Sindicalişti: Reprogramarea tezelor înseamnă reprogramarea grevelor

Sindicaliştii din domeniul preuniversitar au susţinut, luni, că reprogramarea tezelor cu subiect unic ar însemna reprogramarea grevelor.

Urmărește
12 afișări
Imaginea articolului Sindicalişti: Reprogramarea tezelor înseamnă reprogramarea grevelor

Sindicalişti: Reprogramarea tezelor înseamnă reprogramarea grevelor (Imagine: Mediafax Foto)

"Întâlnirea de azi (luni - n.r.) trebuia să aibă loc vineri, sâmbătă sau duminică, atunci când domniile lor stăteau la mici şi bere, la muls şi mâncat de oi. Astăzi, cu o zi înaintea tezelor cu subiect unic este puţin cam târziu. Am venit pentru că vom cere 6% din PIB şi nu vom renunţa la acesta. Greva generală se va organiza în funcţie de calentarul stabilit de doamna ministru pentru tezele cu subiect unic. Concret, dacă dânsa reprogramează tezele noi reprogramăm greva”, a explicat Constantin Ciosu, secretar general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN).

El a adăugat că la întâlnirea de luni nu vor fi făcute concesii cu miniştii Educaţiei şi, respectiv, al Finanţelor.

La rândul lui Simion Hancescu, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a precizat că vine la această întâlnire cu două chestiuni, una vizând rectificarea negativă a bugetului, iar a doua, precizări clare în legătură cu intrarea în vigoarea a Legii 221 care prevede mărirea salariilor cu 33,4%.

"Rectificarea negativă este în prag să afecteze mai multe unităţi de învăţământ din ţară unde au fost deja trimise note de la Trezorerie privind micşorarea fondurilor cu sume între 8-13%”, a spus Hancescu.

El a precizat că majoritatea inspectoratelor şcolare au primit o astfel de adresă, dar le-a enumerat doar pe cele din Cluj, Ialomiţa şi Harghita.

Hancescu a adăugat că greva va fi organizată în prima zi de teză cu subiect unic, susţinând ideea colegului său de la FEN. "Greva va fi organizată în prima zi de teze cu subiect unic, astfel că, dacă va fi modificată data organizării tezei, vom modifica şi noi data grevei”, a susţinut Hancescu.

Ultimul sosit pentru întâlnirea de luni a fost Marius Nistor, de la federaţia "Spiru Haret", care s-a arătat contrariat la fel ca şi colegii de la celelalte federaţii sindicale despre afirmaţia ministrului Finanţelor care a spus că nu ştie care sunt problemele cu care se confruntă învăţământ în acest moment.

"Aştept de la această întâlnire ca să fie restituite Educaţiei cele 811 milioane de lei retrase din buget la rectificare. Cred că domnul Pogea este un boem. A venit ca un îngeraş, el nu ştie nimic dar îi vom spune noi despre ce este vorba”, a mai spus Nistor, precizând că acţiunile de protest vor fi stabilite în funcţie de calendarul tezelor cu subiect unic.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, luni, înainte de începerea discuţiilor de la Ministerul Educaţiei organizate în contextul anunţului sindicaliştilor din Educaţie privind declanşarea grevei, că nu ştie care sunt problemele acestora şi că a venit cu "gânduri bune pentru dialog".

La discuţiile de la MECI participă liderii de sindicat din Educaţie şi miniştrii Educaţiei şi Finanţelor. Scopul discuţiilor este acela de a-i determina pe sindicaliştii din FSLI, "Alma Mater", "Spiru Haret" şi FEN să renunţe la protest.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici