- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sindicaliştii au continuat protestele la Guvern
Sindicaliştii au încheiat pichetul organizat, vineri, pentru a treia zi consecutiv, în faţa sediului Guvernului, pentru a cere majorarea salariului minim pe economie, după ce, joi, nu au reuşit să ajungă la un acord cu premierul Tăriceanu, săptămâna viitoare urmând o nouă rundă de negocieri.
Sindicaliştii au continuat protestele la Guvern (Imagine: Mediafax Foto)
Protestatarii, membrii confederaţiilor CNSLR Frăţia, Cartel Alfa, Meridian şi BNS, au încheiat a treia zi de pichet, urmând ca luni să aibă loc o şedinţă la nivelul tuturor confederaţiilor pentru a hotărî paşii următori.
Protestatarii, membrii confederaţiilor CNSLR Frăţia, Cartel Alfa, Meridian şi BNS, se află în a treia zi de pichet, urmând ca luni să aibă loc o şedinţă la nivelul tuturor confederaţiilor pentru a hotărî paşii următori.
Reprezentanţii sindicaliştilor s-au întâlnit, joi, cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, însă nu au ajuns la un acord în privinţa majorării salariului minim pe economie şi au decis să continue discuţiile săptămâna viitoare, la întâlnire urmând să fie invitaţi şi reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, pentru a prezenta date privind evoluţia inflaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
FOCUS Tradiţii şi obiceiuri de Bobotează: Fetele pun busuioc sub pernă, bărbaţii scot crucea din apă
-
Ziarul Financiar: 2025 din perspectiva liderilor europeni
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu nu a făcut un pas în spate, a ridicat probleme corecte privind candidatura sa
Premierul Tăriceanu a apreciat că solicitarea sindicatelor de majorare a salariului minim este una legitimă, în încercarea de promovare a intereselor angajaţilor, dar a amintit că hotărârea de guvern de la sfârşitul anului trecut precizează clar că salariul minim poate fi majorat la 540 lei, de la 1 iulie, în funcţie de anumite condiţii, respectiv evoluţia creşterii economice, a productivităţii muncii şi a inflaţiei.
"Dacă în cazul creşterii PIB şi a productivităţii ne încadrăm, în ceea ce este previzionat prin bugetul de stat şi prin fundamentarea bugetului de stat pe anul 2008, în acest moment indicatorul de inflaţie este în depăşire faţă de ceea ce ne-am stabilit ca obiectiv pe ultimele 12 luni. Astăzi am avut o primă discuţie «in extenso», cu argumente de o parte şi de alta, şi am decis să continuăm dialogul paralel cu o consultare pe care o vom face cu BNR pe acest subiect. Voi invita chiar Banca Naţională să participe la acest dialog, pentru a expune, cu argumentele proprii, punctul de vedere legat de evoluţia inflaţiei şi de riscurile pe care anumite politici salariale le pot aduce asupra evoluţiei inflaţiei", a spus Tăriceanu.
El a ţinut să precizeze că o măsură de majorare a salariului minim trebuie bine analizată şi nu decisă sub presiune, pentru a evita situaţii greşite din trecut când, prin creşteri necontrolate de salarii, economia a intrat într-o spirală inflaţionistă cu efecte negative asupra puterii de cumpărare a populaţiei.
Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, la finalul întâlnirii, că speră ca în urma discuţiilor de săptămâna viitoare să aibă un rezultat pozitiv în privinţa majorării salariului minim de la 1 iulie la 540 de lei.
Totodată, preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a arătat că este vorba de o creştere economică de 30 la sută, precizând că există, într-adevăr un minus pe partea de inflaţie care poate fi compensat cu creşterea productivităţii muncii.
"Premierul încearcă să câştige timp, să treacă luna iulie, dar în cazul în care nu vorm ajunge la o înţelegere privind majorarea salariului minim la 540 de lei de la 1 iulie, vom cere 600 de lei de la 1 septembrie, altfel vom ieşi în stradă şi vom strânge semnături pentru declanşarea grevei generale la nivel naţional", a spus Petcu.
Sindicaliştii au început acţiunile de protest miercurea trecută, pichetând, timp de trei ore, sediile ministerelor Muncii şi Finanţelor. Aceştia au anunţat că vor picheta sediile celor două ministere şi ale prefecturilor din ţară aproximativ două săptămâni, timp în care pregătesc un miting de amploare în faţa Guvernului, dacă Executivul nu va aproba până atunci majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei, aşa cum s-a angajat în protocolul încheiat în decembrie anul trecut.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO