Video Liderul FSE Spiru Haret, după întâlnirea cu premierul Dăncilă: Acolo unde comasările nu se justifică, categoric lucrurile vor fi regândite | FOTO, VIDEO

Aproximativ 40 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" au pichetat sediul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN). UPDATE: Liderul Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat, miercuri, după o întâlnire pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă, referitor la comasarea şcolilor, că vor fi organizate comisii de dialog social la nivelul prefecturilor, iar acolo unde acestea nu se justifică, vor fi ”regândite”.

Urmărește
524 afișări

”Noi am prezentat un memoriu din partea federaţiei noastre cu principalele probleme cu care noi ne confruntăm, probleme care crează tensiuni în învăţământul preuniversitar. Punctul central a fost legat pe comasările de şcoli şi clase, măsură dispusă de Ministerul Educaţiei, minister care a cerut inspectoratelor şcolare şi unităţilor şcolare să se încadreze în sumele de bani alocate şi numărul de posturi alocat”, a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”.

La întâlnire au participat din partea Executivului premierul Viorica Dăncilă, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Educaţiei, Valentin Popa, precum şi Sevil Shhaideh.

”Situaţiile pe care noi le-am sesizat nu au nicio legătură cu performanţele unităţilor de învăţământ sau cu calitatea actului managerial. Cred că un criteriu important a fost cel al poziţionării, presupun - dacă şcoala era într-o zonă mai centrală cred că era un criteriu suficient pentru comasare. Până la urmă trebuie să înţeleagă şi reprezentanţii UAT-urilor (unităţilor administrativ-teritoriale - n.r.) că o primărie puternică este acea primărie care are şcoli care arată mai bine decât primăria”, a mai spus liderul de sindicat.

Marius Nistor a mai spus că s-a stabilit ca în perioada imediat următoare, prin intermediul prefecturilor, să se organizeze comisii de dialog social pentru a discuta cazurile referitoare la comasările şcolilor, comasarea claselor şi efectele generate de aceste proceduri.

Acolo unde ele (comasările - n.r.) nu se justifică, categoric lucrurile vor fi regândite”, a adăugat Nistor.

El a mai spus că, dacă cererile sindicaliştilor nu vor fi membrii Federaţiei ”Spiru Haret” vor apela la toate variantele ”legale” de protest, inclusiv greva.

”Deocamdată deschidere există. Noi aşteptăm să vedem cum se concretizează ceea ce am discutat. Vrem fapte! Asta aşteaptă şi colegii noştri din teritoriu şi nu mai au dispoziţia necesară să aştepte. Deci promisiunile nu servesc nimănui. În momentul în care ceea ce s-a discutat aici se pune în practică, în momentul în care vezi că toate acele angajamente sunt respectate, atunci va apărea şi încrederea. Până atunci va rămâne doar acea doză de neîncredere şi suspiciune”, a mai spus Marius Nistor.

Un alt subiect abordat în întâlnirea de la Palatul Victoria a fost acordarea voucherelor de vacanţă.


"Este vorba despre nişte comasări abuzive dispuse la ordinul MEN, comasări de şcoli, de clase, desfiinţarea unor structuri ale unităţilor şcolare, în special din mediul rural, avem un cost standard care este subdimensionat. Toate aceste măsuri au fost dispuse fără a se purta vreun dialog cu partenerii reprezentativi, nici cu părinţii. Suntem în situaţia în care marile colegii naţionale, unde aveam personal înalt calificat, nu se pot încadra în costurile standard. Ei îşi doresc să îndepărtăm profesori bine pregătiţi şi să aducem numai debutanţi pentru că ei costă mai puţin. Noul ministru are obligaţia să ţină cont de problemele pe care noi le prezentăm cu ocazia acestor acţiuni şi să dispună măsurile care se impun", a declarat, pentru MEDIAFAX, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

"Problemele pleacă de la alocarea unui buget insuficient pentru şcoli, de la calcularea costului standard care este insuficient pentru plata salariilor în 2018. Sunt comasări la şcoli care se află şi la 20 de kilometri distanţă una de alta, lucru care nu mai permite un management eficient. Totul vine din această idee de a restrânge cheltuielile din învăţământ şi de diminuare acestor cheltuieli pe cale de consecinţă. Mai sunt şi alte probleme: până la această dată trebuia să avem un regulament de sporuri, nu îl avem, trebuia să avem criterii de normare, nu le aveam în egală măsură. Situaţia s-a agravat la începutul anului 2018", a declarat, pentru MEDIAFAX, Ştefan Militari, consilier juridic şcolar.

Pichetul urmăreşte "blocarea comasărilor abuzive de clase, grupe şi unităţi de învăţământ; respectarea prevederilor legale privind drepturile salariaţilor din învăţământ; dialog social real în educaţie; creşterea alocărilor bugetare pentru educaţie reflectate în special în costul standard per preşcolar /elev", se arată într-un comunicat de presă al sindicaliştilor, remis MEDIAFAX.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" a anunţat că s-a retras luni din toate structurile de dialog social de la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale până la momentul în care instituţia "va înţelege că un dialog social real presupune transparenţă, comunicare, discuţii de pe poziţii de egalitate şi parteneriat".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici