Sindicaliştii FSLI cer demisia ministrului Educaţiei şi ameninţă cu greva generală

Sindicaliştii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au încheiat, miercuri, pichetul din faţa sediului Ministerului Educaţiei, cerându-i demisia lui Daniel Funeriu şi ameninţând că vor continua protestele, putând ajunge şi la grevă generală.

Urmărește
5 afișări

"Noi vom continua acţiunile de protest, joi şi vineri, la Ministerul Educaţiei, în paralel suntem în plină acţiune privind iniţiativa de modificare a Legii Educaţiei şi, ţinând cont de atitudinea Guvernului Boc, 2011 va fi un an al protestelor. Suntem în perioada de consultări privind greva generală. De exemplu, în Ialomiţa, 60 la sută dintre angajaţii din învăţământ fiind dispuşi să intre în grevă generală pe termen nelimitat, iar în Sectorul 3 al Capitalei toţi angajaţii", a spus preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Acţiunea FSLI de miercuri este una dintr-o serie tematică, joi urmând să protesteze personalul nedidactic şi cel auxiliar care au pierdut anumite sporuri şi li s-a promis negocierea unui nou regulament, dar această negociere nu a mai avut loc.

Miercuri, în prima zi din seria protestelor FSLI, peste o sută de cadre didactice, majoritatea din învăţământul vocaţional, au pichetat sediul Ministerului Educaţiei, acestea purtând în piept mărţişoare pe care scrie "sărăcie, umilinţă şi dispreţ".

Cadrele didactice au spus că poartă "mărţişorul sărăciei" pentru că în 2011 au primit din partea statului "sărăcie, umilinţă şi dispreţ".Protestatarii au adus cu ei fluturaşi de salariu, pentru a arăta că, în ianuarie, un profesor gradul II cu vechime între 6 şi 10 ani a primit 800 de lei, iar un îngrijior a avut un venit net de 417 lei.

Cadrele didactice sunt nemulţumite de prevederile Legii educaţiei privind nereducerea cu două ore a normei didactice pentru personalul cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi gradul didactic I, structura ciclurilor de învăţământ şi componenţa consiliilor de administraţie ale şcolilor.

FSLI susţine că profesorii protestează şi pentru că Ministerul Educaţiei refuză să recunoască încadrarea personalului didactic potrivit prevederilor Legii 221/2008, în condiţiile în care peste 90 la sută dintre membrii federaţiei au obţinut în instanţă acest drept. De asemenea, potrivit acestora, Ministerul Educaţiei refuză să emită ordinul pentru acordarea distincţiilor şi premiilor personalului didactic din învăţământul preuniversitar de stat "Gheorghe Lazăr" pentru anul şcolar 2009-2010.

Cadrele didactice afiliate la FSLI reclamă şi încălcarea prevederilor Legii 118/2010 potrivit cărora începând cu data de 1 ianuarie 2011 ar fi trebuit să se revină la salariile din 2010.

Potrivit sindicaliştilor, diminuarea costului standard per elev pentru anul 2011 cu 22 la sută faţă de anul 2010 va conduce la neacoperirea fondurilor destinate salariilor aferente acestui an.

Totodată, aceştia susţin că este tergiversată elaborarea Regulamentului de acordare în 2011 a sporurilor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

În urmă cu o lună, preşedintele FSLI, Simion Hancescu, anunţa că fedraţia sindicală vrea să picheteze sediile Ministerului Educaţiei şi Guvernului şi discută cu membrii organizaţiei posibilitatea declanşării unei greve generale, urmând să înceapă strângerea de semnături pentru modificarea Legii educaţiei.

El preciza că în FSLI cere ca Executivul să emită, în maximum 60 de zile, un act normativ pentru aplicarea prevederilor Legii 221/2008 în toate cazurile, respectiv de majorare cu 33,4% a salariilor de încadrare, ţinând cont de numărul mare de sentinţe judecătoreşti irevocabile.

"Există aproape 150.000 de profesori care au cel puţin o sentinţă judecătorească definitivă pe Legea 221/2008, unii având chiar trei sentinţe judecătoreşti. În acest moment, unii profesori sunt plătiţi în baza acestei legi, alţii nu. Cerem uniformizarea plăţii potrivit Legii 221 mai ales ţinând cont de numărul mare de sentinţe irevocabile", spunea atunci Hancescu.

Legea educaţiei a intrat în vigoare în 9 februarie, iar până la elaborarea metodologiilor pentru punerea în aplicare a actului a fost publicat, în aceeaşi zi, în Monitorul Oficial, Ordinul privind măsurile tranzitorii în sistemul naţional de învăţământ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici