Sindicaliştii din Învăţământ solicită preşedintelui României să promulge Legea de protecţie a cadrelor didactice

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) face apel la preşedintele României, Klaus Iohannis, să promulge Legea de protecţie a cadrelor didactice, care a primit, luni, votul senatorilor, anunţă sindicaliştii într-un comunicat de presă.

Urmărește
2035 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii din Învăţământ solicită preşedintelui României să promulge Legea de protecţie a cadrelor didactice

Sindicaliştii din Învăţământ solicită preşedintelui României să promulge Legea de protecţie a cadrelor didactice

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că Legea privind măsurile de protecţie a personalului didactic, de conducere, îndrumare şi control în îndeplinirea atribuţiilor specifice funcţiei reprezintă „o necesitate pentru sistemul educaţional românesc, după ce în ultimii ani ne-am confruntat cu o creştere alarmantă a numărului de cazuri în care colegii noştri au fost bătuţi, agresaţi, scuipaţi, înjuraţi sau umiliţi în cadrul unităţilor de învăţământ”.

Legea oferă protecţie cadrelor didactice, care sunt în acest moment expuse agresiunilor. Această lege nu transformă cadrele didactice în persoane intangibile, aşa cum s-ar putea crede în spaţiul public, susţin sindacaliştii.

„Violenţa la adresa cadrelor didactice este un atac la adresa întregului sistem de învăţământ. Această lege nu îşi doreşte să formeze tabere sau să dea naştere adversităţilor între elevi, profesori şi părinţi. Ne dorim şcoli în care nici profesorii nu vor mai fi victime şi nici elevii nu vor avea de suferit. Nimeni nu este mai presus de lege şi de aceea considerăm că prin această reglementare nu se face altceva decât dreptate personalului didactic care a fost umilit de-a lungul anilor, fără ca cineva să poată interveni. Solicităm Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, să promulge această lege care reprezintă o formă prin care putem să readucem respectul faţă de profesia de cadru didactic. Îi asigur pe elevi şi pe părinţi că nu ne dorim cadre didactice mai presus de lege, dar nu vrem ca un dascăl să fie umilit de un sistem care nu îi oferă nicio formă de protecţie. Federaţia noastră va face demersuri în continuare pentru o educaţie în care să nu mai existe cazuri de violenţă nici la adresa profesorilor şi nici la adresa elevilor, iar cei care greşesc să fie traşi la răspundere”, a declarat preşedinte FSLI, Simion Hancescu.

Propunerea legislativă care prevede pedepse pentru agresarea personalului didactic a fost adoptată, luni, decizional, de către Senat. Astfel, profesorii şi directorii din învăţământul preuniversitar beneficiază de protecţia acordată similar funcţiilor de autoritate publică.

Pentru proiectul de lege au votat 76 de senatori, 25 au fost împotrivă iar doi s-au abţinut.

Iniţiativa aparţine senatorului PSD Şerban Nicolae.

Reglementarea prevede că „săvârşirea unei infracţiuni împotriva unei persoane care ocupă funcţie didactică, de conducere sau de îndrumare şi control ori asupra bunurilor acesteia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune ale cărei limite speciale se majorează cu o treime”.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele precizate mai sus, dacă privesc un membru de familie al persoanei care ocupă o funcţie didactică de conducere sau de îndrumare şi control.

Iniţiativa mai prevede că „personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar beneficiază, în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei, de protecţia acordată similar funcţiilor de autoritate publică".

Totodată, conform proiectului, personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control se bucură de:

- respect şi consideraţie faţă de persoana sa şi faţă de profesie din partea beneficiarilor primari, secundari şi terţiari ai educaţiei, precum şi din partea celorlalţi salariaţi ai unităţii;

- de un climat de ordine, disciplină şi respect, în timpul desfăşurării actului educaţional în contexte formale, neformale şi informale;

- autoritatea de a lua decizii oportune, care să îi permită să menţină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învăţare-educare, dar şi pe parcursul desfăşurării de activităţi extraşcolare;

- de susţinerea părinţilor sau reprezentanţilor legali ai beneficiarilor primari ai educaţiei, în realizarea actului educaţional;

- de dreptul de a aplica sancţiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ;

- protecţie juridică adecvată;

- sprijin şi implicare din partea autorităţilor, inclusiv a celor care au atribuţii în domeniul învăţământului, pentru asigurarrea tratemntului;

- beneficiul campaniilor desfăşurate la nivel naţional şi local, de către autorităţile administraţiei publice, pentru creşterea consideraţiei şi prestigiului social.

În cursul procedurii legale, faptele sesizate, în scris, de personalul didactic se bucură de prezumţie relativă de veridicitate, până la proba contrară.

Actul normativ va fi trimis preşedintelui României, pentru promulgare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici