- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sindicaliştii refuză majorarea salariului minim la 640 lei şi cer simulări pe valori mai mari
Liderii sindicali au respins, luni, propunerea Guvernului de majorare a salariului minm la 640 de lei, solicitând Ministerului Muncii să facă noi simulări cu valori ale venitului minim la 675 de lei, respectiv 705 lei.
Sindicaliştii refuză majorarea salariului minim la 640 lei şi cer simulări pe valori mai mari (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)
Vicepreşedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, a declarat la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, că scăderea salariului minim de la 705 lei, cât era coeficientul 1 din legea salarizării, la 640 lei, actuala propunere a Guvernului, este prea mare şi va produce efecte şi în sectorul privat.
"Dacă acceptăm o astfel de variantă vom nenoroci sistemul privat. Trebuie să ridicăm acest salariu minim mai ales că de acum el va stabili coeficientul 1. Dacă ne ducem înapoi cu salariul minim, automat afectăm şi salariile din mediul privat.", a spus Apostoiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Liderul sindical a precizat că sindicatele au cerut Ministerului Muncii să facă mai multe simulări pentru că stabilirea salariului minim trebuie să ţină cont de toate efectele pe care le va produce.
Potrivit lui Apostoiu, valoarea de 640 de lei propusă de Guvern pentru salariul minim reprezintă în actualul proiect al legii salarizării coeficientul 1.
Liderul BNS, Dumitru Costin, a arătat că după tăierea cu 25% a salariilor, guvernanţi propun conservarea unui salariu minim la un nivel extrem de scăzut.
"Proiecţia cu 640 de lei pentru salariul minim nu face decât să confirme că pentru zeci de ani suntem obligaţi să operăm în piaţa muncii un salariu extrem de scăzut. Dacă cei din sistemul bugetar vor rămâne cu un salariu minim foarte scăzut şi cei din privat vor ţine salariile scăzute şi de aici vor rezulta probleme mari şi foarte mari în ce priveşte sistemele de securitate socială", a explicat liderul BNS.
Costin a adăugat că menţinerea unor mase mari de salariaţi la un nivel scăzut al veniturilor înseamnă şi contribuţii mici la bugetul de stat. Potrivit liderului sindical, o treime dintre salariaţi ar fi remuneraţi cu salarii între 600 şi 720 de lei.
Discuţii pe tema salariului minim şi a legii salarizării unitare au avut loc şi vineri la Palatul Victoria.
Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus, vineri, că în noua lege a salarizării se va reveni la raportul de 1 la 15 între salariul minim şi maxim din sistemul bugetar.
În ceea ce priveşte salariul minim garantat, respectiv punctul unu din grilă, premierul a propus valoarea de 640 de lei, sindicaliştii cerând însă un minim de 700 de lei, a adăugat Hossu.
"Potrivit prognozelor, salariul minim garantat la nivelul economiei ar trebui să fie 860 de lei, în 2011. Ştim că acest lucru nu este posibil, dar cerem măcar un minim de 700-750 de lei, iar premierul a promis că va analiza această solicitare", a mai declarat Hossu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20