Sindicaliştii organizează proteste comune. Liderii vorbesc de o acţiune cu 70.000-80.000 oameni

Liderii confederaţiilor sindicale au decis joi să organizeze proteste comune, astfel că mitingul anunţat pentru 7 octombrie ar putea fi amânat pentru ca acţiunea sindicală să poată fi pregătită, având în vedere că se mizează pe participarea a 70.000 - 80.000 de oameni.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii organizează proteste comune. Liderii vorbesc de o acţiune cu 70.000-80.000 oameni

Sindicaliştii organizează proteste comune. Liderii vorbesc de o acţiune cu 70.000-80.000 oameni (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedintele confederaţiei Cartel Alfa, Bogdan Hosu, a declarat la finalul discuţiilor că până luni, fiecare confederaţie îşi va consulta membrii în privinţa viitoarelor acţiuni de protest, urmând ca liderii tuturor confederaţiilor să aibă o nouă întâlnire, luni, când vor decide o strategie comună şi planul pentru viitoarele acţiuni de protest.

Hosu a precizat că protestele vor fi organizate pentru rezolvarea problemelor care ţin de salariul minim pe economie, de crearea de noi locuri de muncă, Legea pensiilor şi cea a salarizării.

Liderul Cartel Alfa a mai spus că inclusiv poliţiştii au cerut organizarea de acţiuni comune de protest.

Preşedintele CNSRL Frăţia, Marius Petcu, a declarat că toate acţiunile anunţate până pe 7 octombrie de către sindicalişti rămân în picioare, dar a precizat că liderii confederaţiilor iau în calcul posibilitatea amânării mitingului de protest organizat de Ziua Mondială a Muncii Decente în 7 octombrie, întrucât timpul ar putea fi prea scurt pentru a putea mobiliza circa 70-80 de mii de oameni în acţiunea comună pe care o doresc sindicatele.

"Nu garantez că data de 7 octombrie va mai rămâne în picioare pentru că nu ştim dacă vom avea timp să adunăm 70-80 de mii de oameni aşa cum ne dorim. Am putea prefera amânarea datei astfel încât acţiunile pe care le gândim să poată fi materializate", a spus Petcu.

Un alt motiv pentru care mitingul din 7 octombrie ar putea fi amânat îl reprezintă acţiunile de protest ale sindicaliştilor din educaţie care vor avea loc în 5 octombrie.

Liderii confederaţiilor sindicale iau în calcul faptul că cei 10.000 de sindicalişti din educaţie, care vor ieşi în stradă în 5 octombrie ar putea fi mai greu mobilizaţi să protesteze din nou peste alte două zile.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat la finalul discuţiilor de joi că liderii confederaţiilor sindicale au făcut un pas important prin faptul că au lăsat în urmă lucrurile care îi despart. Costin a adăugat că decizia privind stabilirea calendarul comun de proteste va fi luată, luni, întrucât este aşteptată şi hotărârea CSAT, sindicaliştii precizând că nu este exclus "să apară surprize".

"Ne aşteptăm la restricţionarea unor drepturi sindicale sau la desfiinţarea unor structuri sindicale", a declarat Costin.

În ultima perioadă, CNSLR-FRăţia, Cartel Alfa şi BNS au organizat acţiuni de protest individuale la care au participat cateva mii de persaone din partea fiecărei confederaţii.

Cea mai virulentă acţiune de protest a fost cea din 24 septembrie, când poliţiştii au ieşit în stradă şi au organizat un marş spontan spre Cotroceni. În urma protestului ilegal, atât preşedintele cât şi premierul au renunţat la serviciile de escortă ale Poliţiei.

Scandalul a culminat cu demisia din funcţie a ministrului de Interne Vasile Blaga. Portofoliul a fost preluat luni de liderul senatorilor PDL Traian Igaş.

Ultima acţiune a fost cea a BNS de marţi. Liderul BNS, Dumitru Costin a declarat atunci că se va întâlni joi cu ceilalţi colegi de mişcare sindicală pentru a decide ce vor face în octombrie şi dacă vor merge împreună. "Important este că această acţiune să unească lideri de sindicat din toate sectoarele", a susţinut, marţi, liderul BNS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici