Simirad: În cazul aparaturii de interceptare la birourile şefilor CJ a fost o scurgere de informaţii

Preşedintele CJ Iaşi, Constantin Simirad, susţine că vicepreşedinţii instituţiei nu au descoperit întâmplător aparatura de interceptare montată în pereţii birourilor, considerând că a fost vorba despre o scurgere de informaţii pe filiera PNL Iaşi, care are în rândurile sale un fost şef al SRI.

Urmărește
10 afișări

Constantin Simirad a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, că cei doi vicepreşedinţi CJ, liberalul Victor Chirilă şi social-democratul Constantin Adăscăliţei, n-au descoperit aparatura din birouri în mod întâmplător, ci ar fi existat anumite scurgeri de informaţii de care ar fi beneficiat cei doi.

"Să fim serioşi cu varul de altă culoare şi raza de lumină căzută pe perete pe care o invocă Chirilă şi Adăscăliţei. E naiv şi copilăros să cred aşa ceva. S-au inspirat probabil dintr-o tabletă pe care am scris-o eu când eram ambasador în Cuba. Bănuiesc că a fost o scurgere de informaţii de care au beneficiat cei doi”, a spus Constantin Simirad.

Întrebat de la ce instituţie ar fi putut să apară scurgerile de informaţii, Simirad a răspuns: "Nu ştiu de unde poate fi, dar să nu uităm că filiala PNL Iaşi îl are în rândurile sale pe fostul şef al SRI Iaşi Tiberiu Simion”.

Constantin Simirad a mai spus că nu a fost informat de către DNA în privinţa montării aparaturii de interceptare în birourile vicepreşedinţilor CJ.

"Nu văd de ce DNA ar fi trebuit să-mi spună înainte. Nici nu ştiu dacă au intrat în birouri precum James Bond, însă au metodele lor specifice să o facă. Puteau intra în instituţie şi fără ştirea mea. Au pregătirea necesară şi ştiu s-o facă discret”, a mai afirmat Simirad.

Şeful CJ Iaşi a spus că nu are cunoştinţă despre conţinutul dosarului penal de la DNA în care sunt implicaţi cei doi adjuncţi ai săi, susţinând că nu a discutat acest subiect în cursul dimineţii, când s-a aflat la sediul DNA Iaşi.

Simirad a adăugat că nu a depus nici o plângere la DNA la adresa adjuncţilor săi.

"Dosarul penal pe numele lor poate conţine orice. Eu unul habar nu am despre ce e vorba. Ştiu doar că la CJ există proiecte în implementare în valoare de 500 milioane de euro, iar tentaţia poate fi mare”, a adăugat şeful CJ Iaşi.

Joi dimineaţă, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, a făcut o adresă către SRI prin care solicită verificarea tuturor birourilor şefilor din CJ pentru a stabili dacă există aparatură de interceptare. Ulterior, Simirad a anunţat că verificările făcute de reprezentanţii SRI s-au încheiat la sediul Consiliului Judeţean, fără a fi găsită aparatură de interceptare, însă aceste verificări vor fi extinse şi la direcţiile din subordinea CJ, inclusiv la unele spitale.

Tot joi dimineaţă, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi a mers la sediul DNA - Serviciul teritorial Iaşi, el declarând, la ieşirea din instituţie, că a discutat cu procurorii anticorupţie despre modul în care au fost făcute interceptările în birourile celor doi vicepreşedinţi ai CJ.

La sediul DNA s-au prezentat şi cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Iaşi, care fuseseră citaţi miercuri de către procurorii anticorupţie.

Cei doi vicepreşedinţi ai CJ Iaşi Victor Chirilă şi Constantin Adăscăliţei au ieşit de la DNA după aproximativ o oră, declarând că au fost informaţi de procurorii anticorupţie că pe numele lor există un dosar penal, dar că nu li s-a spus despre ce acuzaţii ar fi vorba.

Vicepreşedintele CJ Constantin Adăscăliţei a declarat, la ieşirea de la DNA că a aflat că există un dosar penal pe numele său şi al celuilalt vicepreşedinte al CJ, Victor Chirilă, şi că vor fi citaţi ulterior pentru a le fi aduse la cunoştinţă acuzaţiile.

"A fost o discuţie amiabilă, dar nu ne-au spus dacă e vorba de o plângere sau de o sesizare depusă la adresa noastră. Nu intrăm în panică şi avem încrede că instituţiile statului îşi fac treaba şi vor afla adevărul", a declarat vicepreşedintele CJ Constantin Adăscăliţei.

La rândul său, Marius Striblea, avocatul celor doi vicepreşedinţi ai CJ, a precizat că a solicitat un document privind legalitatea interceptărilor, dar şi în ceea ce priveşte eventuala sesizare existentă la DNA, adăugând că procurorii anticorupţie nu le-au dat vreun act oficial.

Totodată, avocatul a afirmat că procurorii anticorupţie le-au spus că se află în faza premergătorare a cercetării şi că din acest motiv nu au dat un răspuns concret în privinţa obiectului dosarului penal.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, liberalul Victor Chirilă, a spus miercuri, într-o conferinţă de presă, că a descoperit în biroul său şi al celuilalt vicepreşedinte al CJ, Constantin Adăscăliţei, membru PSD, camere de luat vederi care ar fi fost instalate fără ştirea lor, adăugând că a fost sesizată Poliţia în acest caz.

El a precizat că, marţi după-amiază, a descoperit o cameră de luat vederi, de dimensiuni mici, instalată în perete deasupra uşii din biroul său, afirmând că nu avea cunoştinţă de faptul că era "monitorizat şi urmărit.

Direcţia Naţională Anticorupţie preciza, miercuri, că se fac verificări pentru stabilirea împrejurărilor în care au fost dezvăluite acte procedurale autorizate de judecător în dosarul privind CJ Iaşi, în care se fac acte premergătoare urmăririi penale privind suspiciuni de corupţie.

"Ca urmare a informaţiilor vehiculate în spaţiul public generate de declaraţia făcută de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi Chirilă Victor în legătură cu descoperirea în biroul său a unor obiecte de tehnică de monitorizare, Biroul de informare şi relaţii publice face următoarele precizări: Serviciul Teritorial Iaşi desfăşoară acte premergătoare urmăririi penale în legătură cu suspiciunea săvârşirii unor fapte de corupţie. În acest stadiu al anchetei penale, mai multe detalii nu pot fi date publicităţii", precizează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un răspuns la o solicitare făcută de agenţia MEDIAFAX.

Totodată, Direcţia Naţională Anticorupţie arată că a declanşat verificări în vederea stabilirii împrejurărilor în care "acte procedurale autorizate de judecător, în conformitate cu art. 911 - 915 Cod de procedură penală, au fost dezvăluite în cursul desfăşurării anchetei penale, cu riscul periclitării bunului mers al acesteia".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici