Sindicaliştii au încheiat protestul de la Palatul Cotroceni

Sindicaliştii au încheiat protestul de la Palatul Cotroceni, după ce au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu şi au ameninţat că "ultima soluţie este încă o revoluţie" dacă măsurile de austeritate decise de Guvern vor fi aplicate.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii au încheiat protestul de la Palatul Cotroceni

Sindicaliştii au încheiat protestul de la Palatul Cotroceni (Imagine: Bogdan Stamatin/Arhiva Mediafax Foto)

În timpul pichetului de vineri, de la Palatul Cotroceni, cei peste 1.000 de sindicalişti care au participat la protest au strigat "Jos Băsescu", "Băsescu, nu uita, a venit şi vremea ta", "Te-am votat şi ne-ai trădat, pâinea de la gură ne-ai luat".

Sindicaliştii au adus fotografii cu Traian Băsescu şi cu membri ai Guvernului care aveau nasuri de Pinocchio, iar pe o fotografie cu şeful statului scria "Faci o baie de mulţime să vezi cât trăim de bine?".

Protestatarii au dat foc unei poze care combina chipul lui Ceauşescu cu cel al lui Băsescu şi pe care scria "Stima noastră şi mândria - Băsescu şi datoria". Ei au adus din nou "cutia milei şi a insomniei" pentru Elena Udrea şi au cerut românilor să cotizeze. Sindicaliştii au mai avut o fotografie cu stema comunismului pe care scria "PDL" şi "Opriţi deBOCraţia".

O delegaţie a sindicaliştilor a depus o scrisoare la Palatul Cotroceni, prin care îi cer preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legile privind măsurile de austeritate.

Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Marin Gruia, a declarat, după depunerea scrisorii, că speră ca decizia Curţii Constituţionale să fie de respingere a legilor, să le declare neconstituţionale, pentru că altfel situaţia în ţară se va înrăutăţi.

"Multora nu le vine încă să creadă că se strânge cureaua, dar după ce se vor aplica aceste măsuri de tăiere a pensiilor şi salariilor, noi, liderii de sindicat, nu vom mai putea ţine situaţia sub control, existând riscul de mişcări sociale majore", a spus Gruia.

Oamenii care au protestat la Palatul Cotroceni au mai spus că nu mai au cu ce trăi, iar ceea ce vor guvernanţii şi preşedintele să facă reprezintă "un genocid".

Sindicaliştii l-au rugat pe consilierul prezidenţial care a primit scrisoarea adresată preşedintelui să-i transmită acestuia că percepţia tuturor cetăţenilor este că România e guvernată de un grup care nu ţine cont de părerea opiniei publice.

Unii protestatari spuneau că l-au votat pe Băsescu sperând că el va fi schimbarea, dar au constatat că situaţia este din ce în ce mai gravă.

"Ne descurcăm greu, vom deveni muritori de foame", a declarat o profesoară care a participat la protest.

În timpul protestului a avut loc şi un incident, unii participanţi la miting încercând să forţeze cordonul de ordine şi să îndepărteze gardurile de protecţie, în încercarea de a ajunge la intrarea în curtea Palatului Cotroceni. Jandarmii au reuşit să creeze un baraj şi să îi menţină pe aceştia în zona amenajată pentru pichet.

În scrisoarea depusă la Palatul Cotroceni, sindicaliştii de la toate cele cinci confederaţii sindicale îi transmit şefului statului că a venit rândul lui să arate că lucrează pentru oameni, să decidă pentru dreptul la viaţă al lucrătorilor şi pensionarilor români şi să refuze "confiscarea dreptului la demnitate al românilor".

"În foarte scurtă vreme va trebui să adoptaţi o decizie importantă pentru soarta a milioane de cetăţeni români. Mulţi dintre ei v-au votat şi au crezut în promisiunile dumneavoastră. Mult mai repede decât au putut anticipa cetăţenii acestei ţări a venit momentul în care trebuie să dovediţi că atunci când aţi spus că vă pasă de toţi românii - atât de cei care v-au votat cât şi de cei care au decis să nu vă acorde votul -, nu aţi lansat această afirmaţie pur şi simplu doar din raţiuni electorale ori din dorinţa de a câştiga un nou mandat la Palatul Cotroceni şi pentru a aduce la guvernare oamenii din partidul care v-a susţinut", se arată în scrisoarea adresată preşedintelui Traian Băsescu.

Sindicaliştii îi reamintesc şefului statului că a promis în campania electorală că pensionarii şi salariaţii vor fi trataţi cu demnitate, că a spus că românii sunt "o naţiune demnă de respect pentru care merită să lucrezi" şi că a vorbit despre "reformarea şi modernizarea statului de care românii vor ajunge să fie mândri".

"Departe de a fi mândră, populaţia priveşte cu îngrijorare cum numai pe umerii ei se aşează povara crizei. Vă rugăm să ţineţi cont de faptul că efectele unor decizii aberante de reducere uniformă a veniturilor nu vor fi resimţite doar de bugetari şi pensionari, ci de fiecare familie din România. Şi asta, în timp ce profitorii tranziţiei şi ai crizei au găsit un aliat în Guvernul care construieşte un zid de protecţie în jurul lor. Protejaţii nu suportă consecinţele crizei economice. Dimpotrivă, sunt ajutaţi să câştige şi mai mult! Măsuri populiste de genul «Fondului Solidaritatea» nu au nicio valoare în condiţiile în care trebuie intervenit energic şi competent pentru reducerea efectelor crizei economice altfel decât prin împovărarea populaţiei", se mai arată în scrisoarea sindicaliştilor către şeful statului.

În finalul documentului, sindicaliştii îi cer preşedintelui să îşi asculte conştiinţa, să refuze promulgarea şi să decidă retrimiterea în Parlamentul a legii prin care salariile din sectorul bugetar se vor diminua individual 25 la sută, măsură la care se adaugă şi diminuarea pensiilor individuale cu un procent de 15 la sută, precum şi suprimarea unor ajutoare sociale.

"Vă solicităm să nu permiteţi să fie afectate salariile şi pensiile. Apelul nostru către dumneavoastră este unul de suflet. Amintiţi-vă, cetăţenii României au dreptul să trăiască în demnitate! Drepturile noastre nu trebuie confiscate sub pretext de criză, o criză pe care guvernanţii vor să o arunce exclusiv asupra populaţiei. Legea pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea reprezintă de fapt întoarcerea la epoca robiei. Vreţi ca românii să fie condamnaţi la foame şi sărăcie cruntă? Vă solicităm să nu îi condamnaţi pe cei care au muncit o viaţă la umilinţa de a cerşi un colţ de pâine pentru a reuşi să supravieţuiască într-un mod ruşinos. Vă solicităm să refuzaţi condamnarea lucrătorilor, a copiilor şi pensionarilor la moarte prin înfometare", îi mai scriu sindicaliştii şefului statului.

Curtea Constituţională a decis, vineri, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale măsuri de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, respectiv cele referitoare la pensiile speciale ale procurorilor, judecătorilor şi magistraţilor CC, precum şi cele privind reducerea cu 15% a "cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I", potrivit unor surse judiciare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici