- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.08.2013, 12:37)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Silaghi, la ieşirea de la DNA: Viaţa mea în ultimul an este un lung şir de coincidenţe
Deputatul liberal Ovidiu Silaghi a declarat miercuri, la ieşirea de la DNA, că viaţa sa în ultimul an este un lung şir de coincidenţe şi a arătat că a fost chemat la DNA cu două zile înainte ca Traian Băsescu să anunţe dacă îl numeşte sau nu ministru la Transporturi.
Urmărește
254 afișări
Ovidiu Silaghi (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)
Fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi a fost audiat, miercuri, la Direcţia Naţională Anticorupţie, în calitate de martor, în cazul denunţului formulat de senatorul Valer Marian privind referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Silaghi a spus că întâlnirea cu procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie "a fost puţin surprinzătoare", în condiţiile în care, în 23 august, preşedintele urma să anunţe dacă îl numeşte sau nu la Transporturi.
"Viaţa mea în ultimul an este un lung şir de coincidenţe. În ziua în care, anul trecut, a început campania electorală, ANI mă declară incompatibil. În ziua în care câştig procesul cu ANI sunt chemat la DNA, dar fix în aceeaşi zi, într-un alt dosar. Când sunt anunţat candidat la Ministerul Transporturilor, ANI iar face o plângere la Curtea de Apel Oradea, total nejustificată şi neîntemeiată, în afara oricărei proceduri, dar o face, ca eu să mă aflu în treabă. În 21 sunt chemat, înainte de 23 august, pentru ca în 19 să ceară tot DNA, Parlamentului, începerea urmăririi penale într-un dosar care conţine aberaţii de care nici nu vă puteţi imagina", a declarat Silaghi.
Întrebat cum comentează acuzaţiile DNA din dosarul privind presupuse fapte de trafic de influenţă în favoarea lui Nelu Iordache şi o mită de 200.000 de euro pe care ar fi primit-o de la omul de afaceri, Silaghi a declarat: "În celălalt dosar nu prea am informaţii. Ce ştiu, ştiu de la presă. Declaraţiile astea aberante ale lui Nelu Iordache, atenţii făcute din arest, cum că mi-ar fi dat bani. De ce? Pentru că i-am reziliat contractele... În 22 noiembrie, când el spune că a venit noaptea la mine şi că mi-a dat bani anterior, în acea zi eu i-am reziliat contractul. Afirmaţiile lui frizează logica".
Ovidiu Silaghi a admis totuşi că întâlnirea la care se referă Nelu Iordache a avut loc, dar a susţinut că nu s-a dat niciun ban şi că nici nu s-au promis sume de bani pentru rezolvarea situaţiei contractelor lui Nelu Iordache.
"A venit la mine acasă în noaptea aceea, eu neştiind că el vine, şi fără să fi fost invitat. A venit cu acea cunoştinţă a mea, este vorba despre Remus Şpan. Îl cunosc pe acesta din '97 şi ştiam că la un moment dat a lucrat la Blue Air, ştiam că a fost ofiţer de informaţii, nu că mai este încă", a spus Silaghi.
Întrebat de ce a acceptat acea vizită, în condiţiile în care nu a existat o invitaţie sau o dorinţă în acest sens, Silaghi a declarat: "Este o problemă cu care am să mă cert cu el (Remus Şpan, n.r.). Şi atunci m-am certat cu el, pentru că a fost un gest urât să mi-l aducă pe ăsta (Nelu Iordache, n.r.) aşa, pe nepusă masă".
Silaghi a adăugat că, pus în faţa faptului împlinit, în condiţiile în care Nelu Iordache era la uşa lui, nu a putut să nu-i primească pe cei doi, dar a reafirmat că Nelu Iordache nu a avut cu el nicio sumă de bani. El a precizat că nu ar fi putut să nu fi fost sesizată o sumă mare de bani la filtrele de pe aeroport.
Întrebat ce a vrut concret de la el Nelu Iordache, Silaghi a confirmat cele arătate de omul de afaceri în denunţ, respectiv că dorea anularea rezilierii contractului, dar că acest lucru nu se mai putea face după ce se îndeplinise procedura.
"Procedura se demarase încă din mai, iunie anul trecut, printr-o scrisoare primită de la Comisia Europeană (...), scrisoare pe care am dus-o la primul ministru, scrisoare pentru care am cerut Corpului de Control al primului ministru un control. Ulterior a existat şi un control al OLAF-ului şi al DLAF-ului. Rezilierea acestui contract a fost rezultatul a nenumărate demersuri la care nu te mai poţi opune", a explicat Silaghi.
Ovidiu Silaghi a declarat, la intrarea în sediul DNA, că nu a manipulat rezultatul referendumului, că nu deţine aparatură de bruiaj precum James Bond şi că nu a primit 200.000 de euro mită de la Nelu Iordache.
Numele lui Ovidiu Silaghi apare în denunţul depus la DNA în iulie de senatorul PPDD Valer Marian, fost membru PSD, în care l-a acuzat pe vicepremierul Liviu Dragnea de fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
În acelaşi dosar au fost audiaţi, marţi, la DNA, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef (PNL), şi fostul ministru al Educaţiei Ioan Mang (PSD).
Într-un alt dosar, procurorul şef al DNA a cerut, luni, procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) să sesizeze Camera Deputaţilor cu o cerere de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă, faptă din perioada în care a fost ministru al Transporturilor şi prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.
Solicitarea a fost trimisă în aceeaşi zi de către procurorul general al PICCJ Camerei Deputaţilor, care urmează să hotărască dacă admite cererea de începere a urmăririi penale în cazul deputatului liberal Ovidiu Silaghi.
Potrivit procurorilor, există indicii şi date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa. Silaghi i-ar fi promis în schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Naţională de Autostrăzi pi Drumuri Naţionale din România SA, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, şi pentru ca plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.
"Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte", au precizat procurorii DNA.
Omul de afaceri Nelu Iordache a dat o declaraţie la DNA, în dosarul lui Ovidiu Silaghi, în care a susţinut că i-ar fi dat acestuia 200.000 de euro, pentru a nu-i fi reziliate contractele, şi că fostul ministru al Transporturilor ar fi folosit un aparat de bruiaj contra interceptărilor.
"Când am ajuns la Silaghi Ovidiu acasă, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, ştia că urmează să vin la el şi ştia şi de problema rezilierii (contractelor dintre Romstrade şi CNADNR - n.r.). Încă înainte de a începe discuţia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. După ce i-am spus pentru ce am venit, şi i-am zis că am banii la mine, precizându-i şi cuantumul sumei, mi-a zis că este ok şi m-a pus să pun banii pe o masă din cameră. În continuare, ne-am mutat în altă cameră, unde era şi ŞR (Remus Şpan, n.r.), unde Silaghi Ovidiu mi-a spus că va lua legătura cu PM a doua zi dimineaţă pentru anularea rezilierii şi am băut un pahar de vin. Întâlnirea a durat aproximativ 40 minute", le-a declarat Iordache procurorilor anticorupţie.
Nelu Iordache le-a spus anchetatorilor că extinderea liniilor aeriene ale Blue Air i-ar fi fost necesare, potrivit lui Silaghi, finului acestuia, în contextul candidaturii acestuia la şefia Consiliului Judeţean Satu Mare.
Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a spus, marţi, la ieşirea de la DNA, că nu a dat declaraţii în dosarul lui Ovidiu Silaghi, ci doar în cazul denunţului formulat de Valer Marian privind referendumul.
Întrebat cum comentează faptul că numele său apare în denunţul făcut de Nelu Iordache în dosarul lui Ovidiu Silaghi şi declaraţia omului de afaceri potrivit căreia fostul ministru al Transporturilor i-a cerut extinderea liniilor aeriene ale Blue Air pentru a-l ajuta, fiind finul său, în contextul candidaturii sale la şefia CJ, Adrian Ştef a spus că îl cunoştea pe Remus Şpan pentru că erau din aceeaşi zonă şi că ar fi avut întâlniri cu acesta, că îl cunoştea şi pe Nelu Iordache, dar că de la faptul că îi cunoaşte pe cei doi şi până la acuzaţiile lui Iordache referitor că el ar fi avut avantaje electorale "este cale lungă".
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Ovidiu Silaghi şi-a retras candidatura pentru funcţia de ministru al Transporturilor, el menţionând că, până la expirarea mandatului interimar pe care îl asigură, PNL va face o altă propunere, care va fi prezentată preşedintelui Traian Băsescu.
Liberalul Ovidiu Silaghi fusese nominalizat în iulie pentru funcţia de ministru al Transporturilor, post rămas vacant după demisia lui Relu Fenechiu, în urma condamnării sale, în 12 iulie, de către instanţa supremă, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.
Ovidiu Silaghi a fost ministru al Transporturilor din mai până în decembrie 2012.
(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate