Sindicaliştii Sed Lex au stabilit calendarul acţiunilor de protest
Cei peste 100.000 de funcţionari publici afiliaţi la Alianţa Sed Lex vor intra în grevă de avertisment de joi, iar din 16 octombrie vor declanţa greva generală pe termen nelimitat, au anunţat, marţi, reprezentanţii sindicaliştilor.
Sindicaliştii Sed Lex intră, joi, în grevă de avertisment, iar săptămâna viitoare, în grevă generală (Imagine din arhiva Mediafax Foto)
Preşedintele Alianţei Sed Lex, Vasile Marica, anunţa de luni, la finalul discuţiilor cu ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, că marţi va fi stabilit calendarul acţiunilor de protest, după ce negocierile privind majorarea salariilor cu 50 la sută au eşuat, ministrul spunând că nu poate oferi 50 la sută atât profesorilor, cât şi celorlalţi bugetari.
Marica a declarat, într-o conferinţă de presă de marţi, că funcţionarii publici afiliaţi la Sed Lex cer majorarea salariilor cu 50 la sută de la 1 ianuarie 2009, însă diferenţiat, în funcţie de veniturile actuale ale acestora. Astfel, majorarea să fie mai substanţială pentru categoriile de salariaţi cu venituri sub 800 de lei net şi mai mică pentru cei care depăşesc un câştig de 1.500 de lei net.
Sindicaliştii au prezentat şi un tabel cu salariile din sistemul bugetar. Potrivit documentului, în învăţământul preuniversitar câştigul mediu brut, în octombrie, anterior votului Camerei Deputaţilor care a decis majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută, era de 1970. După majorare, acesta ar ajunge la 2.955 de lei, la 14-16 ore de muncă săptămânal.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Câştigul brut din octombrie al profesorilor universitari era între 5.744 şi 10.752, iar după majorare ar putea ajunge la 16.128, la cinci-şapte ore de lucru pe săptămână.
Prin comparaţie, câştigul mediu brut al funcţionarilor publici era, în octombrie, de 1.903 lei, la 40 de ore de muncă săptămânal, iar cel al personalului contractual, de 1.257 de lei, la acelaşi număr de ore de muncă pe săptămână.
Totodată, toate cadrele didactice au concediu de odihnă de 78 de zile pe an, în timp ce restul personalul bugetar beneficiază de concedii de odihnă cuprinse între 25 şi 30 de zile pe an, potrivit sindicaliştilor Sed Lex.
Câştigul salarial cuprinde şi indemnizaţiile de conducere, între 25 şi 50 la sută, pentru aproximativ 30 la sută din totalul personalului bugetar.
"Greva reprezintă singura soluţie pentru a crea echitate socială la nivelul întregului sistem bugetar", a declarat preşedintele Alianţei Sed Lex, adăugând că sindicaliştii vor continua negocierile cu Guvernul.
Şi membrii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici din Instituţiile de Control s-au întâlnit, luni, cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor.
Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici din Instituţiile de Control, Sebastian Oprescu, a declarat că în urma discuţiilor de luni cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) nu s-a ajuns la niciun rezultat privind cererea lor de majorare a salariilor cu 50 la sută, astfel că joi vor intra în grevă de avertisment între orele 8.00 şi 10.00, iar între 10.00 şi 13.00 vor picheta sediul Guvernului.
Sebastian Oprescu a mai spus că marţi se vor întâlni din nou cu reprezentanţii MEF pentru a continua discuţiile privind, pe de o parte, creşterile salariale şi, pe de altă parte, protecţia funcţionarilor publici din instituţiile de control.
"Numai apariţia actelor normative care să reglementeze protecţia funcţionarilor publici din instituţiile de control şi o lege unică de salarizare a bugetarilor ar putea opri protestele noastre. Reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu au avut mandat, la întâlnirea de luni, pentru a oferi o anume creştere salarială, astfel încât va continua discuţia marţi", a precizat liderul sindical.
De asemenea, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a trimis o scrisoare premierului Călin Popescu Tăriceanu, preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, Bogdan Olteanu şi Nicolae Văcăroiu, în care cer majorarea salariilor pentru toate categoriile de bugetari.
"În caz contrar, considerăm că organele de decizie ale statului instituie un regim discriminatoriu între diferitele categorii de bugetari, contrar prevederilor constituţionale, obligându-ne, astfel, să acţionăm în consecinţă, prin toate mijloacele sindicale de care dispunem", preciza FNSA.
Federaţia Naţională a Sindicatelor TESA din Unităţile Sanitare şi Balneare din România a ameninţat cu proteste la începutul lunii viitoare, dacă solicitările privind creşterea salariilor personalului tehnic economic administrativ şi auxiliar cu 60 la sută, de la 1 noiembrie, nu le vor fi soluţionate.
Şi Federaţia Sanitas cere o majorare salarială de "50, 60 la sută" pentru personalul medico-sanitar, de specialitate, auxiliar, tehnic şi administrativ din domeniul sănătăţii, urmând să se întâlnească marţi cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pentru a discuta pe această temă.
La rândul său, Federaţia Solidaritatea Sanitară ameninţă cu proteste, solicitând majorarea salariilor tuturor celor din sistemul sanitar cu 60 la sută, cererea fiind trimisă Ministerului Sănătăţii.
Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a anunţat, duminică, că va solicita creşterea salariilor medicilor dacă măsura măririi salariilor profesorilor, a funcţionarilor publici şi a altor categorii sociale va fi aplicată.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că majoarea salariilor pentru toţi bugetarii la nivelul solicitat ar necesita cheltuieli bugetare totale de 10 miliarde de euro, care ar putea fi acoperite doar prin aplicarea unui impozit suplimentar de 2.000 euro pentru fiecare dintre cei cinci milioane de salariaţi.
Premierul a discutat, luni, despre efectele majorărilor salariale cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi a anunţat la finalul întâlnirii că îşi menţine poziţia conform căreia solicitările de creştere salarială la un nivel necorelat cu indicele de productivitate nu pot fi finanţate.
Camera Deputaţilor a aprobat marţi, în unanimitate, o ordonanţă care prevede creşterea cu 50 la sută a salariilor personalului din învăţământ. Camera este for decizional în privinţa acestui act normativ.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO