Video Simularea finală a măsurilor de securitate din cadrul summit-ului NATO (Video ProTV)

Exerciţiul de simulare a măsurilor de securitate pentru summit-ul NATO s-a încheiat în jurul orei 22.00, restricţiile de circulaţie instituite sâmbătă, în jurul orei 13.00, pe traseul culoarului unic şi în zona obiectivelor de desfăşurare a evenimentului fiind ridicate.

Urmărește
285 afișări
Traficul în Bucureşti, precum şi pe segmentul cuprins între Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" şi Arcul de Triumf se desfăşoară în condiţii normale, potrivit Comandamentului Naţional pentru Securitatea Summit-ului.

Autorităţile au început să retragă personalul implicat în asigurarea măsurilor de securitate.

Balizele şi indicatoarele rutiere vor rămâne în continuare dispuse pe carosabil, urmând ca restricţiile de trafic să fie aplicate permanent de la 1 aprilie, ora 07.00, când vor începe lucrările summit-ului NATO de la Bucureşti, până în 4 aprilie, ora 24.00.

Restricţiile de circulaţie între Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" şi Piaţa Presei Libere au fost ridicate în jurul orei 16.30, după ce simularea pe acest segment de drum a fost încheiată. Ulterior, restricţiile de circulaţie au fost ridicate şi pe bulevardele Regina Elisabeta şi Mihail Kogălniceanu, precum şi pe segmentul de drum până la Palatul Cotroceni şi în jurul acestuia.

În timpul simulării, nu au fost înregistrate incidente, cu excepţia circulaţiei îngreunate pe mai multe artere din Capitală, unde şoferii au fost nevoiţi să circule bară la bară.

Restricţiile de circulaţie au fost impuse de sâmbătă, de la ora 12.30, în cadrul exerciţiului general privind măsurile de securitate pentru summit-ul NATO. Simularea finală a măsurilor de securitate din cadrul summit-ului NATO a început la ora 13.00. Autorităţile responsabile de securitatea summit-ului au anunţat iniţial că simularea va dura până la ora 24.00.

În timpul simulării, instituţiile responsabile cu buna desfăşurare a activităţilor summit-ului au testat capacitatea de coordonare, reacţie şi colaborare în aplicarea măsurilor de protecţie şi securitate pe traseele de deplasare a coloanelor oficiale, în toate locurile de desfăşurare a evenimentului şi la locurile unde vor fi cazate delegaţiile oficiale.

Măsurile instituite sâmbătă au constat în securizarea culoarului unic şi verificarea persoanelor şi autovehiculelor care au intrat în zona de securitate de către dispozitive ale Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) şi Serviciului Român de Informaţii (SRI).

În cadrul simulării, peste 60 de coloane oficiale au parcurs traseul stabilit de la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" pentru a ajunge la destinaţiile prevăzute, printre care Palatul Cotroceni şi Palatul Parlamentului, respectând intervalele de timp calculate.

Toate persoanele şi autovehiculele care au intrat în zona de securitate, inclusiv automobilele din coloanele oficiale, maşinile ambasadelor, autoturismele de poliţie şi ambulanţele, au fost controlate de echipele antitero ale SPP şi SRI.

Conform standardelor de securitate NATO, înainte de aterizarea aeronavelor oficiale sunt aplicate măsuri de supraveghere şi cercetare aeriană şi se procedează la verificarea capetelor de pistă şi a zonei adiacente aeroportului. După aterizare, aeronavele cu delegaţiile străine sunt gardate de efective ale Brigăzii Antiteroriste ale SRI, iar coloanele Serviciului de Protecţie şi Pază, însoţite de autoturisme “Follow Me” ale Serviciului de Securitate Aeroportuară, se deplasează pe pistă în ordinea sosirilor pentru preluarea oficialităţilor de la scara avionului.

Aproximativ 12.000 de poliţişti şi jandarmi şi 1.200 de autospeciale, motociclete şi elicoptere au acţionat, sâmbătă, la simularea generală a măsurilor de securitate pentru summit-ul NATO, atât pe culoarul unic de deplasare a delegaţiilor, cât şi la obiectivele vizate de eveniment.

Pe parcursul repetiţiei generale, echipajele aeriene ale MIRA au supravegheat traseele de deplasare, obiectivele cuprinse în programul summit-ului, precum şi traficul rutier pe principalele artere bucureştene.

În cadrul simulării generale, Forţele Aeriene Române au verificat modalităţile de acţiune în comun cu celelate forţe implicate în operaţiunile de securitate a summit-ului. În Capitală, elicopterele Puma aparţinând Ministerului Apărării au executat misiuni de recunoaştere a locurilor de unde vor acţiona pe timpul summit-ului, precum şi a traseelor de zbor aprobate.

Au fost verificate şi capacităţile tehnice de comunicaţii şi transmisii securizate care sunt asigurate în toată această perioadă de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Principala restricţie de circulaţie în Capitală pe perioada summit-ului NATO vizează culoarul unic de la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" la Palatul Parlamentului, desfăşurat pe traseul DN 1, Aeroportul "Aurel Vlaicu" Băneasa, Piaţa Presei Libere, Şoseaua Kiseleff, Arcul de Triumf, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Piaţa Naţiunilor Unite şi Bulevardul Naţiunilor Unite. Pe culoarul unic, circulaţia rutieră va fi închisă, iar traseul va fi securizat cu dispozitive ale SPP, MIRA şi SRI.

Culoarul va putea fi traversat doar prin Şoseaua Bucureşti Ploieşti - Bulevardul Aerogării, Arcul de Triumf, Şoseaua Kiseleff - strada Arhitect Ion Mincu, Calea Victoriei - Bulevardul Dacia, Calea Victoriei - Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei - Pod Naţiunile Unite.

Între Aeroportul "Henri Coandă" şi Piaţa Presei Libere, culoarul unic va cuprinde benzile 2 şi 3 de circulaţie, pe ambele sensuri. Şoferii pot circula în exteriorul culoarului, pe prima bandă, în ambele sensuri.

Pe Şoseaua Kiseleff, între Piaţa Presei Libere şi Arcul de Triumf, va fi interzisă circulaţia maşinilor pe segmentul central, şoferii putând circula pe arterele laterale. Circulaţia va fi închisă pe Şoseaua Kiseleff, între Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei şi în continuare pe Calea Victoriei, până la Podul Naţiunile Unite şi pe Bulevardul Naţiunile Unite.

În zona Palatului Parlamentului, respectiv pe strada Izvor, Calea 13 Septembrie (între Şoseaua Panduri şi Bulevardul Libertăţii) şi Bulevardul Unirii (între Bulevardul I.C.Brătianu şi Piaţa Constituţiei) şi pe Bulevardul Libertăţii, circulaţia rutieră şi pietonală va fi interzisă.

Oprirea şi parcarea maşinilor va fi interzisă pe carosabil şi pe trotuar de-a lungul culoarului unic şi în zona obiectivelor vizate de summit, precum şi pe străzile care intersectează culoarul, pe o distanţă de 10 -15 metri. Maşinile parcate în aceste zone vor fi ridicate şi mutate în zone apropiate. Deţinătorii maşinilor ridicate pot afla unde au fost reamplasate acestea de la Administraţia Străzilor, Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei sau de la Serviciul Furturi Auto.

Pentru a ocoli Şoseaua Kiseleff şi Calea Victoriei, până la Palatul Parlamentului, unde circulaţia este interzisă, şoferii pot merge pe Bulevardul Mareşal Prezan, Piaţa Charles de Gaulle, Bulevardul Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Bulevardul Lascăr Catargiu, Piaţa Romană, Bulevardul General Magheru, Bulevardul Nicolae Bălcescu, Piaţa 21 Decembrie 1989, Bulevardul I.C.Brătianu, Piaţa Unirii, Bulevardul Mareşal Averescu, strada Turda, Pasajul Grant, Calea Griviţei sau Calea Giuleşti, Bulevardul Marăşti, strada Alexandru Constantinescu, Bulevardul Ion Mihalache.

Zona restricţionată de lângă Palatul Parlamentului va putea fi ocolită prin Calea 13 Septembrie, Bulevardul Tudor Vladimirescu, Bulevardul Regina Maria, Piaţa Unirii, Şoseaua Progresului, Şoseaua Viilor, strada Dr. C.Istrati şi Bulevardul Mărăşeşti.

Mijloacele de transport în comun din Bucureşti care ar trebui să traverseze zonele de securitate instituite pe perioada summit-ului vor circula pe trasee modificate.

Summit-ul NATO de la Bucureşti va fi cel mai mare eveniment organizat vreodată în România, dar şi cel mai mare summit din istoria Alianţei. Vor fi prezenţi oficiali din cele 26 de state membre, dar şi din cele 23 de state partenere, precum şi reprezentanţi ai unor instituţii şi organizaţii importante, printre care CE, ONU şi Banca Mondială.

În total, este vorba despre aproximativ 3.000 de delegaţi şi 3.500 de ziarişti, fiind confirmată deja participarea a 24 de şefi de stat, 26 de premieri şi 87 de oficiali cu rang de ministru.

Organizatorii au pregătit pentru delegaţiile oficiale 17 trasee de transport aeroport - hotel, hotel - Palatul Parlamentului, Palatul Parlamentului - locuri evenimente culturale, dar şi un traseu între Palatul Parlamentului şi Cercul Militar Naţional unde se va desfăşura Forumul Transatlantic.

De asemenea, pe perioada summit-ului, poliţiştii recomandă şoferilor care se deplasează dinspre Bucureşti spre Ploieşti, staţiunile montane de pe Valea Prahovei sau Braşov, să folosească mai multe rute ocolitoare (vezi detaliu hartă cu rute ocolitoare)

Conducătorii auto care se îndreaptă spre Ploieşti pot folosi rutele DN1A Bucureşti - Buftea - Centura de Vest a municipiului Ploieşti, DN1A Bucureşti - Mogoşoaia - Buftea, DJ 101 Buftea - Tamaşi - Corbeanca, cu ieşire pe DN1, sau DN Centura Bucureşti - DJ 200B Tunari - Dimieni - Baloteşti, cu ieşire în DN1.

Şoferii care se îndreaptă spre Sinaia pot ocoli pe ruta DN71 Bucureşti - Târgovişte - Fieni - Sinaia.

Rutele ocolitoare pentru conducătorii auto care vor să ajungă la Braşov sunt DN1A Bucureşti - Buftea - Ploieşti - Vălenii de Munte - Cheia - Braşov, DN71 Bucureşti - Târgovişte - Fieni - Sinaia şi DN1 Sinaia - Predeal - Braşov.

Centrul Infotrafic recomandă, de asemenea, ca tronsonul de drum Otopeni - Bucureşti să fie evitat şi pe sensul de mers către Capitală, prin folosirea rutelor alternative menţionate.

Tot pentru a evita acest tronson, şoferii care vin dinspre Moldova spre Capitală sunt sfătuiţi să circule din municipiul Buzău pe DN2 (E85), prin Urziceni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici