma atomică, lumea va fi din nou în pericol", a spus Peres.

El a adăugat că "Afganistanul nu este un vecin al României" ci "reprezintă un pericol pentru România (...) şi pentru întreaga lume".

El a spus că vrea să îşi exprime recunoştinţa profundă şi respectul faţă de poporul român care "a avut mai multă istorie decât geografie, mai multă luptă decât independenţă, ca şi poporul evreu".

"Poporul român de-a lungul multor ani a oferit adăpost populaţiei evreieşti celei mai mari din Europa. De fapt, mişcarea sionistă s-a înfiinţat în România (...) şi primii imigranţi din Israel au venit din România", a spus Peres.

El s-a referit la importanţa pe care populaţia evreiască plecată din România a avut-o în construirea statului Israel. "Au venit cu tot ce aveau, au fost oameni vrednici, au venit cu talent. Medici excelenţi, agricultori, muncitori harnici", a spus el.

"În perioada naziştilor au fost exterminaţi mulţi membri ai comunităţilor evreieşti din România Pentru cei care au fost omorâţi, România şi-a asumat responsabilitatea. Dar marea şansă este că de asemenea România a permis ca 400.0000 de evrei să emigreze în Israel", a spus Peres, adăugând că datorită acestora cultura românească este şi astăzi cunoscută în orice parte a Israelului.

"Sunt bucuros că România de azi este o Românie democratică. O parte a Europei s-a întors la ea înseşi. Sunt câteva probleme economice dar nimic serios şi am ajuns la concluzia că nu există criză economică, că nu există probleme. (...) Crizele trec. Este interzisă însă oprirea eforturilor", a mai spus şeful statului israelian.

Ceremonia s-a încheiat cu rugăciuni pentru pacea poporului român şi a celui israelian şi cu intonarea celor două imnuri.

La eveniment au luat parte Ion Iliescu, Cătălin Macovei, Mark Gitenstein, Aleksandr Churilin precum şi alţi oficiali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici