Sindicaliştii protestează luni la Parlament, cerând renunţarea la reducerea salariilor şi pensiilor

Aproximativ 3.000 de sindicalişti protestează luni la Parlament, unde Executivul îşi angajează răspunderea pe măsurile de austeritate, cerând guvernanţilor să renunţe la reducerea salariilor şi a pensiilor, iar parlamentarilor să voteze moţiunea de cenzură în folosul oamenilor care i-au ales.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii protestează luni la Parlament, cerând renunţarea la reducerea salariilor şi pensiilor

Sindicaliştii protestează luni la Parlament, cerând renunţarea la reducerea salariilor şi pensiilor (Imagine: Viorel Dudău/Mediafax Foto)

Mitingul de la Palatul Parlamentului va avea loc între orele 13.00 şi 18.00, liderii celor cinci confederaţii anunţând că la protest vor participa aproximativ 3.000 de persoane.

Protestatarii vor să blocheze cele cinci porţi de intrare în sediul Legislativului atunci când premierul Emil Boc va veni la Parlament pentru asumarea răspunderii Guvernului pe proiectele de lege privind reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută şi a pensiilor cu 15 la sută.

Mitingurile la sediul Parlamentului vor continua marţi şi miercuri, cu câte 1.500 - 2.000 de persoane în fiecare zi.

Începând de joi şi până sâmbătă protestele se vor muta în teritoriu, unde vor fi organizate pichete la birourile parlamentare şi sediile partidelor.

Confederaţiile sindicale pregătesc un protest cu 20.000 de oameni, la Parlament, în 15 iunie, când ar urma să fie votată moţiunea de cenzură împotriva Guvernului ce va fi depusă de Opoziţie. Sindicaliştii vor să facă atunci un lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului.

Totodată, în ziua votării moţiunii de cenzură bugetarii din toate sectoarele vor fi în grevă generală.

Premierul Emil Boc îşi va asuma, luni, răspunderea în numele Guvernului, în Parlament, pentru două proiecte de lege care prevăd, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută şi a pensiilor cu 15 la sută.

Guvernul nu a acceptat niciun amendament de fond la proiectele de legi pentru care îşi va angaja răspunderea şi susţine în continuare măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare cu salariile şi pensiile, precum şi eliminarea pensiilor de lux.

PSD a anunţat că va depune două moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Boc, iar PNL a precizat că va vota orice moţiune îndreptată împotriva Executivului.

În acest moment, grupurile parlamentare ale PSD şi PNL din Senat şi de la Camera Deputaţilor pot însuma pentru reuşita moţiunii de cenzură 212 voturi "pentru", Opoziţia mai având nevoie de 24 de voturi favorabile. Aceste voturi ar putea fi obţinute de la parlamentari din grupurile PDL, UDMR, grupul mixt de la Senat, grupul independenţilor, cel al minorităţilor sau de la deputaţii fără apartenenţă la un grup parlamentar de la Cameră.

Potrivit prevederilor Constituţiei, dacă Guvernul nu a fost demis prin adoptarea moţiunii de cenzură, proiectele de lege prezentate, modificate sau completate, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici