Sindicaliştii din agricultură, nemulţumiţi de legislaţia privind băuturile ieftine care imită vinul

Sindicaliştii din agricultură vor sesiza Guvernul şi Comisiile de Abuzuri din Parlament în legătură cu poziţia Ministerului Agriculturii conform căreia un ordin care reglementează producţia şi vânzarea "băuturilor alcoolice fermentate nedistilate", mai puţin berea şi vinul, ar fi fost emis legal.

Urmărește
9 afișări

"Federaţia Agrostar îi va cere premierului Emil Boc să dispună un control al Corpului de Control la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) şi va sesiza Comisiile de Abuzuri ale Parlamentului, după ce Ministerul Agriculturii a transmis un comunicat prin care anunţă că ordinul privind fabricarea, natura şi calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea şi comercializarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare a fost emis cu respectarea normelor legale, deşi acesta este blocat în instanţă", anunţă reprezentanţii federaţiei sindicale din agricultură, într-un comunicat de presă de joi.

Băuturile alcoolice fermentate nedistilate sunt băuturile care "imită" de cele mai multe ori vinul, însă, din cauza compoziţiei lor, nu pot avea dreptul de a fi vândute sub numele de vin sau bere.

Agrostar susţine că actul normativ la care face referire, Ordinul 766/2009, este, de fapt, "blocat în urma mai multor acţiuni în instanţă", el nefiind emis legal.

"Aceasta (susţinerea ministerului, n.r.) este o dezinformare practicată de Ministerul Agriculturii şi este un semnal clar pe care ministrul de resort, Valeriu Tabără, îl transmite celor care fabrică astfel de băuturi: că pot să producă liniştiţi şi în continuare", afirmă preşedintele Agrostar, Ştefan Niculae.

Preşedintele Agrostar susţine că problema ar fi şi mai mare, el vorbind despre un alt ordin, a cărui aprobare ar fi "tergiversată" din iulie 2010, în special din cauza Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), care "blochează" procesul de avizare, timp în care producătorii acestor băuturi, care ar urma să fie afectaţi de acest act normativ, îşi continuă afacerile.

"Din cauza producerii acestor băuturi, statul pierde anual 200 de milioane de euro", mai afirmă Niculae, citat în comunicatul Agrostar.

Potrivit sursei citate, cantităţile de băuturi alcoolice fermentate nedistilate, altele decât vinul şi berea, produse şi comercializate pe piaţa românească "se ridică la aproximativ cinci milioane de hectolitri", echivalentul pieţei vinului produs în România.

Agrostar critică lipsa unor norme specifice referitoare la natura, conţinutul, originea, producerea, definirea, prezentarea, etichetarea acestor tipuri de băuturi şi vorbeşte despre riscul pe care consumul acestora "îl comportă" asupra sănătăţii oamenilor, din cauza compuşilor chimici de natură sintetică din compoziţie care, în prezenţa alcoolului, pot deveni toxici şi agresivi pentru organismul uman.

Agrostar critică de asemenea şi concurenţa neloială pe care aceste tipuri de băuturi o fac vinurilor "din punct de vedere fizico-chimic şi organoleptic", având în vedere compoziţia lor, perioada redusă de obţinere precum şi costul redus pe care producerea lor îl implică.

Potrivit Agrostar, În statele membre ale UE "se regăsesc în producţie numai următoarele băuturi alcoolice fermentate nedistilate, produse exclusiv din fermentarea fructelor sau a mierii: cidru de mere, cidru de pere, hidromel şi băuturi alcoolice obţinute exclusiv din fermentarea sucurilor de fructe cu excepţia strugurilor". Sindicaliştii spun că în România însă "continuă să se producă, fără să existe un temei legal, şi băuturile alcoolice fermentate nedistilate fabricate din amidon, izoglucoză şi melasă, cu toate că sunt interzise prin legislaţia comunitară şi naţională".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici