Sibiu: Rezultatele preliminare ale anchetei de la Pediatrie arată că fetiţa nu a fost pălmuită

Rezultatele preliminare ale anchetei administrative făcute la Spitalul de Pediatrie Sibiu, în cazul fetiţei care ar fi fost pălmuită de o asistentă în timp ce era internată, arată că "personalul acuzat nu a bruscat şi nu a lovit copilul".

Urmărește
256 afișări
Imaginea articolului Sibiu: Rezultatele preliminare ale anchetei de la Pediatrie arată că fetiţa nu a fost pălmuită

Sibiu: Rezultatele preliminare ale anchetei de la Pediatrie arată că fetiţa nu a fost pălmuită (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de reprezentanţii Spitalului de Pediatrie Sibiu, s-au luat declaraţii scrise de la medicul de gardă din seara internării fetiţei, asistenta acuzată că ar fi lovit copilul, dar şi de la o mamă internată pe secţie şi de la o pacientă de 18 ani, după ce o femeie a reclamat că o fetiţă de opt ani care ar fi fost pălmuită de o asistentă şi că minora şi fratele ei, de patru ani, bolnavi de pneumonie, au fost culcaţi pe jos.

Conform sursei citate, medicul de gardă "afirmă că nu şi-a exprimat în niciun moment intenţia de a culca copiii internaţi pe jos, expresia la care făcea referire mama fiind retorică, coroborată la situaţia existentă (supraaglomerarea spitalului)", iar asistenta medicală acuzată "neagă categoric lovirea copilului".

Reprezentanţii spitalului arată că "o mamă internată pe aceeaşi secţie ca însoţitor al unui copil mai mic de trei ani afirmă că nu a văzut copii culcaţi pe jos", iar o pacientă de 18 ani, "internată în acelaşi salon cu fetiţa reclamantei, declară că nu a fost lovit copilul".

"Concluzia preliminară este că personalul acuzat nu a bruscat şi nu a lovit copilul, iar medicul de gardă şi-a pus retoric problema în faţa mamei, în momentul internării, că nu mai are unde culca copiii internaţi decât pe jos, deoarece copiii internaţi erau deja culcaţi câte doi în pat", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, "cercetarea administrativă este în derulare, iar concluziile finale vor fi discutate în Consiliul etic şi validate de acesta".

Poliţia Sibiu a declanşat o anchetă după ce o femeie a reclamat că o fetiţă de opt ani, internată la Spitalul de Pediatrie cu pneumonie, a fost pălmuită de către o asistentă, femeia susţinând pe blogul său că mamei fetei i s-a spus că cei doi copii ai săi vor fi "culcaţi pe jos" în spital.

O femeie a depus o plângere la Poliţia Sibiu, în numele unei mame despre care afirmă că nu ştie să scrie, reclamând astfel că fetiţa acesteia a fost pălmuită de o asistentă de la Spitalul de Pediatrie din Sibiu, unde era internată.

Potrivit poliţiştilor, femeia a reclamat, în plângere, că fetiţa a fost lovită peste faţă de către o asistentă de la Spitalul de Pediatrie din Sibiu.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Sibiu, Luciana Balteş, declara că la Poliţia municipiului Sibiu a fost înregistrată o plângere, urmând să fie făcute verificări, fără a oferi detalii despre acest caz.

Pe de altă parte, femeia care a depus plângerea detaliază situaţia pe blogul său, susţinând că o fetiţă de opt ani şi fratele ei, de patru ani, bolnavi de pneumonie, au fost culcaţi pe jos în Spitalul de Pediatrie din Sibiu, fiind agresaţi fizic. Astfel, într-o postare de duminică, femeia povesteşte că mama celor doi copii i-a cerut ajutorul întrucât aceştia se simţeau foarte rău şi că ea a îndrumat-o să cheme ambulanţa.

"I-am recomandat Laviniei să solicite o ambulanţă, care a sosit în scurt timp şi a transportat-o împreună cu copiii la Spitalul de Pediatrie din Sibiu. Aici, la Sibiu, a început epopeea aşteptării în faţa camerei de urgenţe. După sosirea la spital, copiilor li s-a luat temperatura pe coridor şi, pentru că aceasta nu era mai mare de 40 de grade, au fost lăsaţi să aştepte. Ştim cu toţii, intrările la UPU se fac în funcţie de prioritate, nu în funcţie de ordinea sosirii la spital. Şi au aşteptat… au aşteptat… mai bine de două ore. În final, au fost consultaţi, li s-a luat sânge pentru analize, li s-a pus diagnosticul de pneumonie şi amigdalită (plus probleme gastro-intestinale la Alexandra) şi s-a decis internarea lor", a scris femeia pe blog.

Potrivit acesteia, copiii au fost mutaţi într-o altă clădire, unde se fac internările. "Copiii au fost transferaţi într-o altă clădire a spitalului, unde se fac internările, loc în care mamei i s-a comunicat că secţiile sunt supra-aglomerate, că ea nu se poate interna alături de copii şi că, cel mai probabil, cei doi vor fi culcaţi pe jos. «O să ţi-i culc pe jos!» a fost afirmaţia doctoriţei, enervată că alţi copii sosiseră pentru internare, pe tura ei. (...)", a susţinut femeia.

Într-o postare de luni, femeia povesteşte că, după ce copiii au fost lăsaţi fără mamă în spital, fetiţa a fost "pălmuită pentru că a tuşit", iar băieţelul "urecheat" pentru că a cerut un biberon.

"După o noapte albă, plină de griji vizavi de starea copiilor săi, Lavinia s-a prezentat din nou la spital, imediat după începerea programului de vizite, pentru a-şi vedea copiii. La întâlnirea cu fetiţa ei, Alexandra a izbucnit în lacrimi, povestindu-i mamei sale, îngrozită, că fusese bătută de o asistentă medicală, în seara precedentă. Alexandra a avut un acces puternic de tuse (să nu uităm, fiind bolnavă de pneumonie), moment în care asistenta medicală care îi montase branula a pălmuit-o peste faţă, cu putere. Motivul? Pentru că… a tuşit!!!", a scris femeia pe blog.

Potrivit acesteia, fetiţa ar fi fost separată de fratele ei, care a plâns toată noaptea după mamă. "În urma unei scurte discuţii telefonice cu fiica sa, Lavinia a aflat că şi băieţelul ei a fost «urecheat» de către o asistentă, pentru că a coborât din pat pentru a cere o sticlă cu biberon în locul căniţei în care i s-a servit laptele (sau ceaiul) de la cină", a mai scris femeia.

Ea a precizat pe blog că a depus la Poliţie o reclamaţie cu numărul 32234/10 martie 2013, în numele mamei copiilor, care nu ştie să scrie.

Conducerea Spitalului de Pediatrie Sibiu spunea că a declanşat o anchetă administrativă în urma reclamaţiilor privind faptul că o fetiţă ar fi fost pălmuită de o asistentă şi că dacă acestea se confirmă asistenta poate fi concediată.

Managerul Spitalului de Pediatrie din Sibiu, Alexandru Mihuţ, declara, luni, într-o conferinţă de presă, că a primit, în cursul dimineţii, o reclamaţie din partea unei femei ai cărei copii sunt internaţi în spital cu pneumonie.

Potrivit lui Mihuţ, în reclamaţie femeia vorbeşte despre "un comportament neadecvat din partea personalului medical".

"În dimineata aceasta (luni - n.r.) am primit o sesizare de la o mămică ai cărei doi copii au fost internaţi în Clinica de Pediatrie, începând de sâmbătă. Reclamaţia mamei se referă la un comportament neadecvat din partea personalului medical. Aşa scrie dumneaei. Noi am demarat o anchetă administrativă pe care o facem prin doctorii noştri şi discutăm cu ambele părţi", declara Alexandru Mihuţ.

El preciza că a discutat cu mama copiilor, care este "destul de agitată şi nervoasă", având "o atitudine necuviincioasă cu personalul medical", încă de la sosirea la Urgenţă.

Mihuţ afirma însă că "nu este adevărat" că cei doi copii ar fi fost culcaţi pe jos.

Întrebat dacă asistenta i-a dat sau nu o palmă fetiţei de opt ani, managerul spitalului afirma că urmează să se stabilească acest lucru.

Un membru în CA al Spitalului de Pediatrie Sibiu, unde doi copii ar fi fost culcaţi pe jos, spunea că a verificat modul în care stau copiii în saloane şi a observat "condiţiile precare, suprasolicitarea", într-un spaţiu de nici nouă metri pătraţi fiind trei paturi cu doi copii în fiecare.

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu afirmau că s-au autosesizat în cazul fetiţei care ar fi fost pălmuită de o asistentă în Spitalul de Pediatrie şi au declanşat o anchetă în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici