Sindicaliştii FSLI pichetează, miercuri, sediul Ministerului Educaţiei
(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial marţi, 1 martie.)
Sindicaliştii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ pichetează, miercuri, sediul Ministerului Educaţiei, cele mai multe nemulţumiri vizând drepturile salariale ale cadrelor didactice şi unele prevederi din Legea educaţiei.
Cadrele didactice vor începe protestul de la sediul Ministerului Educaţiei la ora 12.30, acesta fiind programat să se încheie două ore mai târziu.
Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au anunţat că protestul de la Ministerul Educaţiei va continua joi şi vineri.
Sindicaliştii FSLI sunt nemulţumiţi de prevederile Legii educaţiei privind nereducerea cu două ore a normei didactice pentru personalul cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi gradul didactic I, structura ciclurilor de învăţământ şi componenţa consiliilor de administraţie ale şcolilor.
Reprezentanţii FSLI susţin că profesorii vor protesta şi pentru că Ministerul Educaţiei refuză să recunoască încadrarea personalului didactic potrivit prevederilor Legii 221/2008, în condiţiile în care peste 90 la sută dintre membrii federaţiei au obţinut în instanţă acest drept. De asemenea, potrivit acestora, Ministerul Educaţiei refuză să emită ordinul pentru acordarea distincţiilor şi premiilor personalului didactic din învăţământul preuniversitar de stat "Gheorghe Lazăr" pentru anul şcolar 2009-2010.
Cadrele didactice afiliate la FSLI reclamă şi încălcarea prevederilor Legii 118/2010 potrivit cărora începând cu data de 1 ianuarie 2011 ar fi trebuit să se revină la salariile din 2010.
Potrivit sindicaliştilor, diminuarea costului standard per elev pentru anul 2011 cu 22 la sută faţă de anul 2010 va conduce la neacoperirea fondurilor destinate salariilor aferente acestui an.
Totodată, aceştia susţin că este tergiversată elaborarea Regulamentului de acordare în 2011 a sporurilor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
În urmă cu o lună, preşedintele FSLI, Simion Hancescu, anunţa că fedraţia sindicală vrea să picheteze sediile Ministerului Educaţiei şi Guvernului şi discută cu membrii organizaţiei posibilitatea declanşării unei greve generale, urmând să înceapă strângerea de semnături pentru modificarea Legii educaţiei.
El preciza că în FSLI cere ca Executivul să emită, în maximum 60 de zile, un act normativ pentru aplicarea prevederilor Legii 221/2008 în toate cazurile, respectiv de majorare cu 33,4% a salariilor de încadrare, ţinând cont de numărul mare de sentinţe judecătoreşti irevocabile.
"Există aproape 150.000 de profesori care au cel puţin o sentinţă judecătorească definitivă pe Legea 221/2008, unii având chiar trei sentinţe judecătoreşti. În acest moment, unii profesori sunt plătiţi în baza acestei legi, alţii nu. Cerem uniformizarea plăţii potrivit Legii 221 mai ales ţinând cont de numărul mare de sentinţe irevocabile", spunea atunci Hancescu.
Legea educaţiei a intrat în vigoare în 9 februarie, iar până la elaborarea metodologiilor pentru punerea în aplicare a actului a fost publicat, în aceeaşi zi, în Monitorul Oficial, Ordinul privind măsurile tranzitorii în sistemul naţional de învăţământ.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO