- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Sindicaliştii protestează în Capitală. Oamenii au aruncat cu ouă şi covrigi spre Ministerul Muncii - GALERIE FOTO
Aproximativ 10.000 de sindicalişti ai CNSLR-Frăţia participă, miercuri la prânz, la protestul din Capitală, la care oamenii au ajuns cu peste o sută de autocare şi 50 de microbuze.
Sindicaliştii CNSLR-Frăţia au ajuns în Piaţa Victoriei, unde cele aproximativ 10.000 de persoane adunate pentru acţiunea sindicală vor protesta până la ora 19.00.
Vezi GALERIE FOTO de la protestele din Capitală
Protestatarii au pancarte pe care scrie "Băse-hiena şi diabolicul Boc, recomandări: luaţi furadan", "Cseke Attila, groparul sistemului sanitar românesc" - în română şi maghiară, "Du-te Băsescu după Ceauşescu", 'Bun venit în sistemul ticăloşit, ei cu lovelele, noi cu foamea", "Trandafiri votaţi, trandafiri mâncaţi".
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
În timpul marşului spre Piaţa Victoriei, oamenii s-au oprit în faţa sediului Ministerului Muncii unde au început să strige şi să huiduie. Nemulţumiţi, ei au aruncat cu ouă şi covrigi înspre instituţie.
Şeful de dispozitiv al Jandarmeriei Capitalei a declarat că protestarii care au aruncat ouă ar putea fi identificaţi după înregistrarea video. El a precizat că dacă se vor stabili vinovaţii, aceştia ar putea fi amendaţi.
Mitingul a fost deschis la ora 12.00 de sindicaliştii de la Sanitas. La ora 13.00 li s-au alăturat şi cei din federaţiile membre ale CNSLR-Frăţia. La acţiune mai participă sindicalişti de la FSLI Petrom, din Aviaţie, CFR, sindicate ale şoferilor, din învăţământ şi funcţionari publici.
Sindicaliştii sunt atât din Bucureşti, cât şi din alte judeţe.
Două delegaţii ale sindicaliştilor - una a Sanitas şi alta a CNSLR-Frăţia - au intrat la discuţii, de la ora 13.00, la Ministerul Muncii, pentru a discuta revendicările lor cu ministrul Ioan Botiş.
Cinci persoane, printre care şi brancardierul din Galaţi, au cerut ajutor la punctele de sprijin sanitar, dar fără să acuze probleme grave de sănătate. Ele au invocat oboseala şi o stare de moleşeală şi au cerut pahare cu apă.
Liderul CNSLR-Frăţia, care este şi lider Sanitas, Marius Petcu, îi cheamă pe bucureşteni să li se alăture la acest protest şi să nu-i mai privească de la televizor sau de la balcon.
Petcu a mai spus că autorităţile vor încerca sa dezbine mişcarea sindicală să spună că sunt puţini la protest şi că nu vor obţine nimic. Liderul sindical s-a arătat dezamăgit că opoziţia nu-i sprijină.
Protestarii au tricouri şi şepci albe cu aceleaşi însemne. Oamenii huiduie şi strigă "Jos Băsescu".
Revendicările membrilor Sanitas sunt legate de problemele din sistemul sanitar.
Oamenii solicită revenirea la salariile din septembrie 2009 pentru sistemul sanitar şi domeniul asistenţei sociale, asigurarea finanţării pentru trimestrul al IV-lea 2010 pentru sistemul sanitar, asigurarea autonomiei reale a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi scoaterea sistemului de sănătate din cadrul sectorului bugetar.
Sindicaliştii mai solicită asigurarea unui proces de descentralizare corect, prelungirea contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară şi negocierea unui nou contract colectiv de muncă pentru asistenţa socială, un Pact naţional pentru sănătate.
Alte probleme specifice sisitemului sanitar sunt legate de necesitatea deblocării posturilor din domeniu, a menţinerii actualului Normativ de personal.
Membrii Sanitas mai cer modificarea şi completarea proiectului Legii salarizării unitare cu unele sporuri specifice pentru sectorul sanitar şi domeniul asistenţei sociale.
Revendicările comune ale tuturor membrilor federaţiilor afiliate la CNSLR-Frăţia sunt legate de revenirea la salariile din septembrie 2009, majorarea salariului minim pe economie la 750 de lei atât pentru bugetari cât şi pentru angajaţii din societăţile comerciale, stoparea disponibilizărilor în sistemul bugetar şi în sistemul economic, păstrarea Codului muncii şi a protecţiei salariaţilor la concedieri colective.
Sindicaliştii mai vor blocarea iniţiativei de a desfiinţa contractul individual de muncă pe perioadă nedeterminată, contractul colectiv de muncă la nivel de ramură şi contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional. O altă solicitare este menţinerea actualei legi a pensiilor, a vârstei de pensionare şi a modului de calcul al pensiei.
Modificarea legii Inspecţiei muncii pentru diminuarea muncii la negru şi întărirea măsurilor de securitate a lucrătorilor la locul de muncă, depolitizarea instituţiilor şi companiilor de stat, un pachet de măsuri anti-criză din partea Guvernului care să ducă la creşterea veniturilor şi a puterii de cumpărare sunt alte cereri ale sindicaliştilor.
Sindicaliştii cer revenirea la salariile din septembrie 2009, majorarea salariului minim pe economie la 750 de lei atât pentru bugetari cât şi pentru angajaţii din societăţile comerciale, stoparea disponibilizărilor în sistemul bugetar şi în sistemul economic, păstrarea Codului muncii şi a protecţiei salariaţilor la concedieri colective.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO