Sindicaliştii au păreri împărţite în privinţa deciziei CC

Liderii "Cartel Alfa" şi BNS cred că hotărârea Curţii Constituţionale în cazul OUG 230 privind cumulul pensie-salariu este corectă, iar reprezentanţii funcţionarilor publici consideră că decizia de neconstituţionalitate a actului îi dezavantajează, pentru că îi împiedică pe tineri să promoveze.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii au păreri împărţite în privinţa deciziei CC

Sindicaliştii au păreri împărţite în privinţa deciziei CC (Imagine: Mediafax Foto)

În opinia liderului Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu decizia Curţii Constituţionale este "relativ normală", deoarece ordonanţa a fost "făcută pe genunchi".

"Cei pensionaţi pe legi speciale nu trebuie să cumuleze pensia cu salariul până la vârsta standard de pensionare, de 60 respectiv 65 de ani. De asemenea, nu este normal să se aplice retroactiv, să le ceri salarii compensatorii, mai ales pentru majoritatea celor disponibilizaţi cu grade mici din armată, fără a solicita ei expres disponibilizarea", a declarat, Bogdan Hossu pentru MEDIAFAX.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, apreciază că hotărârea Curţii Constituţionale era inevitabilă, susţinând că nu i se pare corect să cumulezi pensia cu salariul.

"Decizia Curţii Constituţionale este corectă. BNS are disponibilitatea de a oferi soluţii corecte legale prin care OUG 230 să fie înlocuită. Apreciez intenţia Guvernului de a limita veniturile grase pe care unii bugetari, în special, le obţine din pensii de lux, din salarii de nababi sau din cumularea celor două tipuri de venit. Consider că este mai mult decât necesară o intervenţie a Guvernului pentru eliminarea inechităţilor de acest tip şi sperăm că va urma un alt act normativ în acest sens, dar care să respecte în totalitate legislaţia şi constituţia României", a precizat Costin.

Preşeditele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat, pentru MEDIAFAX, că pentru cei din administraţie era avantajoasă această ordonanţă, pentru că facilita promovarea tinerilor.

"Daca Guvernul a greşit, trebuie sancţionat, nu poţi comenta o decizie a Curţii Constituţionale. Însă, pe noi cei din administraţia publică, nu ne deranja OUG 230, dimpotrivă, ne avantaja. Acum nu ne lasă să avansăm, pentru că vin unii din afară şi ocupă funcţii de conducere, se duc acasă cu o căciulă de bani, iar tinerii nu pot avansa", a explicat Marica.

Curtea Constituţională a decis, joi, că dispoziţiile OUG 230/2008 prin care a fost interzisă cumularea pensiei cu salariul de la stat este neconstituţională, admiţând astfel sesizarea Avocatului Poporului.

Astfel, Curtea Constituţională a decis că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 230/2008 este neconstituţională deoarece afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie, respectiv contravine articolului 115 alineatul 6 din legea fundamentală.

Citeşte şi:

OUG care interzice cumulul pensie-salariu este neconstituţională

Guvernul obligă pensionarii angajaţi în instituţii publice să opteze între pensie şi salariu - surse

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici