De la instalarea stării de urgenţă până la finalul lui martie, la 112 au fost înregistrate puţin peste o mie de apeluri care raportau violenţa domestică. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a precizat pentru MEDIAFAX că numărul este cu 11 procente mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Monica Tudorache este expert în egalitate de gen la Asociaţia Necuvinte şi îţi explică fenomenul.
„Este foarte dificil pentru o victimă să stea izolată atât de mult timp cu agresorul. Este foarte dificil să ceară ajutor în perioada asta, pentru că atenţia în întreaga lume este concentrată asupra altor subiecte”, explică Monica Tudorache, expert Asociaţia Necuvinte.
Situaţia dificilă în care se află acum victimele violenţei domestice e şi în atenţia liderilor ONU.
„Cer tuturor guvernelor să facă din prevenirea şi scăderea violenţei împotriva femeilor o parte esenţială a planurilor naţionale de reacţie faţă de COVID-19. Asta înseamnă creşterea investiţiilor în servicii online şi în organizaţiile societăţii civile”, scrie Antonio Gutteres, secretar general al ONU.
Peace is not just the absence of war. Many women under lockdown for #COVID19 face violence where they should be safest: in their own homes.
Today I appeal for peace in homes around the world.
I urge all governments to put women’s safety first as they respond to the pandemic. pic.twitter.com/PjDUTrMb9v
— António Guterres (@antonioguterres) April 6, 2020
Specialiştii îndeamnă victimele violenţei domestice să sune la 112 sau la numărul 0800 500 333, linie specială pusă la dispoziţie de autorităţi.