- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.06.2013, 18:46)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sindicalişti din industrie vor picheta, miercuri, sediul Guvernului
Aproximativ 2.000 de sindicalişti din industrie vor picheta, miercuri, sediul Guvernului, cerând stoparea calendarului de creştere a preţurilor la gazele naturale şi energia electrică, informează Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa".
Urmărește
79 afișări
Sindicalişti din industrie vor picheta, miercuri, sediul Guvernului (Imagine: Liviu Adascalitei/Arhiva Mediafax Foto)
Protestul, organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie, Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor METAROM, Federaţia Naţională Sindicală Solidaritatea-Metal şi Federaţia Generală a Sindicatelor Familia, va începe la ora 10.00, fiind aşteptaţi 2.000 de membri ai celor patru federaţii din industrie, care protestează faţă de perspectiva pierderii locurilor de muncă ca urmare a majorării preţului la gaze şi energie electrică.
Sindicaliştii spus că, prin liberalizarea preţului la gaze şi prin creşterea preţului energiei electrice, se vor produce o serie de efecte dramatice pentru societatea românească, precum: creşterea preţului de cost al produselor finite din industrie, alunecarea spre faliment a întreprinderilor din "economia reală", pierderea a zeci de mii de locuri de muncă, reducerea încasărilor bugetare, dezindustrializarea României şi creşterea sărăciei, a excluziunii şi a polarizării sociale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
"În acest context, considerăm că măsura de creştere în România a preţurilor actuale la gaze şi energie electrică, fără nicio justificare economică reală, va duce la preţuri total necompetitive a produselor finite realizate în întreprinderile noastre şi la falimente în lanţ. Suntem de acord cu analizele impactului economic făcute de patronate şi credem că amânarea cu un an a creşterii acestor preţuri este măsura cea mai înţeleaptă pentru salvarea industriei româneşti, urmând ca în această perioadă să se găsească, împreună cu partenerii sociali, soluţii viabile la aceste probleme", se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.
Guvemul României a adoptat, în ianuarie, Hotărârea nr. 22 privind stabilirea preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru piaţa reglementată de gaze naturale, prin care a stabilit Calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate la gazele naturale din producţia internă.
"Prin aplicarea acestui act normativ, preţul gazelor naturale a crescut în primele trei luni ale acestui an cu circa 21 la sută pentru consumatorii industriali. Preţul va continua să crească într-un ritm mediu trimestrial de peste 12 la sută până la 01 octombrie 2014. Acest ritm de creştere al preţului se aplică şi pentru consumatorii din piaţa liberă. După cum se poate observa, consumatorii industriali vor ajunge să plătească în luna octombrie 2014 un preţ la gazele naturale din producţia internă cu 160 la sută mai mare faţă de luna ianuarie 2013. Este un ritm de creştere de neconceput într-o perioadă atât de scurtă pentru orice producător industrial din orice ţară", se mai arată în comunicat.
Sindicaliştii susţin că, prin aplicarea noilor preţuri la gazele din producţia internă, a rezultat că în unităţile de producţie din domeniile metalurgiei, siderurgiei, construcţiilor de maşini, chimiei, sticlei, în care ponderea cheltuielilor cu gazele naturale reprezintă între 30-75 la sută, cheltuielile de producţie vor depăşi cu mult preţurile de vânzare ale mărfurilor pe piaţa concurenţială.
"Menţionăm că aproape simultan cu creşterea preţului la gazele naturale, începând cu 1 ianuarie 2013 au crescut preţurile şi la energia electrică cu circa opt la sută - prin creşterea tarifelor de transport şi distribuţie - iar de la 1 aprilie 2013 au crescut şi tarifele de transport la gazele naturale cu circa cinci - şase la sută. Evident că toate aceste creşteri de preţ se vor regăsi în preţurile finale ale mărfurilor şi în nicio conjunctură, oricât de favorabilă ar fi, piaţa nu poate absorbi aceste creşteri de preţ", mai spun sindicaliştii.
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe