- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (25.11.2014, 15:51)
- Andrei Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sindicaliştii RADET avertizează că bucureştenii ar putea rămâne fără căldură. Reacţia Primăriei Bucureşti
Sindicaliştii RADET avertizează că bucureştenii ar putea rămâne fără căldură în cazul în care Primăria Capitalei nu va plăti subvenţia pentru gigacalorie, iar Elcen, la care regia are datorii de peste trei miliarde de lei, va pune poprire de sută la sută pe conturile acesteia.
Urmărește
1369 afișări
Sindicaliştii RADET avertizează că bucureştenii ar putea rămâne fără căldură (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)
UPDATE 15:45 - PMB: Nu e niciun pericol de întrerupere a căldurii. Transferul acţiunilor Elcen, miercuri la Guvern
Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) anunţă, după ce sindicaliştii RADET au avertizat că bucureştenii ar putea rămâne fără căldură, că în acest moment nu există niciun pericol în acest sens, ţinând cont şi că Guvernul ar putea aproba, miercuri, transferul de acţiuni Elcen la municipalitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Ca urmare a conferinţei de presă susţinute astăzi (marţi - n.r.) de Sindicatul Liber Independent RADET, Primăria Municipiului Bucureşti precizează că toate problemele semnalate vor putea fi soluţionate având în vedere faptul că în şedinţa de Guvern de mâine, 26 noiembrie, se va afla pe ordinea de zi proiectul de hotărâre al Guvernului privind transferul pachetului de acţiuni emise de Electrocentrale Bucureşti SA, din proprietatea privată a statului în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti", se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX.
PMB menţionează, în acelaşi context, că odată cu crearea sistemului integrat de producţie, transport şi distribuţie la nivelul Capitalei, prin unificarea SC Electrocentrale Bucureşti SA cu RADET Bucureşti, datoriile istorice ale RADET către Elcen se vor stinge prin fuziune.
"Punerea în aplicare a memorandumului privind 'Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termica integrat( SACET) în Municipiul Bucureşti şi Municipiul Constanţa', aprobat în şedinta Guvernului României în data de 27.03.2013 creează premisele modernizării, reabilitării şi eficientizării serviciului integrat în beneficiul şi la un tarif suportabil pentru populaţia Municipiului Bucureşti", se mai arată în comunicat.
Primăria mai precizează că prin hotărârea nr. 261 din 14 octombrie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a solicitat Guvernului României emiterea actului normativ cu privire la transferul Societăţii Electrocentrale Bucureşti SA.
"Reamintim că în momentul de faţă municipalitatea menţine preţul actual pentru populaţie subvenţionând în proporţie de peste 50 la sută costul facturilor bucureştenilor pentru energia termică. În acest moment, considerăm că nu exista niciun pericol de întrerupere a furnizării agentului termic, ţinând cont şi de faptul că în cadrul şedinţei de Guvern de mâine (miercuri - n.r.) solicitarea municipalităţii va putea fi aprobată", mai spun reprezentanţii municipalităţii.
Precizările PMB vin după ce sindicaliştii RADET au avertizat că bucureştenii ar putea rămâne fără căldură în cazul în care Primăria Capitalei nu va plăti subvenţia pentru gigacalorie, iar Elcen, la care regia are datorii de peste trei miliarde de lei, va pune poprire de sută la sută pe conturile acesteia.
Liderul Sindicatului Liber Independent din Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti, Ioana Stoica, a declarat, marţi, că bucureştenii ar putea rămâne fără caldură, treptat, începând cu 1 decembrie, urmând ca de la 1 ianuarie să fie închisă întreaga reţea de termoficare a oraşului.
Ioana Stoica a explicat că, din lipsa banilor, RADET nu va mai avea posibilitatea să remedieze avariile şi ca urmare, pentru a evita pierderile, va "izola zona", adică va închide apa caldă. "Instalaţiile sunt vechi din 1963, iar avarii apar permanent. Ca urmare, de la 1 decembrie, va rămâne fără căldură o parte a Bucureştiului, pentru ca de la 1 ianurie, din cauza numărului mare de defecţiuni, căldura va fi, practic, oprită în tot oraşul", a spus liderul de sindicat.
Tot Stoica a explicat că s-ar putea ajunge în această situaţie atât din cauza unor datorii pe care Primăria Capitalei le are către RADET, cât şi din cauza celor foarte mari pe care RADET le-a are de plătit la Elcen, furnizorul său de energie termică.
Astfel, primăria are de plătit RADET subvenţia acordată pentru populaţie aferentă lunilor februarie - octombrie, în valoare de peste 226 de milioane de lei, dar şi datorii mai vechi, care se ridică la aproximativ un miliard de lei, în timp ce regia, la rândul său, trebuie să vireze în conturile Elcen o datorie de peste trei miliarde de lei.
În contul acestei datorii, Elcen a pus, la un moment dat, poprire de sută la sută pe conturile RADET, după care a acceptat, temorar, să reducă poprirea la jumătate, urmând ca, de la 1 decembrie, aceasta să revină din nou la sută la sută. "Dacă Primăria nu va achita datoria şi dacă Elcen nu va menţine poprirea de 50 la sută, atunci căldura în Bucureşti va fi închisă şi va rămâne închisă până vor exista bani", a mai spus Ioana Stoica.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, în 14 octombrie, că RADET trebuie să se transforme în societate comercială până la sfârşitul anului, urmând ca fuziunea regiei cu Elcen să se facă "undeva spre martie 2015".
"Trebuie să se transforme, până la sfârşitul anului, şi RADET în societate comercială şi apoi trecem la fuziune, care va avea loc undeva spre martie 2015", a spus edilul, după şedinţa CGMB în care a fost aprobată solicitarea către Guvernul României de emitere a unui act normativ cu privire la transferul acţiunilor societăţii Electrocentrale Bucureşti SA (Elcen) din proprietatea privată a statului român în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti, în aplicarea prevederilor Memorandumului aprobat în şedinţa Guvernului din 27 martie 2013.
În ceea ce priveşte asigurarea căldurii şi apei calde pentru locuitorii Capitalei, edilul a spus, tot atunci, că aşa cum municipalitatea a avut bani "puşi deoparte" pentru plata la zi a consumului bucureştenilor, şi pe viitor acest lucru va fi asigurat.
Oprescu susţine că fuziunea RADET-Elcen va rezolva problema energiei termice în Bucureşti, în felul acesta urmând să fie stinse datoriile pe care regia le are la Elcen, iar municipalitatea va controla şi coordona atât producţia, cât şi distribuţia de căldură şi apă caldă.
Datoriiile au fost motivul pentru care, în octombrie, bucureştenii din mai multe sectoare nu au avut apă caldă câteva zile la rând. Atunci, Distrigaz a redus presiunea gazului dat Elcen, din cauza sumelor pe care le are de încasat de la aceasta. La rândul său, Elcen, care are de încasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel că aceasta a fost nevoită să reducă temperatura apei calde.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe