- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sindicaliştii cer ca salariul minim să fie 705 lei, la fel ca şi coeficientul 1
Sindicaliştii au cerut, marţi, la întâlnirea cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan, ca salariul minim să fie 705 lei, la fel ca şi coeficientul 1 din Legea salarizării unitare, ameninţând că vor da în judecată Executivul dacă nu îşi asumă iniţiativa acestei transformări.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat, după întâlnirea cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan, că sindicaliştii i-au cerut acestuia să îşi asume iniţiativa unei hotărâri de Guvern prin care să transforme coeficientul 1 din Legea salarizării în salariul minim.
"Este vorba de 705 lei, care ar trebui să fie salariul minim atât pentru bugetari, cât şi pentru sectorul economic. Dacă Guvernul nu îşi asumă acest lucru vom avea de-a face cu o situaţie clară de discriminare", a spus Petcu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat că reprezentanţii Ministerului Muncii au promis că în cel mai scurt timp va începe o nouă rundă de negocieri privind stabilirea nivelului salariului minim şi a amintit de faptul că guvernanţii ar trebui să respecte acordul încheiat cu partenerii sociali în 2008 privind majorarea salariului minim pe economie.
"Trebuie să-şi asume acest acord oficial, care prevede că raportul ar trebui să fie de 34% din salariul mediu, adică 740 lei. Partea sindicală a făcut deja un compromis pentru a nu exista discriminare între angajaţii bugetari şi cei din sectorul economic şi au acceptat valoarea de 705 lei", a declarat Hossu.
Liderul BNS, Dumitru Costin, a spus că i-a cerut ministrului Muncii ca printre priorităţile sale să se numere şi discutarea politicii salariale, având în vedere că deja s-a deraiat de la pactul încheiat cu Guvernul din 2008.
Costin a precizat că nu este normal ca, în condiţiile în care se înregistrează o creştere a preţurilor, politica salarială să rămână "ancorată în stupida sumă de 600 de lei".
Preşedintele BNS a mai spus că în condiţiile în care salariul minim va fi în sectorul bugetar de 705 lei, iar în sectorul economic va rămâne de 600 de lei, politica actualului Guvern ar fi discriminatorie.
"Primul gest de acţiune pe care îl vom face va fi să acţionăm în justiţie Guvernul României. În următoarele două săptămâni, lucrurile vor trebui tranşate. Sunt obligaţi să dea o hotărâre de guvern prin care să stabilească nivelul salariului minim 2010", a declarat Costin.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO