- Home
- Social
- SIBIU, (04.01.2021, 16:02)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sibienii care locuiesc singuri vor plăti cea mai scumpă salubritate din ţară. Care va fi tariful
- Sibienii care locuiesc singuri vor plăti cea mai mare taxă de salubrizare din ţară, dacă Regulamentul Consiliului Local Sibiu va fi adoptat în forma în care a fost pus în dezbatere publică.
- Taxa este de trei ori mai mare faţă de Bucureşti, Cluj-Napoca sau Iaşi.
Urmărește
1202 afișări
Sibienii care locuiesc singuri vor plăti cea mai mare taxă de salubrizare din ţară, dacă Regulamentul Consiliului Local Sibiu va fi adoptat în forma în care a fost pus în dezbatere publică. Taxa e de trei ori mai mare faţă de Bucureşti, Cluj-Napoca sau Iaşi.
Operatorul de salubritate SOMA îşi doreşte schimbarea regulamentului actual, când plata se face per persoană, într-un tarif unic pe gospodărie, indiferent de numărul de persoane care trăiesc în respectivul spaţiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Acest regulament supus votului Consiliului Local înseamnă tarif mic pentru familiile mari şi tarif uriaş, mărit de cel puţin 3 ori pentru cei care locuiesc singuri sau pentru familiile formate din două persoane.
Potrivit regulamentului pus în dezbatere publică, tariful per gospodărie pentru toţi sibienii va fi de 430 de lei pe an (pentru anul 2021) - abonamentul Practic.
Asta înseamnă 35,83 de lei pe lună pentru cei care locuiesc singuri, de trei ori mai mult decât au plătit până în decembrie 2020, deşi cantitatea lor de deşeuri nu s-a schimbat.
Familia formată din două persoane va plăti lunar 17,91 de lei/persoană, cu 5 lei mai mult decât o făceau până în prezent, respectiv 10 lei în plus pe lună per gospodărie.
Preţul noului abonament va aduce însă o scădere pentru familiile cu minim persoane. Un calcul simplu arată că o familie de 4 persoane plătea până acum 48 de lei pe lună, iar după intrarea în vigoare a noului regulament va plăti 35,83 de lei pe lună. Practic, într-un an, familia nu mai are taxă de salubrizare de peste 570 de lei, ci va plăti la fel ca cel singur, respectiv 430 de lei.
Mai puţin pot plăti sibienii doar din 2022, dacă în 2021 minim timp de 10 luni duc lunar la centre de colectare cel puţin un kilogram de deşeuri reciclabile.
Odată cu intrarea în vigoare a noului regulament, la Sibiu va fi cel mai mare tarif pentru salubritate din ţară.
Noul regulament este pus în dezbatere publică din 17 decembrie 2020 şi urmează să intre la votul CL Sibiu la şedinţa din ianuarie 2021.
Întrebaţi, de corespondentul MEDIAFAX, la ce preţ plătesc sibienii salubrizarea dacă o fac în primele zile ale anului, reprezentanţii Primăriei Sibiu au transmis, luni, că sibienii pot achita taxa de salubrizare pentru acest an începând din 11 ianuarie, când Direcţia Fiscală reia plăţile taxelor şi impozitelor locale cu debit la fel ca şi până acum, iar diferenţa o va achita ulterior.
„Până la intrarea în vigoare a noului Regulament privind taxa de salubrizare, cetăţenii vor achita taxa la nivelul celei din 2020. După aprobarea noii modalităţi de calcul a taxei de salubrizare de către Consiliul Local în şedinţa de la finalul lunii ianuarie, Direcţia Fiscală va emite decizii de impunere cu sumele datorate conform acestui nou Regulament, sumele achitate deja de cetăţeni urmând să se scadă din suma datorată pentru acest an”, se arată în răspunsul Primăriei Sibiu..
Pe site-urile a 10 primării consultate nu a fost găsit vreun caz în care taxarea să fie făcută per gospodărie.
Locuitorii din Bucureşti plătesc 11,7 lei de persoană salubrizarea.
În municipiul Cluj-Napoca, tariful este de 10,93 de lei de persoană. Deşi în fundamentarea proiectului de hotărâre de Consiliu Local tariful plătit de o persoană fizică pe lună s-a majorat scriptic de la 10,93 la peste 14 lei, pe facturile fiecăruia va apărea preţul vechi, ca urmare a subvenţiei acordate de la bugetul local.
Braşovenii plătesc 14,17 de persoană salubrizarea.
În judeţul Timiş, salubrizarea îi costă pe locuitori 12,42 lei cu TVA de persoană, tarif stabilit în iunie 2020 pentru localităţile care aparţin Zonei 1 a judeţului, adică Becicherecu Mic, Biled, Bucovăţ, Cărpiniş, Cenei, Checea, Dudeştii Noi, Dumbrăviţa, Fibiş, Foeni, Ghiroda, Giarmata, Giroc, Giulvăz, Iecea Mare, Maşloc, Moşniţa Nouă, Orţisoara, Otelec, Parţa, Peciu Nou, Pişchia, Remetea Mare, Satchinez, Săcălaz, Sânandrei, Sânmihaiu Român, Şag, Şandra, Timişoara, Uivar şi Variaş.
În Iaşi, un locuitor al oraşului plătea 14,59 lei salubrizarea, dar s-a majorat la 18,09 lei de persoană. Două persoane plătesc în Iaşi, de la 1 ianuarie, 30,96 faţă de 25,03 lei. Trei persoane – 42,49, faţă de 34,40 lei; 4 persoane plătesc 51,53 faţă de 35,04, iar cei care sunt peste 4 în gospodărie plătesc 57,99 lei pe lună faţă de 46,92 lei pe lună, toate preţurile fiind cu TVA inclus. Hotărârea privind majorarea tarifului a fost aprobată la sfârşitul lunii noiembrie 2020.
Un alt municipiu din Ardeal, Oradea, are un tarif la salubrizare de 11,60 lei pentru o persoană, stabilit la 1 ianuarie 2020, când preţul a crescut cu 7,63%.
Cetăţenii care locuiesc la bloc în Craiova plătesc 7 lei de persoană, iar Consiliul Local Galaţi a aprobat, în şedinţa din 26 iunie 2019, două hotărâri care modifică taxa specială de habitat (taxa de salubritate), precum şi tarifele practicate de Serviciul Public Ecosal privind colectarea deşeurilor (gunoiului). În acest context, de la 1 iulie 2019, taxa specială de habitat a crescut la 90,27 de lei/an/ persoană, faţă de 86 de lei/an/ persoană, adică mai puţin de 10 lei de persoană pe lună.
În Baia Mare, de la 7 lei pe lună se doreşte scumpirea cu 57%, astfel că s-ar putea ajunge la 11 lei / lună / persoană.
În Alba Iulia, cetăţenii plătesc, din august 2019, de când s-a schimbat operatorul, un tarif de colectare a gunoiului de 9,97 lei/persoană fizică, respectiv 166,33 lei/mc (139,77 lei/mc, fără TVA). În cazul persoanelor fizice, aplicarea tarifului s-a schimbat: nu va mai fi aplicat luând în considerare numărul persoanelor din gospodărie, ci numărul de pubele. Astfel, preţurile pornesc de la 26,16 lei per pubelă de 60 de litri şi ajung la 1.209,42 lei pentru un container de 1.100 de litri.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe