Sierra Quadrant: Rominsolv şi PMB blochează sistematic procesul de reorganizare a ELCEN şi RADET

Compania Sierra Quadrant, administratorul judiciar al Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN), susţine că Rominsolv, administratorul judiciar al RADET, şi Primăria Capitalei blochează sistematic procesul de reorganizare a companiilor ELCEN şi RADET.

Urmărește
765 afișări
Imaginea articolului Sierra Quadrant: Rominsolv şi PMB blochează sistematic procesul de reorganizare a ELCEN şi RADET

Sierra Quadrant: Rominsolv şi PMB blochează sistematic procesul de reorganizare a ELCEN şi RADET

"Refacerea sistemului de termoficare din Bucureşti, componentă a sistemului de securitate naţională, este blocată inclusiv de acţiuni cu caracter ilegal ale Rominsolv SPRL (administratorul judiciar al RADET). Un exemplu recent în acest sens îl constituie calificarea abuzivă a votului ELCEN ca fiind un vot pozitiv pentru adoptarea planului de reorganizare a RADET, în cadrul şedinţei adunării creditorilor din 22.02.2019. Având exclusiv o abordare politică, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) practică un discurs dublu care ajunge, în unele cazuri, până la dezinformare. În ciuda declaraţiilor publice, prin care îşi arată disponibilitatea de a contribui la rezolvarea situaţiei, PMB evită să-şi asume plata creanţei RADET (aflată în subordinea Primăriei), fapt ce blochează de facto întreg procesul de reorganizare al RADET şi, implicit, al ELCEN", arată Compania Sierra Quadrant, administratorul judiciar al Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN), într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Reprezentanţii companiei susţin că acţiunile Rominsolv, încă de la preluarea mandatului de administrator judiciar al RADET, cât şi acţiunile sau inacţiunea Primăriei Capitalei, "dublate de declaraţii publice politicianiste din partea reprezentanţilor Primăriei", contribuie decisiv la tergiversarea procesului de reorganizare a ELCEN şi RADET, proces care are ca scop final refacerea din temelii a sistemului de termoficare din Bucureşti.

În ceea ce priveşte calificarea votului ELCEN privind adoptarea planului de reorganizare a RADET drept vot pozitiv de către Rominsolv, Sierra Quadrant arată că în cadrul şedinţei Adunării creditorilor RADET din 22.02.2019, "într-o manieră complet ilegală", Rominsolv a încheiat procesul verbal de şedinţă din care rezultă faptul că ELCEN a aprobat adoptarea Planului de reorganizare al RADET.

"Această decizie sfidează nu numai legea în vigoare, dar şi regulile minime ale unui raţionament mânat de bună credinţă în condiţiile în care, prin adresa nr 15585/21.02.2019 (transmisă de administratorul special al ELCEN şi avizată de SIERRA QUADRANT) ELCEN a solicitat:
a) prorogarea termenului la care se desfăşoară şedinţa în care ar fi trebuit votat Planul de reorganizare a RADET
b) modificarea Planului de reorganizare a RADET în condiţiile şi conform cerinţelor de legalitate şi viabilitate solicitate de ELCEN (precizarea sursei de finanţare necesară plăţii datoriei RADET către ELCEN în valoare de 1,095 miliarde de lei este condiţia esenţială pentru aprobarea Planului de către ELCEN)
c) înlocuirea pentru motive temeinice a ROMINSOLV din poziţia de administrator judiciar al RADET (solicitare expresă a SIERRA QUADRANT prevăzută în adresa din 21.02.2019)"
, potrivit sursei citate.

Compania Sierra Quadrant consideră calificarea votului ELCEN ca fiind unul pozitiv, de aprobare a Planului, "o dovadă care confirmă atât lipsa de profesionalism a Rominsolv, cât şi încercarea de a tergiversa adoptarea deciziilor care ar conduce la finalizarea procesului de reorganizare judiciară".

"Acest comportament abuziv şi ilegal al Rominsolv (contestat deja în instanţă de Sierra Quadrant ) reprezintă o practică care, în cazul nesancţionării acesteia de către instanţele de judecată, nu doar că destabilizează complet procesul de reorganizare a celor două companii, dar creează totodată un precedent care pune în pericol bunele practici din industria insolvenţei", potrivit sursei citate.

Referitor la nerecunoşterea creanţei ELCEN asupra RADET de către Primăria Capitalei, care blochează de facto întreg procesul de reorganizare a RADET şi, implicit, a ELCEN, administratorul judiciar al Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN) susţine că motivul principal care stă la baza refuzului ELCEN de a vota Planul de reorganizare a RADET este strâns legat de refuzul constant al Rominsolv de a preciza - în cadrul Planului - sursa de finanţare a datoriei de 1,095 miliarde de lei pe care RADET o înregistrează faţă de ELCEN, dar şi de nerecunoşterea acestei sume de către Primărie, instituţia care ar trebui să asigure sursa de finanţare.

"Reamintim faptul că, în spiritul unei abordări constructive, creanţa istorică iniţială a fost reevaluată de la 3,7 miliarde de lei la 1,095 miliarde de lei. Acest raport de evaluare, prins în Planul de reorganizare a ELCEN, nu a fost contestat de RADET, companie aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, fapt ce atestă recunoşterea şi acceptarea tacită de către PMB cu privire la asumarea asigurării finanţării datoriilor RADET către ELCEN în valoare de 1,095 miliarde lei. Cu toate acestea, deşi la nivel declarativ reprezentanţii PMB dau asigurări cetăţenilor şi celorlalte autorităţi publice că Primăria face tot ce îi stă în putinţă pentru a contribui la refacerea sistemului de termoficare din Bucureşti, în fapt, demersurile acestora se înscriu exclusiv în direcţia blocării procesului de reorganizare a ELCEN şi RADET, prin refuzul recunoaşterii creanţei de 1,095 miliarde de lei. Lipsa oricăror demersuri din partea PMB care să garanteze RADET că PMB va finanţa plata datoriei, corelată cu refuzul constant al ROMINSOLV de a preciza sursa de finanţare în cadrul Planului de reorganizare, ridică suspiciuni rezonabile cu privire bunele intenţii care ar trebui să guverneze acţiunile celor doi actori implicaţi direct în procesul de insolvenţă a RADET, în condiţiile în care viaţa a milioane de locuitori şi agenţi economici, dar şi funcţionarea a câtorva mii de spitale, şcoli şi grădiniţe depind de sistemul de termoficare din Bucureşti", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici