Sima transmite a treia scrisoare: Nu am fugit şi nu mă ascund. Predoiu m-a dus la Hrebenciuc

Cristian Sima, fostul director al Bursei din Sibiu, a transmis, vineri, o a treia scrisoare în care susţine că nu a fugit şi nu se ascunde şi că dacă toţi clienţii de la WBS Holding şi-ar retrage capitalul investit ar mai fi nevoie de două milioane euro şi circa două milioane dolari.

Urmărește
4769 afișări
Imaginea articolului Sima transmite a treia scrisoare: Nu am fugit şi nu mă ascund. Predoiu m-a dus la Hrebenciuc

Sima transmite a treia scrisoare: Nu am fugit şi nu mă ascund. Predoiu m-a dus la Hrebenciuc (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Sima arată că birourile WBS aparţin RPH SRL unde el este acţionar majoritar şi că jumătate din bani s-ar recupera de aici,  dar înainte aşteaptă plângerile penale şi sumele revendicate.

"Aş vrea să dorm. E plină noapte aici, dar cum televiziunile româneşti continuă să fabuleze şi caută ceva senzaţional care nu există şi vreau să fac câteva precizări: NU am fugit, nu mă ascund şi sunt înregistrat la această adresă cu nume şi prenume şi cu paşaportul meu valabil", se arată în scrisoarea atribuită lui Sima şi publicată pe blogul jurnalistului Radu Soviani.

El susţine că WBS Romania nu are clienţi discreţionari, iar controlul CNVM va confirma că toate conturile clienţilor sunt pline cu ceea ce clienţii ştiu şi cu acţiunile lor. Sibex casa de compensaţie şi depozitarul au toţi banii în lei, dolari şi franci şi au început deja să vânda dolarii în lei, iar dacă vor aştepta până la sfârşitul anului, bursa va ieşi pe câştig chiar dacă nu mai face nicio tranzacţie, ci doar din câştigul financiar, susţine omul de afaceri.

"Nu uitaţi, capitalizarea bursieră a Sibex este de 32 milioane de roni, iar pe conturile societăţii plus casa şi depozitar sunt 58 de milioane roni în depozite dolari şi franci. Le-aş recomanda să continue relaţia cu London SE şi să nu dizolve bursa", este sfatul transmis de Sima.

Potrivit acestuia, dacă toţi clienţii de la WBS Holding şi-ar retrage capitalul investit ar mai fi nevoie de două milioane euro şi de aproximativ două milioane de dolari.

"Acum, uitaţi-vă la birourile WBS în care filmaţi zilnic. Ele aparţin RPH SRL unde acţionar majoritar sunt eu cu nume şi prenume.Nu sunt ipotecate şi nu exista credite la bănci. Jumătate din bani s-ar recupera de aici, nu mă dau înapoi să recuperez banii clienţilor, am lista lor şi toate transferurile, dar înainte aştept plângerile penale şi sumele revendicate. Apropos de numele vehiculate la televizor, Daniel Dăianu avea 200.000 şi Irina Schrotter 100.000. Nu există zeci de milioane de euro şi nici măcar 10 milioane de euro. E drept, în marjă am rulat şi un miliard de dolari pe lună, dar Goldman Sachs iţi permite marje de 0.25% la monezi şi futures pe indici şi de 5% pe acţiuni, adică uneori rişti de 400 de ori suma investită", afirmă Sima.

El susţine că nu doreşte să se scuze că a pierdut banii şi nici nu încearcă să îşi spele imaginea.

"Nu vreau să mă scuz că am pierdut banii, nu caut să-mi spal imaginea care va fi terfelită şi, dacă mâine aş veni cu 4 milioane cash, nici nu vreau să spun «aţi semnat, v-aşi asumat riscul, am pierdut asta e», deşi asta ar fi calea cea mai uşoară şi comodă pentru mine. Nu vreau să candidez pentru că nu m-ar alege nici mama acuma, nu vreau să sprijin pe nimeni din clasa politică, nu e nicio conspiraţie. Vreau să urlu adevărul, sunt un Ronin, adică singuratic şi voi muri ca un Ronin. Nu mă spijină nimeni acasă, nimeni nu ştie unde sunt deşi nu mă ascund, la urma urmei nu există nicio plângere şi niciun mandat. Povestea e lungă şi fără amănunte, va fi ciopârţită, deja şi ceea ce am spus până acum va fi aruncat în derizoriu. Ajungând în distress financiar şi fiind atacat puternic de sifuri, care nu doreau să-mi iasă colaborarea cu LSE, am cerut ajutorul lui Cătălin Predoiu (singurul politician roman pe care-l cunosc de o cinste impecabilă, singurul care a intrat în politică bogat şi a ieşit sărac, singurul patriot din politica românească şi vă voi dovedi asta cu lux de amanunte) Cătălin m-a dus la Viorel Hrebenciuc", se arată în scrisoare.

Sima îşi continuă relatarea spunând că, după ce a plecat în Deltă şi apoi la Bruxelles, atacurile sifurilor s-au intensificat, iar CNVM-ul a decis marţi, înainte de AGA din 23 septembrie, să declare concertate 30% din acţiunile Sibex deţinute de susţinătorii săi.

"AGA fusese convocată pentru a mă schimba pe mine din funcţie. La întâlnirea de la clubul Francez îi declarasem domnului Hrebenciuc că sunt dispus să mă retrag din funcţia de preşedinte şi membru CA de la Sibex (i-am propus să fie numiţi Predoiu şi Dăianu, Predoiu a spus că se gândeşte, era de faţă), dar vreau să facem ceva cu Londra la Sibiu şi, cum vor veni vremuri grele, o piaţă de energie şi de titluri de stat puternică, ca şi listarea indicelui bursei de la Moscova la Sibiu, ar fi un mare câştig pentru România (LSE e proprietara indicelui rusesc şi a rupt relaţiile cu bursa moscovită deşi futuresul pe indice e cel mai tranzacţionat produs la Moscova. Nicola Bertrand CEO la Londra poate confirma discuţiile mele cu el, ca şi Paul Miclăuş şi Alexandru Găitan care au fost cu mine la Londra).

Hrebenciuc înţelege mai mult despre bursă decât oricine din CNVM deşi nu are o pregătire în domeniu, dar are o minte de şahist cu viziune de ansamblu şi anticipă perfect mişcările pe termen lung. Surprins că nu sunt ajutat (vreau să precizez că nu a fost vorba de un târg sau de avantaje materiale), dar chiar sunt atacat mai rău decât înainte m-am revăzut cu domnul Hrebenciuc în birourile WBS pe 20 septembrie, o zi înainte de şedinta CNVM de 16 ore şi 2 zile înainte de AGA la Sibex. Mi-a spus că nu a reuşit de la Bruxelles să sune nicăieri şi că acuma singura soluţie e să se amâne AGA. A sunat la Gabriela Anghelache, care era cu Paul Miclăuş în birou la CNVM, şi la Dorina Mihăilescu care era la Frankfurt cu Mugur Isărescu, dar se întorcea a doua zi la şedinţă şi le-a cerut oficial să amâne AGA până când se va vedea ce se întâmplă acolo cu concertaţii, textual «îţi cer oficial să amânaţi AGA pentru că am senzaţia că acolo se întâmplă golănii».

Şedinţa CNVM de a doua zi a început la AGA la 11 a.m. şi s-a terminat la 3 a.m., când am primit faxul că se amână AGA. Nu ştiu de ce a durat 16 ore acea şedinţă, iar astăzi mă văd amendat cu 10.000 lei pentru că în timpul şedinţei CNVM, la ora 23:30 pm, CA de la Sibex a declarat concertate sifurile şi BRK exact cu aceleaşi argumente şi extrase de lege ca şi declararea concertării CNVM de marţi 18 septembrie", îşi încheie Sima relatarea.

El anunţă însă că vineri seara va dezbate pe larg modul în care lucrează CNVM, cum sunt aleşi comisarii, ce pregătire au ei şi cum se lucrează la nivelul corespondenţilor de la Londra sau New York şi îşi încheie scrisoarea cu sintagma folosită şi anterior: "Dacă şi mâine voi trăi, voi continua să scriu".

Cristian Sima, fostul director al Bursei din Sibiu, care nu a mai putut fi contactat de la 1 octombrie, susţine într-o scrisoare trimisă joi noaptea către Hotnews că mai are 2.500 de franci şi trei cărţi de credit blocate, iar avionul care traversează Atlanticul îi creează o ciudată senzaţie de pace.

Fostul director al Bursei din Sibiu afirmă că nu vrea să se creadă că se justifică pentru pierderile din bursă aruncând noroi în jur.

Pe data de 24 septembrie Sima a vândut pachetul de acţiuni de 9% pe care îl mai deţinea la firma Media Bit Software SRL din Bucureşti, care operează site-ul de ştiri hotnews.ro. Cel care a cumpărat este Răzvan Corneţeanu, fost director al Adevărul Holding.

Cristian Sima, revocat miercuri din funcţiile de preşedinte CA şi director general al Bursei de la Sibiu, nu mai poate fi contactat din 1 octombrie şi, potrivit unor zvonuri din piaţa de capital, ar fi dispărut cu banii unor clienţi care tranzacţionau pe pieţe externe printr-o firmă deţinută de el.

Potrivit unor surse din piaţa de capital, tranzacţiile pe pieţele externe au fost operate prin WBS Holding, firmă deţinută de Sima şi înregistrată în Insulele Virgine Britanice. O altă ipoteză vehiculată este că Sima ar fi pierdut banii mai multor clienţi în urma acestor tranzacţii, cu grad ridicat de risc.

Surse din piaţa de capital au declarat miercuri pentru MEDIAFAX că Sima a transmis la 1 octombrie un email unui director de la bursa din Sibiu în care scria că i-au fost furate laptopul, telefonul, actele şi cardul bancar şi cerea blocarea acestora.

Angajaţii Sibex au încercat de mai multe ori, fără succes, să îl contacteze pe Sima. La casa pe care Sima o are în Elveţia, postul telefonic este suspendat, au menţionat sursele.

Cristian Sima a fost demis miercuri de la conducerea Sibex, astfel că funcţia de preşedinte CA a fost preluată de Paul Gabriel Miclăuş, iar poziţia de director general a fost preluată de drept de Ovidiu Petru, director adjunct.

Contactat de MEDIAFAX, noul preşedinte CA al Sibex, Paul Gabriel Miclăuş, a declarat că revocarea lui Sima din funcţie nu are legătură cu zvonurile apărute în piaţa de capital. Potrivit lui Miclăuş, Sima a fost înlocuit din funcţie deoarece nu a fost preznt la bursă în timpul controlului efectuat de CNVM.

Autoritatea pieţei de capital a început pe 1 octombrie la bursa din Sibiu.

Sima a fost acţionar la WBS România până anul trecut, când a vândut acţiunile pentru a evita o incompatibilitate cu funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex.

Poliţia Sibiu s-a autosesizat, în urma informaţiilor apărute în presă, şi a început o anchetă în cazul fostului şef al Bursei de la Sibiu.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Sibiu, Luciana Balteş, a precizat pentru MEDIAFAX că până joi dimineaţă la Poliţia Sibiu nu a fost depusă nicio sesizare referitoare la Cristian Sima, nici din partea familiei acestuia, legată de dispariţie, nici din partea altei persoane.

Dispariţia lui Sima vine şi în contextul în care SIF-urile s-au coalizat pentru a-l revoca pe acesta din funcţiile de conducere deţinute la Sibex şi pentru a-l trage la răspundere.

La finele lunii septembrie, pe piaţa de capital au existat unele zvonuri potrivit cărora Sima ar fi promis unor clienţi ai firmei sale care erau şi acţionari ai Sibex că le va cumpăra prin intermediul Casei de Compensaţie şi a Depozitarului Sibex titlurile deţinute la bursa din Sibiu, iar ulterior va delista operatorul de piaţă. Acest scenariu încălca însă prevederile pieţei de capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici