Sibiu:Procesul pentru restituirea taxei de poluare pentru care s-a cerut opinia CJUE, repus pe rol

Procesul intentat de un sibian pentru restituirea taxei de poluare, pentru care s-a cerut punctul de vedere al CJUE, a fost repus pe rolul Tribunalului Sibiu, joi urmând să aibă loc prima înfăţişare, după ce magistraţii europeni au anunţat că OUG 50/2008 încalcă normele europene.

Urmărește
4 afișări

Avocatul Dragoş Târşia, care îl reprezintă pe sibianul ce a dat statul în judecată pentru recuperarea taxei de poluare, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că procesul a fost repus pe rol la Tribunalul Sibiu după ce a fost suspendat în aşteptarea răspunsului de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

"Procesul a fost repus pe rolul instanţei şi urmează a se judeca, joi, la Tribunalul Sibiu. La modul teoretic, cauza ar trebui să rămână în pronunţare. Cauza este pe rolul completului de la ora 11.00 şi sunt undeva la 40 - 50 de cauze, aşa că judecătorii pot anunţa sentinţa cel mai devreme vineri sau cel mai târziu într-o săptămână", a declarat Târşia.

El a precizat că sentinţa nu va fi definitivă şi va putea fi atacată de oricare dintre părţi cu apel la Curtea de Apel Alba Iulia.

Dragoş Târşia îl reprezintă pe sibianul Ioan Tatu care, în anul 2008, a dat statul în judecată pentru recuperarea unei taxe de poluare în valoare de aproximativ 2.000 de euro pe care a plătit-o pentru o maşină fabricată în anul 1997 şi pe care a adus-o din Germania.

Din iulie 2009, procesul a fost suspendat, pentru că judecătorii de la Tribunalul Sibiu au cerut opinia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cu privire la OUG 50/2008 privind instituirea taxei pe poluare.

Taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României, arăta, în aprilie, Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene, într-un punct de vedere exprimat la cererea unei instanţe româneşti.

Punctul de vedere al Curţii a fost emis la cererea Tribunalului Sibiu, care judecă un proces în care un român a dat în judecată statul întrucât a considerat că taxa de primă înmatriculare este ilegală. Magistraţii sibieni au vrut să afle de la CEJ dacă taxa contravine sau nu legislaţiei europene.

Guvernul a decis, în luna aprilie 2008, introducerea taxei de poluare auto, calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza capacităţii cilindrice şi emisiilor de dioxid de carbon.

Pe fondul creşterii numărului de maşini second-hand importate, Guvernul a decis, în 2009, ca taxa auto percepută la achiziţia maşinilor noi să fie suspendată începând cu 15 decembrie 2008 şi până la sfârşitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizări de până la 2.000 centimetri cubi înmatriculate pentru prima dată în România şi în Uniunea Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici