Simirad, despre reorganizarea administrativă: E o prostie dacă se face asta

Şeful Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, susţine că reorganizarea administrativă a României, cu opt judeţe, este "o prostie", întrucât există pericolul creşterii pretenţiilor de autonomie din partea judeţelor bogate, adăugând că "mai logic ar fi ca din două judeţe să fie făcut unul".

Urmărește
7 afișări

Constantin Simirad a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că reorganizarea administrativă a României este "o prostie", pentru că lucrurile se complică din punctul de vedere al împărţirii banilor.

"E o prostie dacă se face asta. Vor apărea judeţe gigant şi vor exista discrepanţe uriaşe din punct de vedere financiar, între judeţele bogate din Ardeal şi Banat şi cele din Moldova. Astfel, vor creşte pretenţiile de autonomie şi aici nu mă refer la autonomia etnică. Cei care aduc bani la buget vor dori ca banii să rămână la ei, fără să dea şi judeţelor mai sărace", a spus Simirad.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi a precizat că ar fi fost mai logic ca "din două judeţe să fie făcut unul".

"Iaşiul cu Neamţul era o variantă mai bună. La fel Suceava cu Botoşani. Aşa lucrurile se complică", a spus Simirad.

El a afirmat că dacă noua lege ar fi aprobată, şansele sale ar creşte dacă ar candida pentru şefia noului Consiliul Judeţean.

"Eu sunt cunoscut în toată Moldova, pentru mine ar fi un avantaj", a declarat Constantin Simirad.

La rândul său, prefectul Iaşiului, Dragomir Tomaşeschi, a spus că "actuala împărţire administrativă naşte birocraţie", adăugând că ideea constituirii a doar opt judeţe nu este "deloc rea".

"Trebuie văzut cum se decide. Sunt pentru autonomie completă a autorităţilor locale", a spus prefectul de Iaşi.

Conducerea PDL a fost mandatată să discute cu partidele din coaliţie pentru elaborarea unui proiect de act normativ pentru reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, a declarat, luni, după şedinţa BPN, liderul PDL Gheorghe Flutur.

De asemenea, surse din PDL au afirmat că intenţia conducerii partidului ca Executivul să definitiveze rapid proiectul de lege privind reorganizarea administrativă, ce va presupune opt regiuni şi va desfiinţa actualele consilii judeţene şi prefecturi, a stârnit nemulţumire în partid, iar Emil Boc încearcă să calmeze spiritele.

Surse din partid au declarat că subiectul reorganizării administrative a ţării a fost discutat, de altfel, la întâlnirea de duminică seară dintre preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi lideri ai PDL.

Dacă legea va fi adoptată în varianta susţinută de Traian Băsescu şi de PDL, România va avea opt regiuni, care se vor numi tot judeţe. Totodată, vor fi desfiinţate actualele consilii judeţene şi prefecturi, întrucât va exista doar o structură administrativă pe judeţ, au relatat sursele citate.

Conform acestora, intenţia de a adopta acest proiect a stârnit nemulţumiri atât în rândul parlamentarilor PDL, cât şi la nivelul organizaţiilor judeţene ale partidului, nemulţumiri determinate în primul rând de desfiinţarea structurilor administrative existente în prezent, ceea ce va duce în primul rând la reducerea funcţiilor disponibile alese sau numite la nivel local.

Întâlnirea de luni după-amiază a lui Emil Boc cu parlamentarii partidului ar viza, conform surselor citate, tocmai liniştirea spiritelor în partid, premierul fiind aşteptat să vină cu un mesaj "pentru a strânge rândurile".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 26 mai, la RRA, că pentru reorganizarea administrativă a României nu este necesară modificarea Constituţiei şi că această schimbare trebuie făcută pe modelul actualelor regiuni de devoltare.

"Nu trebuie nicio modificare constituţională. Constituţia permite reorganizarea administrativă a ţării.A fost unul din subiectele importante pe care le-am discutat cu premierul. Sper ca în perioada imediat următoare să fie o discuţie în coaliţie si să se iniţieze un proiect de reorganizare administrativă a ţării", a declarat Traian Băsescu.

"Opţiunea mea şi cea care ne împacă pe toţi, ne linişteşte pe toţi, ar fi să ţinem cont cât mai mult posibil de actualele zone de dezvoltare ale României, care sunt convenite cu UE. Opt, cu tot cu Bucureşti-Ilfov. Bucureşti - Ilfov ar deveni Bucureşti-metropolitan şi celelalte regiuni, care deja au un mod de funcţionare, iar ele sunt extrem de bine echilibrate, din punct de vedere suprafaţă şi populaţie. În acelaşi timp, reprezintă un optim pentru proiectele regionale. În momentul de faţă este aproape un dezastru cu proiectele regionale să pui şapte-opt preşedinţi de consilii judeţene să vizeze un singur proiect. Aşa se creează o singură administraţie pe o regiune de dezvoltare", declara şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici