Sindicaliştii cer ca boala COVID-19 să fie inclusă în categoria bolilor profesionale

  • Sindicatul Naţional “ Forţa Legii” cere ca boala COVID-19 să fie inclusă în categoria bolilor profesionale.
  • Angajaţii din asistenţa socială şi cadrele medicale, care se îmbolnăvesc de COVID la muncă, trebuie să beneficieze de facilităţi.
  • În România, aproximativ 5600 de cadre medicale şi din asistenţa socială s-au îmbolnăvit de COVID – 19
Urmărește
5409 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii cer ca boala COVID-19  să fie inclusă în categoria bolilor profesionale

Profimedia

Sindicaliştii cer ca boala COVID-19  să fie boală profesională.

Cadrele medicale şi angajaţii din asistenţa socială care se îmbolnăvesc de COVID-19 , la muncă, ar trebui să beneficieze de facilităţi în plus, spun sindicaliştii din domeniu.

Ringo Dămureanu, preşedintele Sindicatului Naţional “ Forţa Legii” cere Parlamentului şi Guvernului ca infecţia cu SARS-COV2 să fie inclusă pe lista bolilor profesionale.

“ Dorim ca toţi lucrătorii din sistemul de sănătate publică, dar şi din cel de asistenţă socială să se bucure pe viitor de toată recunoaşterea şi toate drepturile care decurg din această recunoaştere a infectării cu covid ca boală profesională,” spune Ringo Dămureanu, preşedintele Sindicatului Naţional “ Forţa Legii.”

Mugur Popescu, medic de Terapie Intensivă la spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova lucrează cu pacienţi COVID-19, în stare gravă, din luna martie. El spune că riscul să se infecteze şi el este mare, iar consecinţele bolii pot fi ireversibile.

“Este un lucru extraordinar dacă s-ar putea face aşa ceva, pentru că se lucrează din luna martie. Lucrurile vor fi în continuă mişcare, ca să zicem aşa, şi pe de altă parte, oricare dintre noi este expus.(...)Rămân multe sechele, cel puţin pulmonare, dacă nu şi cardiace şi neurologice,” afirmă Mugur Popescu – medic ATI, SJU Craiova.

Dacă COVID-19 va fi declarată boală profesională, cei care s-au îmbolnăvit ar putea primi de la stat bani pentru tratament, ar putea fi ajutaţi să-şi schimbe job-ul şi chiar să primească despăgubiri în bani pentru prejudicial suferit, spune avocatul Lavinia Tumbăr.

“În acest context s-ar putea să nu mai poată să lucreze 8 ore, ci doar 4 sau 6 ore.Există posibilitatea ca să fie despăgubit cu un anumit procent din pierderea salarială pe care o suferă ca urmare a reducerii timpului de lucru. “ explică avocatul Lavinia TomaTumbăr.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici